Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trups

technikum ekonomiczne - ktos sie uczy / ł ?

Polecane posty

Gość trups

bardzo trudne technikum ? bo takie słyszalam dotychczas opinie jesli ukonczyliscie technikum ekonomiczne to potem jakie studia wybraliscie wy lub wasi znajomi krewni ? jestescie zadowoleni z wyboru ? łatwiej o prace ?

Gość mały odkrywca
Moja kumpela po tech. ekonom. poszła na administrację. Z tego co mówi na studiach ma prawie powtórkę z tego co w tech. Pracy nie ma ani po adm ani po tech. lepiej iść do normalnego lo i potem na zarządzanie bo z tytułem technika dostaniesz prace tylko w sklepie. W biurach już wymagają licencjata a najlepiej magisterkę. Lepiej idź do jakiegoś innego technikum po którym będziesz miała konkretny zawód bo po ekonomicznym wiesz wszystko i nic.

Gość trups
a ten konkretny zawód to jaki ?

Omijaj wszelkie technika szerokim łukiem, tymbardziej ekonomik! Wiem coś o tym.

Gość trups
ale dlaczego ? koncze wlasnie 1 klase w techniku i chce zmienic profil na ekonomiczny

Gość mały odkrywca
KOnkretny to taki po którym będziesz umiała coś, co przyda się przyszłemu pracodawcy. Wypełniać pita i stać na kasie każdy głupi potrafi, do tego nie musisz mieć papierka.

Gość trups
ale pracodowca oczekuje wykształcenia ekonomicznego a nie pz

Gość mały odkrywca
Już lepiej skończyć tech. gastronomiczne,albo hotelarskie (chociaż od cholery jest absolwentów), fryzjerskie, ogrodnicze czy jakieś tam byle nauczyć się czegoś konkretnego bo moja kumpela nauczyła się tylko jak sprzedawac i jak wypełaniać papiery urzędowe a to każdy wiedzieć powinien.

Gość trups
jasne jasne ale porada . gotowac tez kady głupi umie jesli chce mu sie nauczyc

Gość mały odkrywca
Ludziom po studiach z zarządzania i administracji trudno znaleźć pracę a co dopiero po technikum. Popatrz na ogłoszenia jakie są wymagania-wszędzie wykształcenie wyższe co najmniej zawodowe.

Gość trups
nie mam zamiaru konczyc edukacji na technikum ::)

Bo technikum to najgorsze gówno, do niczego nie przydatne w życiu. O pracę ciężko (taką dobrą, chyba że chcesz zapitalać w Biedronce albo innym syfie), wszędzie wymagają wyższych kwalifikacji, nie technika. Technikum zresztą i tak Cię dobrze nie przygotuje ani do matury ani do egzaminu zawodowego. W efekcie będzie tak, że na studia i tak pójdziesz, tylko że będziesz mieć rok w plecy. A papierek technika będziesz mogła wsadzić głęboko do szuflady.

Gość mały odkrywca
trups to powiedz gdzie chciałabyś znaleźć pracę po technikum ekonomicznym? W slepie? Wszędzie na umowe zlecenie i najlepiej studentów zaocznych bo nie trzeba zusu placić

Gość mały odkrywca
A no to jak chcesz po technikum iść na studia to rób jak chcesz ale moim zdaniem niepotrzebnie będziesz zapiepszać. Z tytułem technika ekonimisty na rynku pracy sobie nie poradzisz.

Gość mały odkrywca
A teraz jaki masz profil?

Gość trups
mały odkrywca jakie masz wykształcenie ? jakie szkoły ukonczone badz w trakcie ?

Gość COMEin
Ja aktualnie jestem w 3 klasie technikum ekonomicznego. Wybrałam technikum z tego względu, że będę miała już jakąś specjalizację po 4 latach nauki. Jeżeli chodzi o sam kierunek, to jest bardzo przydatny, po takim technikum możemy zarówno iść na studia ekonomiczne, jaki i na inne kierunki t.j. Prawo i administracja, Zarządzanie, Stosunki międzynarodowe, Marketing itp. Głównie chodzi o to, że sam kierunek nie ogranicza nas do jednego typu studiów, wręcz przeciwnie- daje nam możliwość wyboru. Sami decydujemy w czym się najlepiej czujemy, a na decyzję mamy 4 lata. Ponadto technika, moim zdaniem, dają większe możliwości, ponieważ nie tylko mamy maturę, ale również tytuł technika, kosztem tylko jednego roku nauki. Bądźmy realistami i zadajmy sobie proste pytanie: OPŁACA SIĘ, CZY NIE? Ja polecam technikum, bo nie żałuję, że podjęłam ten kierunek. Wiem, że po 3 latach liceum bym się zmarnowała i nie wiedziałabym co robić w przyszłości. Jestem pół ścisłowcem, pół humanistą i stwierdzam, że ekonomia to idealny kierunek dla mnie.

