Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk po powrocie z AU

Czy za granicą jesteście dumni z tego że jesteście Polakami?

Polecane posty

Gość zalezy w jakim srodowisku
a czy ja ci kaze walczyc za innych? ja twierdze, ze to glupota wstydzic sie swojego pochodzenia, bo moze jakis ograniczony czlowiek zrowna cie z jakims menelem spod budki z piwem z tego powodu jesli ty nie masz sie czego wstydzic to w czym problem?

Gość nie jestem dumna
"co wyzywaja mulatow i czarnych od brudasow i malp" to jest tez cos takiego co mnie normalnie szokuje :-O oraz najazd na homoseksualistow. Tolerancja Polakow jak sprzed 30 laty a oczekuja aby ich tolerowano :-O:-O:-O

Gość anty akademik
cffaniak się odezwał ze środowiska akademickiego, my do pracy jeździmy za chlebem za granice co ty możesz wiedzieć o prawdziwym życiu? Nigdy nie szanowałem teoretyków, co oni mogą wiedzieć o czymkolwiek. Moja rodzina nie ma za co żyć i muszę wykonywać czarną robotę a ty siedzisz w papierkach. Kto mnie popiera?

Gość niepodamczarnegonikabonie
zalezy w jakim srodowisku ''a wam radze wstydzic sie za siebie, a nie za innych i raczej pokazac, ze polak to tez moze byc ktos zaslugujacy na szacunek no chyba, ze wy sami uwazacie, ze na ten szacunek nie zaslugujecie, to faktycznie jest to problem'' ja sie za sioebie wstydzic nei musze, przyjechalam tutaj, dorobilams ie wszystkiego sama, skonczylam dobra szkole, mam dobra prace i wszyscy mnie szanuja ''uogolnianie to cecha ludzi ograniczonych, bo inteligentny czlowiek najpierw poznaje drugiego czlowieka, zanim wyda o nim opinie'' propunuje przeczytac uwaznie wszystkie odpowiedzi i potem zaczac sie wymadrzac.

co do tolerancji, Polacy nie toleruja nikogo, czarnych, homoseksualistow, ludzi, ktorzy inaczej zyja, nie chca miec dziec, itp itp

Gość nie jestem dumna
to twoja sprawa czy dla ciebie to glupota czy nie. nie przyznaje sie do mojego pochodzenia chyba ze musze i tyle . przynajnmniej nie musze sie co jakis czas uborykowac z przesadami i glupimi zartami o Polakach jak n.p kradna auta itp itd. po co mi to? musze sie przyznawac? nie !! bo nie mam nawet polskiego obywatestwa! tylko sie w pl urodzilam.

Gość a w tym ostatnim zdaniu
to to wymądrzanie się niby gdzie jest?

Gość to po co siedzisz na polskim
forum i z Polakami dyskutujesz? z ciekawosci :D

Gość urzędasów na roboty do UK
ja jestem zdania ze ci wszyscy urzędnicy z rzędów pracy powinni wyjechać na roboty do UK i myc kible. Moja siostra próbowała coś załatwić to siedzą tam panie z wymalowanymi pazurami którym się nic nie chce robić a tylko się wymądrzają. I tak wygląda ich praca i pomoc w znalezieniu pracy. I to tyle co w kwestii urzednikow i gryzipiórków A. Dawać ich do nas :P

Gość nie jestem dumna
tak a kobieta kolo 30 bez dzieci i meza to w ogole stracona :-O ostanio poznalam Polaka z Anglii, super facet sie wydawal i nagle mowi: "jak ja nie cierpie tych wszystkich czarnuchow i brudasow" :-O :-O :-O i jak sie nie wstydzic? powiedz w de. takie cos to od razu rasiasta jestes ale Polakowi wolno???

o, to nawet powodem do wstydu jest to, ze sie ksztalce? ja tez pracuje, myslisz, ze to wszystko samo przychodzi i jest za darmo? argument nietrafiony, przykro mi

Gość Ger upp nu
Ja to ja, Ty to ty. Ja żyję własnym życiem, Ty żyjesz własnym życiem. Nie jestem na tym świecie, by spełniac wasze oczekiwania. Nie jesteście na tym świecie, by spełniac moje oczekiwania Jeśli kiedyś się odnajdziemy, będzie wspaniale, jeśli nie to trudno. Ja jestem dumna z siebie, z tego co udało mi się osiągnąc, że nie mogę się doczekac kolejnego dnia, bo wiem, że będzie piękniejszy niż poprzedni. Wracając do dyskusji, ja mieszkam w Polsce, mam dom, tu jest moja rodzina i przyjaciele, wcale nie wstydzę się kim jestem, cieszę się ze wpojonego mi systemu wartości, lubię środowisko w którym się obracam i to wcale nie prawda, że Polacy są zazdrośni, bo w każdym człowieku tli się nutka zazdrości i to nie ważne, gdzie on mieszka. Podróżuję również sporo i nigdy nie miałam kompleksów z powodu mojego pochodzenia, szanujcie ludzi i siebie, a zobaczycie, że wszystko do was powróci :-)

Gość nie jestem dumna
o Boze dziewczyno nie tylko ty sie ksztalcisz, to nie o tym temat :-O ksztalc sie dalej i badz dumna i pokaz calemu swiatu jacy Polacy sa madrzy i kulturalni i chwala Tobie.

