Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja urodze po 30-stce

Pierwsze dziecko po 30-stce

Polecane posty

Moje pytanie kieruje do kobiet ktore urodzily swoje dziecko bedac po 30-stce. Jakie sa wasze wrazenia? Zalujecie, ze nie wczesciej, czy wrecz przeciwnie?

up

Gość znownicka
Urodziłam w wieku 33 lat. Gdybym wiedziała że tak łatwo pójdzie z zajściem w ciążę, ciążą i porodem, to zwlekałabym jeszcze bo ani mi się do dziecka nie śpieszyło, ani lekko z nim teraz nie jest. :D

Gość urodziłam pierwsze dziecko
mając dokładnie 30,5 roku;) i żałuję, że tak późno

ja urodziłam w wieku 34 lat troszeczkę żałuję, że nie wcześniej, aczkolwiek moment był dobry i teraz, bo stała praca, mieszkanie i dojrzałość lepsza

Obecnie mam 27 lat i chcialabym poczekac z ciaza jeszcze, jednak "zyczliwe babcie, ciocie, znajome " krytykuja moja decyzje, dlatego chcialabym poznac opinie mam, ktore urodzily bedac po 30 - stce.

Ccialabym poczekac z kilu wzgledow. Przede wszystkim nie czuje sie jeszcze gotowa na bycie matka, nie dojrzalam do tego mimo wieku. Pozatym warumki materialne tez niebardzo pozwalaj na potomstwo w tej chwili.

ja w Twoim wieku też jeszcze emocjonalnie nie czułam sie na siłach pytanie tylko, jak to jest z tą naszą płodnością w "późniejszym" czasie

Gość znownicka
No widzisz jak to jest z tymi opiniami. Ja żałuję że urodziłam tak wcześnie. Ale na mne nikt nie naciskał, wręcz mama uspokajała mnie zapewniając że kobietki po 40-tce rodzą pierwsze dzieci i też jest OK.

Gość jbhjbu
ale co jest dziwnegi w I dziecku po 30stce? Na zachodzie to norma, a w Poslce wielkie zdziwienie?

jeśli młodziutko urodziłaś i czułaś, ze to już ten moment to super każdy indywidualnie powinien rozpatrywać ten problem

Gość znownicka
Niestety pod wieloma względami w Pl pokutuje wciąż zaściankowa świadomość, nawet wśród lekarzy.

Gość to zależyyy
Jak miałam 27 lat byłam tuż po ślubie i też jeszcze ni chciałam...za kilka miesięcy skończę 30 lat, staramy się prawie rok i dalej się nie udaje...być może tak po prostu miała być, a może jednak płodność mi spadła...niestety nigdy nie ma pewności, jak z tym bedzie.

Gość ja też nie chcę się spieszyć
Kobiety w całym cywilizowanym świecie rodzą po 30-stce i 40-stce i nie ma z tym problemu. Dlaczego tylko w Polsce kobiety miałyby mieć problem z płodnością, porodem i rodzić upośledzone dzieci. W mojej kuzynka urodziła 2 dzieci w 33 r.ż i w 36 r.ż po około 16 latach ciągłej antykoncepcji hormonalnej. Nie miała żanego problemu z zajściem w ciążę ani z porodem. Dzieci zdrowe, rozwinięte ponad swój wiek, bardzo zdolne i bystre. Znam jeszcze kilka kobiet, które swoje pierwsze dzieci urodziły po 30, dzieci zdrowe i nie było komplikacji. Kobieta trzydziesto czy trzydzestokilkuletnia jest jeszcze młodą kobietą i może normalnie rodzić. Ja mam 28 lat i nie mam ani ochoty na dziecko, ani nawet odpowiednich warunków. Urodzę pewnie około 36 r.ż.

*w mojej rodzinie

Gość to zależyyy
Ale nikt nie mówi, że po 30, to już za późno na rodzenie, tylko niestety są kobiety, którym dość szybko płodność maleje...

