Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurczęłłłłłł

Wyszłam za mąż 5 miesięcy temu i nie wymieniłam jeszcze dowodu POMOCY

Polecane posty

Gość kurczęłłłłłł

witajcie wiem że temat trochę nie w temacie no ale mam nadzieję że mi odpiszecie. 5 miesięcy temu wyszłam za mąż i od tamtej pory nie wymieniałam jeszcze dowodu i podaję się (u gin. jestem w 32 tyg ciąży. i gdziekolwiek by nie było) ze swoim panieńskim nazwiskiem nie wiem dlaczego go jeszcze nie wymieniłam jakoś mi tak zeszło... ;/ i teraz zastanawiam się czy będę miała jakieś problemów nieprzyjemności jeśli pójdę dopiero w tym tyg po papiery aby złożyć wniosek o dowód ?

nie będzie problemów :) ja dowód wymieniałam w maju, ślub brałam pod koniec stycznia, prawo jazdy wymieniłam w lipcu, roku następnego :P

Gość kurczęłłłłłł
uff to dobrze... :) A co będzie z kartą ciążową ? Jak wymienię dowód muszę poinformować mojego gin. o zmianie nazwiska ?

Gość skresli Ci nazwisko
albo wypisze nowa karte i podbije :) cos razem wymyslicie przeciez masa lasek w Twoim obecnym czasie ciazy dopiero slub bierze :) moja kol w 20 tyg lezala w szpitalu pod jednym potem rodzila pod drugim nazwiskiem :) dasz rade powiedz mu jak jest :) to wazne bo jak zacznie CI L4 wypisywac to moze byc problem

Gość skresli Ci nazwisko
Zacznij juz teraz podawac nowe nazwisko a dowod dojdzie przeciez bedziesz miec swistek :)

Gość ------------))))))))
z tego co wiem to od dnia ślubu nie powinnaś się już posługiwać nazwiskiem swoim tylko męża (jeśli oczywiście przyjęłaś nazwisko męża) ja pamiętam tydzień po ślubie kupiłam samochód - oczywiście umowa spisana na moje panieńskie nazwisko, w wydziale komunikacji też wszystko na panieńskie, a jak poszłam uiścić opłaty do kasy to się okazało, że nie ma takiej pani x.....tylko już pani y .....Musiałam wszystko odkręcać.....Od dnia ślubu Twoim dowodem jest akt ślubu!!!!!!!

Gość mamamam26
śmiesznie - masz już nowe nazwisko od 5 miesięcy a podpisujesz się starym? niewiem ale po co twojemu gin twój dowód osobisty? jak na nfz to raczej trzeba nazwisko takie jakie masz na ubezpieczeniu a nie w dowodzie - dowód to papierek - swoją droga leniwa jesteś żeby 5 miesięcy nie zrobić

Gość kochana ja wyszlam za mąż
6 lat temu i nie wymieniłam prawa jazdy , Ale luz bo jak tak dalej pójdzie to pewnie się niedługo rozwiodę więc akurat prawko będzie aktualne :-o

Gość Szykowna Lady
To ja 5 lat temu wyszlam za maz i paszportu nie wymienilam(mieszkam za granica) dowodu nawet nie mam :P I nikt sie nie czepia,czekam az paszport straci waznosc jeszcze dwa lata sobie poczekam :)

Gość b1eata
ja przemeldowalam sie prawi pol roku po slubie nazwisko w karcie zmieniono 3dni przed narodzinami dziecka a w szpitalu mialam kartke meldunkowa i stary dowod oraz akt slubu na wypis kazali przyniesc aby sprawdzic czy to prawda

nawet jeśli jeszcze nie wymieniłaś dowodu powinnaś sie posługiwac nowym nazwiskiem, bo pod panieńskim nazwiskiem nie istniejesz ;) zreszta jak mi mówiła babka w USC to dowód osobisty traci ważość po dwóch tygodniach od zmiany jakichkolwiek danych zawartych w tym dowodzie.

Gość katthia
dla nfz nazwisko jest drugorzędne, najważniejszy jest nr PESEL, po nim identyfikują pacjenta