Gość classe
ah zapomnialam o homoseksualistach wyzywanych od chorych , pedalow itd...brat mojej sasiadki ma jeden bar bardzo "gay friendly" nie wyobrazacie sobie il chlopakow z polski da niego chodzi...ma nikt z nich sie nie przyzaje ze sa z polki..zapomnialam o polakache co wynajmuja mieszkania i nie placa czynszu bo wszystko przechlewaja i puzniej dzieki nim osoby pozadne nie mogo znalesc mieszkania bo jak powiedza ze sa z polki wszyscy drzi zamykaja.

nie jestem dumna dokladnie, dlatego tez przytoczylam ten przyklad kolezanki, ktora przyszla do nas do firmy, i po kilu dniach opisujac siebie powiedziala ze jest uzaleznmiona od facetow i solarium :-/ Szuka TYLKO facetow z PL, reszta fuj, chodzi na polskie dyskoteki, itd... Ale coezko to komus wytlu7maczyc kto kilu lat nie spedzil za granica, wiec to troche jak rozmowa z koniem :-D

Gość ygyugu
Mieszkam w US od wielu lat, zazwyczaj Amerykanie nic nie mowia na temat mojego pochodzenia, albo mysla, ze to jakis biedny kraj i nic w Polsce nie ma. Wyksztalceni i bardzej obyci mowia o polskich zabytkach i miastach np. o Krakowie, ze chcieli by tam pojechac i pozwiedzac. Kiedys spotkalam sie nawet z opinia jednego rednecka, ze Polacy sa glupi i niedouczeni, a ja to musze byc jakis wyjatek, bo studiuje i dobrze mi idzie. Wiec z tego wniosek, ze prosci ludzie mysla, ze Polacy sa glupi i nazywaja nas "Polak" - to obelga dla Polaka w Stanach. Natomiast wyksztalceni ludzie sa otwarci i zazwyczaj nie robia zadnych aluzji albo sa zainteresowni naszym krajem. Ogolnie to sie nie chwale skad jestem chyba, ze mnie ktos zapyta, bo mam akcent. Nie jestem ani dumna z Polaski ani Polska zawiedziona, Polska to Polska i tyle. Taki sam kraj jak kazdy inny.

to bylo ytanie do konkretnej wypowiedz pod moim adresem, nie stresuj sie a mnie tez zastanawia, czemu wchodzisz na polskie strony i z polakami rozmawiasz, skoro tak sie tego wstydzisz i nawet obywatelstwa nie masz?

Gość nie jestem dumna
sentymenty z dziecinstwa tylko i wylacznie.

Gość parapecik
ja jestem dumna ze swojego pochodzenia a to, że ktoś nazwał tak jaki kolwiek przybytek, według mnie nie rzutuje na nas, jako polaków.

Gość nie jestem dumna
że ktoś nazwał tak jaki kolwiek przybytek,"---co masz na mysli?

Gość Podszeptywaczka
Dlaczego nie rozumienie podstaw. Kraj, a państwo to co innego. Państwo to rząd, administracja. Kraj to język, tradycja, naród.

Gość ja mieszkam w de
i mam tylko 2 polskie kolezanki ktore sa naprawde fajne i mozna na nich polagac ale reszta ... lepiej z dala :O sa tez tutaj polacy przez polskiego posrednika a dajcie spokoj jak oni sie zachowuja , jak bydlo :O pija nie tyllko w weekend zenada mieszkam tu od 7 lat chcialam wynajac teraz ladne duze mieszkanie ale nie zostalo mi wynajete "bo jestem z polski " i boja sie ze nie zaplace :O ahhhh czasami wstyd mi ze jestem z polski , raz bylam na szybkim jedzeniu ot zwyklego kebaba i weszly takie 2 polki (WSTYD !!!!) ubrane jak ***** a bylo cos kolo 13.oo kupily sobie piwa i siedzialy :D z glosnym smiechem ahh i ehhh ohhh uhhh typowe jakies zacofane wiesniary tak bylo mi za nie cholernie wstyd bo zachowywaly sie jak bydlo po moim akcencie poznac ze jestem z polski i przyznaje sie do tego ale ja za siebie wstydzic sie nie musze ale co niektorzy zachowuja sie gorzej niz bydlo w oborze :O a juz do czarnych i homo to jest tak drazniace Polacy tak - sa zacofani 100 lat za murzynami