Gość to zależyyy
Moja sąsiadka swoje pierwsze dziecko urodziła w wieku równo 40 lat! Moja ciotka jednego syna jakoś 38 lat, drugiego 42 lata, chłopaki są cudowni :)

W swoim poście odniosłam się do kilku najbardziej popularnych argumentów przeciw późnemu macierzyństwu: -spadek płodności i trudności z zajściem w ciążę - komplikacje w ciąży i przy porodzie -upośledzenie dziecka Nie wiem, czy płodność spada. Być może kobieta, która po 30-stce nie może zajść w ciążę, tak naprawdę zawsze miała problem z płodnością i nie zaszłaby w ciążę nawet jako 20-latka. Niestety, kobiety nie badają się pod tym względem zawczasu, więc problemy z płodnością łatwo jest im zwalić na zbyt "zaawansowany" wiek.

Gość to zależyyy
No właśnie wiem, że nigdy nie wiadomo, jak ktoś się nie starał w wieku 23 lat powiedzmy, czy też by nie było problemów z zajściem...

Gość melivia
Ja urodziłam 3 miesiące przed moimi 34 urodzinami, z płodnością nie miałam problemów, ale z utrzymaniem ciąży tak, po czterech nieudanych próbach i leczeniu udało się, a zaczeliśmy starania jak miałam 29 lat. Czasami się zastanawiam czy jakby wcześniej to byłoby lepiej bez tego wszystkiego po drodze - nie wiem. Ta ciąża była bezproblemowa, szybki poród zdrowiutkie dziecko. Myślimy o jeszcze jednym. Myślę że jestem dojrzalsza, miałam czas żeby się wyszaleć a teraz jestem mamą i mnie to odpowiada.

Zależy to od Ciebie.Ja mam 25 lat i już bardzo chciałabym miec dziecko.Ale mój mąż nie jest jeszcze gotowy a ma 28 lat.Wiec czekamy jeszcze.

Gość to zależyyy
Na dzień dzisiejszy wolałabym już mieć takiego 2, 3 latka w domu i starać się o drugie, no ale kilka lat temu to zupełnie dzieci mi w głowie nie były...

Gość melivia
Poznałąm dziewczynę która zaczeła starania w wieku 22 lat, a teraz ma 32 i dalej nic. Ginekolodzy mówią że z wiekiem płodność spada.

Ja sobie myślę, że co ma być to będzie. Najwyżej w zajściu w ciążę pomoże mi nowoczesna medycyna:P

Gość jbhjbu
skoro miala problemy z plodnoscia w wieku 22 lat (a to chyba bardzo mlody wiek, nawet jak na ograniczona polandie), to znaczy, ze problem nie ma nic wspolnegoo z wiekiem tylko z nia, prawda? Plodnosc spada, a Francuzki rozmnazaja sie jak przyslowoowe kroliki. Wiekszosc rodzi pierwsze dziecko po 30stce, a czesto maja ich 3 a nawet czworke, bo Francja jest strasznie prorodzinna.

Gość to zależyyy
nie przesadzajmy w Polsce wiele kobiet rodzi po 30, coraz więcej...

Chciałam jeszcze dodać, że granica "odpowiedniego wieku na dziecko" cały czas się podnosi. W okresie młodości mojej 60-letniej matki, czyli około 40 lat temu, uznawano, że najlepszy wiek na pierwsze dziecko jest do 20 r.ż. (!). Dziewczyny rodziły swoje pierwsze dzieci zaraz po maturze, wieku 18 czy 19 lat. Później uznawano, że najlepszy okres to 20-25 lat. Teraz uznaje się, że kobieta ma czas do 30-stki (jednak tylko w Polsce). Za jakiś czas ta granica znowu zostanie przesunięta.

Gość to zależyyy
skąd wiesz że tylko w polsce pierwsze dziecko do 30?