Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smallgirl

Ustępowanie pierwszeństwa kobietom w ciąży w Polsce..

Polecane posty

Gość cokolwiekja
ja bym z chęcią każdej kobiecie w ciąży nosiła ciężkie torby ze sklepu pod same drzwi domu! ale nie w momencie, kiedy widzę wyraźnie, że ciąża staje się wymówką dla uzyskania przywilejów...

Gość Małoszka
Niestety ani Polacy ani polski rząd nie ułatwia kompletnie czegokolwiek ciężarnym. A niby prorodzinna polityka. Hioo hioo. Ciężarna ma się tłumaczyć, prosić, kajać i wysłuchiwać niejednokrotnie głupich i chamskich wycieczek. A potem wszyscy oburzeni, bo "gwiazda" nie chce drugiego dziecka... Ja sama wyglądam dość młodo i wiem, że mogę budzić glupie skojarzenia. I mnie też robi się głupio, a nie wiem czemu... Mam męża, to i ciąża jest naturalna. Ale neee, najlepiej jakby wszystkie ciężarne siedziały w domach, wtedy mężczyznom nie zasłaniałyby widoku laseczek, a innym kobietom itp nie zabierały miejsc.

cokolwiekja - jakbyś była cwana to byś powiedziała temu bubkowi, że sama jesteś w czwartym miesiacu ciąży i nie ustąpisz :) Czasem trzeba utrzeć nosa burakom bo zdarzają się po obu stronach.

Gość cokolwiekja
kłamstwo nie jest cechą ludzi cwanych.

A mnie kobiety w ciazy najzwyczajniej w swiecie do siebie zrazily :/ Mysla,ze jak jestem mloda, to nic mi nie jest. Ile razy slyszalam takie utyskiwanie nad moja glowa w tramwaju/autobusie (gowniara, udaje ze nie widzi, stac sie nie chce, co jej szkodzi ustapic,gdzie kultura,zobaczymy jak sama bedzie w ciazy co wtedy zrobi) I wiecie, co robie w takich momentach? Bez slowa wyciagam legitymacje kaleki, pokazuje kobiecinie adnotacje '1 GRUPA INWALIDZKA' i patrze, jak jej sie glupio robi, jak wspolpasazerowie zauwazaja ta sytuacje ;) Nie oceniajcie wszystkich ludzi jedną miarą! Nie trzeba siedziec na wózku, zeby wszyscy widzieli,ze jest sie chorym.

Gość a ja ..........
byłam w ciąży, zdarzyła mi się w 6 miesiącu podróż godzinna autobusem, w upale, nikt nie zwolnił mi miejsca, a ja sama pomyślałam, że prosić o zwolnienie miejsca nie będę,, od tej pory-- czyli od 16 lat-- absolutnie nie zwalniam miejsca--żadnym staruszkom, paniom w ciąży też--basta:)

nie no oczywiście że różne ludzie mają problemy ja nie mam tak że mnie to irytuje i też nie lubię durnego komentowania. raczej w takich sytuacjach robi mi się po prostu przykro w ciąży czułam się źle jak byłam w tej przychodni to po prostu chciało mi się płakać bo wiedziałam że muszę się wepchać w kolejkę ludzi którzy siedzą tam już parę godzin i było mi głupio przed nimi

Gość a ja zwracalam uwage
Ale to nie chodzi tez o to czy kobieta w ciazy dobrze sie czuje czy nie bo np w autobusie jak stoi i autobus nagle zahamuje i ona upadnie to moze miec powazne konsekwencje dla tego dziecka nikt o tym nie pomyslał?

Gość cokolwiekja
no kurczę, nie mogę: a ja......, widzisz, zamiast grzecznie powiedzieć: "przepraszam, jestem w ciąży, źle się czuję, ustąpi mi pan/pani miejsca?" to stałaś i cierpiałaś, bo nikt się pierwszy nie ruszył. a potem masz pretensje, że ludzie są niemili i nie ustępują ci miejsca. jak czekasz, aż ktoś pierwszy ruszy dupę, to rzeczywiście zawsze będziesz stać w autobusach.

Gość kiedyś moja mam wpoila
mi ze nalezy ustepować staruszkom, kobietom w ciazy itp. Po latach powiedziala ze głupio zrobiła, bo wiekszość / nie wszystkie/ starszych osób jest chamska i uważa ze wszystko im sie należy, rozpychaja sie łokciami, wciskaja w kolejki, wielkie zadania. Moja kolezanka była w ciazy lezała w 45 stopniwym upale na plaży z brzuchem, a wymagała zebym z kumpela jej torbe nosila, bo ona jest w ciaży :D. Sorry, mam 4 letnia córke i w ciazy ustapiono mi UWAGA 2 razy, przetrwałam, też miałam momenty ze ciąza była zagrożona -> ale potrafiłam tak sobie zaplanowac dzień zeby korzystac z komunikacji poza godzinami szczytu. Jeżeli ktoś mnie poprosi o ustapienie miejsca bo sie źle czuje to ok. Zawsze ustepuje miejsca ludziom z połamanymi kończynami :D ale nie rwę sie do ustepowania wszystkim innym. Zwłaszcza starym babom, które to mam okazje czasem obserwować w lumpkach, rozwalaja sie i BIEGIEM wręcz sprintem lecą, potrafia łazić z 2 h a w komunikacji i kolejkach nagle traca siły :D a najlepsze jak zwracaja sie do mnie na ty, a tu zdziwienie ze jak ich nie ''paniuje"

lejla28 to "normalnego" człowieka poskładają i po kłopocie a jak dziecko się uszkodzi przy takim wypadku to już nie ma zmiłuj.