Gość ja mieszkam w de
ah i nie wspomne jak w moim miescie polki chodza na jedna dyskoteke tam gdzie same dno sie obraca i wogole co tam sie wyprawia :O zenada

ja tez mieszkam w de, moge niestety tylko potwierdzic

Gość niewolnomi
ale ja sie tylko tak zastanawiam skad ci ludzie to biora??? pochadzac z pl tak samo powinnam byc taka nietolerancyjna i wroga na wszystko, wywyzszac sie nad innymi, nasmiewac sie z ich zarobkow i wyksztlacenia i tak dalej. Ale w moim gronie znajomych mam ludzi roznych narodowosci i kumpla homoseksualiste i ja na serio nie wiem skad sie to bierze? przeciez nawet jak sie wychowasz w takim nietolerancyjnym kraju to chyba masz rozum???Jak pisalam tez mialam i mam gdzies sentymenty do Polski, uwielbiam tez jezyk polski-bardzo piekny i oraz bardzo trudny.ktroego staram sie nie zapomniec...ale odkad czytam na kafeterii i innych polskich stronach to normalnie jestem w szoku. Jest mi czesto smutno i jestem naprawde rozczarowana. Tylko czytam jakie studia ludzie robia i kierunki i jak najezdzaja na innych, wysmiewaja sie z ich zarobkow czy z tego ze pracuja w biedronce czy na zmywaku w Anglii, wyzwiska, ublizenia...no normalnie szok. i mam nadzieje ze nie bede musiala jechac do PL do USC w Gdansku bo naprawde nie chce i sie boje tej nienawisci i zawisci. Ale Panie w tym urzedzie nie odpowiadaja na maila i nie odbieraja telefonow :-O pozniej czytam ze pracy nie maja ludzie ale zeby tak sie obijac w robocie?

Gość nie jestem dumna
niwolnomi to ja jestem.

to zalezy, nie wstydze sie siebie ani swojej rodziny, za to wstyd przynosza nam rodacy :/ nie potrafie powiedziec ze jestem dumna z tego ze jestem polka bo nigdy sie nia nie czulam.. mam zupelnie inna mentalnosc

Gość niepodamczarnegoniekabonie
nie wiem skad to sie bierze... wydaje mi sie, ze duzo jest ludzi, ktorzy zachowuja sie jak psy spuszczone ze smyczy, Wiesz na wlasnym podrowku nie wypada, bo rofzina, sassiedzi co inni powiedza, a tutaj nikt ich nie zna wiec robia co chca, i wydaje im sie, ze sa tacy super pewnie, ze nie mozna uogolniac, bo na pewno sa tez ludzie, ktorzy sa w pozadku, ale ja taich na emigracji spotkalam bardzo malo

Gość ja mieszkam w de
dumna to ja jestem z pieknego kraju bo Polska to piekny kraj gory , morze i jeziora piekne miasta zabytki ale Polacy? oczywiscie nie wszyscy sa tacy sami ale w Polsce przyjelo sie ze jak jestes na kasie w tesco to jestes smieciem nie masz studiow gowno potrafisz - ta jasne , tylko 90% studiuje jeden i ten sam kierunek... juz napewno wiecie jaki :P zagranica jakos ludzie nie krzywia sie na panie przy kasie , czy sprzataczki bo praca jak kazda inna a najlepsze jest to : Ktos napisze ze polski socjal to marnota ze moglo by byc wieksze rodzinne jak na zachodzie itp to odpowiedz : TO IDZIE Z MOICH PODATKOW NIE BEDE BACHOROW UTRZYMAWL OBCYCH itp . ale juz jadac zagranice to JAPY DRZEC NIE BEDA BO NIEMCE /ANGLICY NA NICH PRACUJA a lapy wyciagaja :D ehhh ta polska mentalnosc , szkoda ze jestesmy narodem tak zazdrosnym , byle bys nie mial wiecej odemnie :) a jestem szczesliwy jak tobie sie noga podwinie szkoda szkoda

Gość nie jestem dumna
sa ludzie w porzadku, moja najlepsza przyjaciolka jest tez z Polski ale tak dlugo tu jak ja. tutaj ktos tez sie wypowiedzial, ze ludzie ze stron akademickich sa inni. po pierwsze watpie, po drugie co maja studia do kultury osobistej??? a widze ze niby kazdy w PL studiuje? no to jak z tym "lepszym towarzystwem" i tolerancja? co jest dla mnie w ogole jakies takie wywyzszanie BO JA STUDUJE TO I TO/STUDIOWALAM TO I TO to jestem kims, jestem lepsza itp. to sprzataczki i ci co po smiecie przyjezdzaja maja wiecej kultury osobistej niz takie wywyzszajace sie osoby. a tak w ogole to mnie nie interesuje co moj sasiad studiowal i ile zarabia i czy z facetem do wyra skacze, jaka religje wyznaje...