Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agatkja

ZACHŁANNOŚĆ KSIĘDZA I KOŚCIOŁA

Polecane posty

Jak sie wymigac za oplaty za chrzest, komunie, bądź inne przyjemnosci? znacie jakies sposoby?

Ja znam - nie chrzcić dziecka, a co za tym idzie - ominie cię przyjemność komunii. Ja tak zrobiłam - dzieci żyją, mają się dobrze.

ja zauwazylam ze zawsze jak co roku przychodzi do mnie ksiadz po koledzie to koperta lezy na stoliku - jak jej nie podam to sam wyciaga łape i bierze i wklada sobie w torebke przy katreczce z moim adresem :D normalnie rejestr prowadzi! czy to przystaje?

a jakby tak przestac dawac? w koncu jestem niepraktykujaca? to czy moje dzieci mialyby problemy z komunia czy bierzmowaniem?

Gość hggf
raczej nie powinny miec problemu, to zalezy od ksiedza ale zawsze znajdzie sie ktos wyzej komu mozna przedstawic problem

Gość hggf
biskupowi chociazby, kosciol nie jest od tego by brac pieniadze jesli nie masz kasy to nie dawaj jesli bedziesz miec z tego tytulu problemy zmien wiare

Gość kurosava
skoro jestes niepraktykujaca to po co sie tym martwisz? jak widac religia nie jest Ci do niczego potrzebna to sie wypisz z kosciola

Ksiaze powinni dostawac CO LASKA, a nie pobierac regularne oplaty za wszystko... ja bym im ani grosza nie dala !!!

no ja teraz tez przestaje bo mam juz dosc takiego bezczelnego zachowania. a wy jakie macie doswiadczenia?

ja mam takie, ze nie chce miec z instytucja kosciola nic wspolnego. I jak slysze ile ludzie placa, za sluby chrzty itp, to mi sie noz w kieszeni otwiera ! to jest ich cholerny obowiazek udzielanie slubi i chcrzecznie dzieci.... ehhhh

Gość kurosava
nikt nie kaze Ci przyjmowac ksiedza w domu, ale skoro boisz sie opinii sasiadow lub po prostu powiedziec po ludzku tego wlasnie ksiedzu to plac, ile Ty masz lat, ze masz tak glupie problemy?

po prostu sie zastanawiam jak w grzeczny sposob uprzedzic badz jak to zrobic by przed slubem czy chrztem ze nie zamierzam dokonywac zadnych oplat "co laska" ?

Gość kurosava
a niby dlaczego mialby Ci za darmo udzielic? on tez musi z czegos zyc, to jego praca, chcesz slubu, to plac, chrztu tak samo, chyba, ze naprawde jestes biedna osoba, ale jak Cie stac to dlaczego mialabys nie zaplacic jak kazdy inny normalny czlowiek?

Gość 997.999
W kościele funkcjonuje "co łaska" więc dajesz tyle na ile Cię stać. Jak żyjesz w niedostatku, to możesz być zwolniona z opłat, czyli sakrament będzie udzielony za darmo. Wszelkie cenniki są niezgodne z Prawem kanonicznym, ksiądz który pobiera jakieś ustalone stawki, wg tegoż prawa dokonuje przestępstwa, w tym przypadku trzeba skierować się do Kurii. Wszelkie "kolędowe" nie są obowiązkowe, nie chcesz - to nie dajesz.

Gość hggf
ksiedza mozesz przyjac to nie problem, tylko ty masz moze problem z komunikacja powinnas powiedziec o problemach finansowych i ksiadz to zrozumie tu sie naprawde nie ma czego wstydzic

rozumiem, moja sprawa wyglada tak- ja moze i nie jestem zbytnio praktykujaca, mam indywidualne podejscie do wiary, ale nie chce odbierac mozliwosci chrztu i komunii swoim dzieciom. a czy beda chcialy zyc w tej wierze to juz tez bedzie ich sprawa.

Gość kurosava
indywidualne podejscie do wiary?;) czyli nie chce Ci sie za nic placic, ale jakby co to oczywiscie do ksiedza pojdziesz, tlumaczac sie dziecmi, oj kobieto... dzieci jak beda chcialy to same sie pojda do chrztu jak dorosna

Gość hggf
JellyBelly wszyscy ludzie musza jakos zyc rowniez i ksieza wiec co laska wypada a co do tlumaczenia no coz chyba sami ludzie tak nauczyli ksiezy by dawac kase lekarzy rowniez prawnikow itd teraz nie ma co narzekac ze ktos jest niewporzadku bo to my ten problem stworzylismy

ten problem w kosciele jest od setek lat, oni maja wystarczajaco duzo kasy, i sa najbogatsza instytucja na calym swiecie, ale o tym malo kto pamieta... Ja sie z tym nie zgadzam, koscielnego slubu nie mam, i nie bede sie zednym klechom tlumaczyc czy daje kase czy nie. Polska powinna wziasc przyklad z innych panstw, gdzie wierzacy ludzie placa co miesiac podatek na kosciol, i sa jasne przychody...

no wlansie, przeciez kosciol ma pieniadze, wiec dlaczego tylko czychaja na koperty ? :(

Gość kurosava
ok Ty nie wzielas koscielnego slubu to im nie plac Twoja sprawa, ale autorka pisala o sakramentach koscielnych, a skoro chce aby jej i jej dzieciom ich udzielac to niby dlaczego mialaby za to nie placic? a jak nie wierzysz to nie przystepuj do nich, bo po co?

bo z tych kopert ich nikt nie rozlicza... moga sobie zostawic dla siebie ile chca, i co chca, i nikt nie jest w stanie nic udowodnic...