Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kackalecka

Wszystko co wiecie na temat welonka

Polecane posty

Gość Kackalecka

Kupiłam welonki, gdzieś 2 miesiące temu. Mam je 3. Pytanie nr 1. Płeć welonka - Czytałam, że płeć welonka poznaje się po tym, że podczas tarła samiec dostaje wysypki, która wygląda jak był by posypany kasza manną. Czytałam też, że tarło następuję podczas wiosny, ale moje welonki, nie dostały tarła, chociaż jest już prawie lato. Nie wiem, może to dla tego, że są jeszcze za małe ( 5-7 cm ) Może dla tego, że to wszystkie samice. Sama nie wiem. A może jest jakiś inny sposób, na rozpoznanie płci ? Pytanie nr 2. rozmnażanie welonków - Wiec, jak zrobić, by welonki się rozmnożyły ? czytałam gdzieś, że welonek musi mieć ok. 30 cm, aby się rozmnożyć, czy to prawda ? A jak nie, to jak rozmnożyć welonki, jak już mówiłam, mam 3, ( ok. 3-7 cm ( Pytanie nr 3. Jakie dać imię welonkom ? - Choć mam je już od dłuższego czasu, nadal nie wiem jak dać na imię welonkom, główną przyczyną jest to, że nie znam ich płci. Przejdźmy do rzeczy, teraz opisze wygląd i cechy każdego z moich welonków : 1 - Jest najmniejsza z pozostałych ( ma ok. 5 cm, licząc z płetwą ), mieni się na złoto, ma czarny "pyszczek" ( nie wiem jak na to się mówi :] ) Wykończenia jej płetw również są czarne. Jest najzwinniejsza z pozostałych, na pierwszy rzut oka przypomina samca. 2 - Ma ok. 5-6 cm, licząc z płetwą tylną. Wyróżnia się tym, że czubek górnej płetwy ma czarny, oraz tym, że ma bardzo wypukłe oczy, które są podkrążone na czarno. Jest najspokojniejsza ze wszystkich. 3 - Ma ok. 7-8 cm, licząc z płetwą tylną. Wykończenie tylnej płetwy ma czarne. Jest największa z wszystkich pozostałych. Na pierwszy rzut oka, to samiczka. Dlatego, że nie rozróżniam ich płci, napiszcie propozycje imion dla nich, i dla samca, i dla samiczki.

Gość 23123213131
a masz przede wszystkim odpowiednio duże akwarium dla tych rybek? Powinno miec koło 100 litrów... Płec welona rozpoznac okropnie trudnop, słyszałam o jakimś rzeznickim sposobie ale lepiej nie będę go opisywac tu... :p

Gość andżżelika
co można powiedzieć o welonku....najlepiej smakuje z jajecznicą, wolno podsmażany na ogniu...wybornie smakuje z ziołami, lub lekko skropiony octem. Lecz prawdziwym kunsztem jest zapieczenie go w szarlotce, ciasto będzie bardziej chrupkie.

Gość och i achaaaaa
a co mnie kurwa obchodzi jakis welonek :O

przede wszystki zapewnij tybce odpowiedniej wielkości akwarium. Niestety wielu ludzi trzyma welonki jako "złote rybki" w szklanych kulach, a to barbarzyństwo i sadyzm. Akwarium musi być prostokątne i duże. Jak duże, sprawdź na stronach poświęconych hodowli ryb lub w poradniku hodowcy. W ogóle powinnaś zainwestowac w podręcznik przed kupnem jakiegokolwiek zwierzęcia, tam będa najlepsze porady:)