a nie pomyślicie, ze może komuś też ciężko stac, że osoba która waszym zdaniem powinna wam ustąpic miejsca może byc np chora i zemdleje kiedy wstanie. piszę to na przykładzie mojego brata ciotecznego. chłopak 23 lata, kawał chłopa prawie 190 wzrostu, wygląda jak typowy dres, łysa głowa, luzne ciuchy, czapka z daszkiem. na pozór można by powiedziec chłop jak dąb. a tak naprawdę jest bardzo chory, ma silną nerwicę od kilku lat leczy się i kiedy dopadnie go atak dostaje paraliżu i mdleje. w autobusie tez nie może stac. tylko, że on nie obnosi się z tym, nie chce żeby obcym ludziom w busie mówic że jest chory, dlatego kiedy widzi że w autobusie nie ma miejsc siedzących nie wsiada, czeka godzinę na kolejny. gdybyś jedna z drugą wsiadła do busa i zobaczyła, że taki chłopak siedzi i nie ustępuje wam miejsca to co byc pomyślała? ale szczerze? że dres sobie siedzi bo tak mu wygodnie nie? A teraz powiedzcie co wy byście zrobiły na jego miejscu? wasza ciąża jest widoczna, a jego choroba nie.

Lipsss masz rację. Tylko u nas jest tak, że nikt nie ustąpi. Ja rozumiem, że ktoś może się źle czuć, ale nie sądzę, żeby to dotyczyło wszystkich w autobusie. Chodzi o to, że panuje taka ogólna znieczulica. I nie staje już w obronie ciężarnych tylko ogólnie wszystkich. Gdyby Twój kuzyn powiedział, że się źle czuje to też by nikt się nie ruszył. Mi o to chodzi.

ale najbardziej mnie dobija jak widzę babcie z wnuczkiem w busie gdzie z reguły nawet nie ma się czego przytrzymać i ustępuje im miejsca bo wiadomo babci ciężko a do tego dziecko małe. I zawsze po prostu zawsze babcia sadza wnuczka a sama dalej stoi potem oczywiści mówi że młodzież nie wychowana. uuuuuuu ale mnie to wkudla

Gość a ja zwracalam uwage
cokolwiekja przeczytaj dokaldnie moje posty ZAWSZE ZWRACALAM UWAGE CZY TO W PRZYPADKU MOJEJ OSOBY CZY INNEJ KOBIETY W CIĄŻY

co do upadania, przypomniało mi się jak bodajże w 7 miesiącu stałam w autobusie ( nie przeszkadzało mi to :p ) no i autobus gwałtownie zahamował. Wiadomo że człowiek cięzki, trudno złapać równowage i wleciałam na jakiegoś "dziada". Otrząsnełam się, mówie kulturalnie przepraszam a człek na mnie z mordą. Że powinnam się trzymać, że w ciązy to nie znaczy że mi wszystko wolno, że jakbym miała szpilke ( w 7 miesiącu ! :D ) to bym mu dziure w bucie zrobiła. No myślałam że padne. Wychodzi na to że ciężarna nie tylko nie ma prawa siedzieć, ale także stać. W ogóle to chyba powninnam biec za autobusem. Co do kas pierwszeństwa ostatnio zdarzyło mi się po raz pierwszy korzystać. Byłam z dzieckiem, musiałam na szybko kupić mleko a w kasie pierwszeństwa o dziwo same chłopy w sile wieku stoją i prawie wszyscy z browarami. Żeby nie było, zaznaczam że kasa była także dla kobiet z małymi dziećmi. Przeprosiłam więc wszystkich i powiedziałam że to kasa pierwszeństwa po czym wcisnełam się na początek. Ogólnie w kolejce mnie nikt nigdy nie przepuscił w ciązy, w autobusie zdarzyło się dwa razy. A ja przepuszczam i bede przepuszczać,a także ustepować miejsca. Tak zostałam wychowana :)

lejla taki poważny upadek raczej mało prawdopodobny a kobieta w ciąży mam mniej skoordynowane ruch i jej wystarczy lekkie zahamowanie i nie koniecznie silne uderzenie brzuchem i jest tragedia a w pełni sprawny człowiek może nawet by nie upadł a jeśli już to nawet by się nie drasnął