Gość gość
moje siostrzenica sa na studich ekonomicznych viadryna co semestr płaca 400euro wystkie przedmioty po niemiecku

Gość Przemyslaf21111
Technikum jest dla osób niepewnych co do swojej przyszłości którzy jeszcze nie wiedzą czy pójdą na studia a nie chcą mieć wykształcenia tylko zawodowego bo jak wiadomo wykształcenie średnie na papierku lepiej wygląda. Oczywiście papier technika niewiele daje jeśli ma się większe ambicje lecz napewno łatwiej będzie o pracę takiej osobie niż osobie po liceum. Sam skończyłem technikum i wiem że w moim przypadku był to dobry wybór dlatego że myślałem o studiach lecz nie byłem pewny czy pójdę . Gdybym poszedł do liceum to nic bym nie wiedział a tak już miałem jakieś doświadczenie i łatwiej było o pracę. Odradzał bym technikum osobom które są pewne że będą chciały studiować . W liceum można lepiej się przygotować do studiów. Więc moim zdaniem technikum jest dla osób które nie mają kasy na studia dzienne, ale przy studiach zaocznych bardziej się przyda niż liceum.

Gość gandziana
Technikum ekonomiczne to fajna podstawa pod studia, bo ... więcej się na nich nie nauczysz. Ogólnie studiowanie tego kierunku mija się z celem, minimum wiedzy, minimum umiejętności. Radzę raczej celować w stronę kierunku, który faktycznie daje potencjał pracy!

Gość anna marecka
Niczego wielkiego się na nich nie nauczysz - kwestia tego co chcesz robić dalej. Ja w zasadzie wszystkiego nauczyłam się w new nails, ale branża kosmetyczna, nie poszłam po średniej na studia, byłam w ogólniaku. I akurat tutaj uważam, że zrobiłam bardzo dobrze.

Gość ola3339
Wiem, że już długo po dacie opublikowania tematu, ale też chciałam się wypowiedzieć :) Ja właśnie kończę technikum ekonomiczne i też słyszałam od starszych znajomych, że na studiach uczą się tego samego ;p i właśnie dlatego wybrałam technikum, chciałam, żeby na studiach było mi łatwiej, a przy okazji dałam sobie czas, żeby zastanowić się, na jaki kierunek na pewno chcę iść. Po nauce w technikum upewniłam się, że dla mnie rachunkowość i finanse to dobry kierunek, ale gdybym nie poszła do technikum, nie miałabym pojęcia, jaki kierunek studiów wybrać. Jeszcze rok temu myślałam, żeby wybrać coś związanego z kadrami i płacami, ale ucząć się do kwalifikacji A.36. Prowadzenie rachunkowości uznałam, że wolę jednak księgowanie ;p też wydaje mi się, że po samym technikum nie ma co liczyć na pracę, bo studentów jest w bród, więc wybiorą osobę z wyższym wykształceniem, ale słyszałam opinię osób, które są pracodawcami i skłaniali się ku stwierdzeniu, że młodzi ludzie po technikum potrafią więcej w praktyce zrobić niż ci, co skończyli studia na podobnym kierunku ;p

Gość gość
Ekonomik dobra rzecz! Skończyłam 3 klasę i wiem co w ekonomii lubię bardziej co mniej i dzięki temu wybiorę sobie odpowiedni kierunek studiów. I nie uczą tylko jak sprzedawać (tego wgl nie ma na technik ekonomista) i wypełniać pity, tylko obsługi programów, rozliczeń, wypełniania wszystkich papierów (serio jest ich mnóstwo) i księgowania (czyli to co lubię najbardziej), a w dodatku przedmioty których nie zdajemy na maturze i nie są nam za bardzo potrzebne są troszkę "olewane" nie tak jak w liceum, że musisz się uczyć przyrody na humanie 2 razy w tygodniu i cisną gorzej niż na polskim, a w dodatku łatwiej o stypendium

Gość Natalia

Właśnie skończyłam technikum ekonomiczne. Napisałam o tym artykuł, zapraszam: https://tiny.pl/tnll2