Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skinnnnrew3

wypłaty zus na zwolnieniu-kto sie zna?

Polecane posty

Gość skinnnnrew3

słuchajcie dostałam juz swoja pierwsza wyplate na zwolnieniu lekarskim w ciazy od pracodawcy i mam pytanie: czy zus bedzie mi płacil dokładnie tyle samo? czy jak to było u was?

Gość grFTSEr
u mnie na l4 wypłata była nieco wyższa niż gdy pracowałam i w sumie w każdym miesiącu dostawałam nieco inne kwoty, ale jak oni to liczą to nie mam pojęcia. Wiem, że uwzględniają soboty i niedziele, dlatego wychiodzi trochę więcej kasy.

Gość skinnnnrew3
ale dostawalas z zusu duzo mniej niz od pracodawcy?

Gość skinnnnrew3
odpiszcie cos dziewczyny bo to bardzo wazne

Gość grFTSEr
z zusu dostawałam więcej niz od pracodawcy - o ile więcej to chyba zależy od podstawy wynagrodzenia. Podstaw w zusie naliczają jako średnią wyplat z ostatnich 12 miesięcy i chyba jakos na dni przeliczają, al enie wiem dokladnie jak.

Gość skinnnnrew3
mi niby coś mówili ze beda nizsze bo zus nie płaci z acały miesiac tylko za kazde 3 tyg zwolnienia

Gość bjsvfdslfgvbdlsjkfgndjkl
jak wrócisz do pracy to i tak cie zwolni bo po ciąży zawsze się zwalnia bo zaraz będziesz ciagle siedziała na zwolnieniach z dzieckiem i nie opłaca się ciebie trzymać w pracy :P

Gość skinnnnrew3
nie bedzie mieć okazji bo umowa mi sie konczy wraz z porodem;)

Zależy jak długo pracujesz i jaką kwotę masz w umowie. Ja pracowałam u prywaciarza- czyli jak w 99% przypadków zarejestrowana byłam na minimum. Nie miałam przepracowanego całego roku więc ZUS sam przyjął sobie podstawę wymiaru. Na zwolnieniu od ZUS-u dostawałam parę złotych więcej niż od pracodawcy. I faktycznie, za każde zwolnienie wychodziła inna średnia kwota za 1 dzień. No i zwolnienia miałam wypisywane na 3 tygodnie, także nigdy nie dostałam kwoty za pełny miesiąc. Ale jest też duży plus zwolnienia w ciąży- w rozliczeniu rocznym będziesz miała dużą kwotę zaliczek pobranych na podatek- ja za 5 miesięcy miałam 930zł. Więc jak tylko będziesz miała co odpisać od tego podatku to pieniążki wrócą do Ciebie :)