Gość cokolwiekja
mi chodzi o to, że problem nieustępowania miejsca powinien zacząć być rozwiązywany od stron kobiet ciężarnych. czemu na widok każdej ciężarki każdy w autobusie ma podnosić tyłek i oferować jej miejsce? jeżeli źle się czuje, niech ona pierwsza to powie i wtedy dopiero niech ktoś jej ustąpi miejsca. stać cierpieć i narzekać każda potrafi, ale zwrócić komuś grzecznie uwagę już nie. to jest przykre :(

Gość Panna z musli w kubku
Dziewczyny, nie ma zadnego prawa ktore kaze ustepowac czegokolwiek kobietom w ciazy, mam na mysli prawo panstwowe. Owszem, sa takie zasady wprowadzane w roznych sklepach i w niektorych aptekach, wtedy wisi kartka z informacja, ze jestescie przyjmowane bez kolejki i tam klienci powinni sie stosowac. Zatem wtedy mozecie "egzekwowac", ale generalnie nie radze wpychac sie bez kolejki. Fakt faktem, ludzie w Polsce nie sa zbyt mili. Nie pomagaja ani kobietom w ciazy, ani starszym, ani inwalidom, ani ludziom ktorzy tej pomocy potrzebuja. Przynajmniej "sami z siebie". Bo jesli ich sie poprosi, czasem glupio im odmowic ;) Ale to jest inny problem. Ja osobiscie pomagam osobom, ktore uwazam, ze tego potrzebuja - chlopaczkowi z noga w gipsie, ktory nie moze stac, starszej pani o lasce, czy ZLE CZUJACEJ SIE KOBIECIE W CIAZY. To jest takie zwyczajnie normalne i ludzkie.

Gość lejla28
z tym ustępowaniem miejsca to nie jest tak ze niewychowani ludzie nie ustępują...wychowanie chyba nie tu za dużo współnego..to po prostu jest wygoda...ja nie zrobiłabym miejsca w autobusie bo nie chciało by mi się stać,po co mam stać skoro mogę siedzieć

lejla chyba jednak troche ma, bo ja zostałam wychowana w poczuciu że nie żyje sama na tym świecie, a moja wygoda nie jest priorytetem. Jeśli czuje sie dobrze, to moge postać, mi się krzywda nie stanie. Za to komś innemu, kto jest w innej sytuacji może. Więc dlaczego mam nie pomóc ? Ot proste, odrobina empati wystarczy.

Gość tez bylam w ciazy niedawno
i zle znosilam wiec na zakupy nie chodzilam,. nie wierze ze juz to taki mus te zakupy i z glodu baby poumieraja jak nie pojda:/ w weekendy albo po prazy maz moze zrobic zakupy i tyle albo matka tesciowa siostra szwagierka itd kazdy tam kogos ma :/ skoro chodza na zakupy to dobrze sie czuja a jak zle niech w domu siedza i tyle

Gość rady potrzebujaca
lejla nie musisz pochodzic ze wsi zeby byc prostaczka. Sloma ci z butow wystaje. Nie masz dzieci, nie zamierzasz miec a wypowiadasz sie jakbys wszystkie rozumy pozjadala. Nie wiem jak mozna byc tak tepym i porownywac upadek kobiety w ciazy do czlowieka-nie w ciazy. Poza tym kolezance czy siostrze/kuzynce tez bys nie ustapila?Czy moze jestes kolejna durna hipokrytka?

a tak w ogole to co to znaczy ze ustapic kobiecie jak zle znosi ciaze? na czole ma to napisane? w ciazy to w ciazy i nie widac na pierwszy rzut oka jak sie czuje itd

jak bylam w ciazy i poszlam do fryzjera i musialam chwile zaczekac nikt mi miejsca nie ustapil a siedzialy mlode paniusie i kilku mezczyzn mlodych, a bylam w 9 miesiacu

I nie wiem po co te akcje typu "więcej tolerancji dla kobiet w ciąży" jak same kobiety są przeciw. Ja też byłam w ciąży i jak będę w kolejnej to się będę wciskać w kolejkę. A jak komuś się nie podoba to niech nie robi zakupów. Dlaczego to ja mam rezygnować?:D

Gość Panna z musli w kubku
Nie zgadzam sie z Toba. Kiedy czlowiek naprawde zle sie czuje, to swietnie to widac... A jesli nie widac (albo i ciazy nie widac), to radze poprosic. tez bylam w ciazy niedawno jak bylam w ciazy i poszlam do fryzjera i musialam chwile zaczekac nikt mi miejsca nie ustapil a siedzialy mlode paniusie i kilku mezczyzn mlodych, a bylam w 9 miesiacu" No i chyba slusznie... Pojscie do fryzjera to nie jest rzecz pierwszej potrzeby, ktora musisz zrobic, jesli poszlas = czujesz sie dobrze, zatem nikt nie ma obowiazku Ci ustepowac...

czyli nigdy nie trzeba ustepowac bo jak by sie kobieta zle czula to by z domu nie wyszla???? aha:)