Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agatkja

ZACHŁANNOŚĆ KSIĘDZA I KOŚCIOŁA

Polecane posty

Gość hggf
bo ten co ma duzo chce jeszcze wiecej

Gość kurosava
ale kto Ci kaze dawac im w kopercie nie wiadomo ile? nie chcesz nie przyjmuj ksiedza, nie rozumiem, po co sie w takim razie do tego zuszasz?

kurosava a slub to nei sakrament czy jak ??? :-D takie juz jest w Polsce niestety dwulicowe myslenie, kosciol do bani, na msze sie nie chodzi, jest sie ''niepraktykujacym'', ale sluby to sie chce w kosciele zawierac i dzieci tez chrzcic ...

U mojego męża w rodzinie była taka sytuacja, że ksiądz odmówił pochowania zmarłego. Odmówił, bo rodzina nie była w stanie zapłacić 2 tys. zł:o DWA TYSIĄCE!! No, ale że to ludzie wsiowi, bez urazy, starej daty, zapożyczyli się, gdzie mogli i pochówek był. A ksiądz wiedział, że to raczej ubodzy ludzie są:o

Oblubienica no wlasnie :-O przeciet to jest w ogole nei do opisania !!! Ludzie placa za miejsce na cemnatrzu, za nagrobek, i za mnoswto innych rzezcy, i potem jeszcze 2 tys za ksiedza ???? :-O Normalnie w twarz bym takiemu daaa :-O

Gość kurosava
cywilny slub? - nie to nie sakrament, bo nie zostal udzielony w kosciele czy tam przez ksiedza jak jeden ksiadz odmawia , albo z duzo chce, to sie idzie do innego, a najlepiej do zakonnikow oni biora mniej i patrza na czlowieka przychylniej i po problemie

to okrutne! dzieci nie sa niczemu winne . poza tym dzieciom moglo by byc bardzo przykro jakby mie mialy tej komunii np, inne dzieci by sie chwalily ze dostaly rowery czy zegarki a moje dzieci nic bo nie mialy chrztu by teraz do komunii isc :( nie chce tak, dzieci nie sa niczemu winne, chce by sie wychowywaly jak inne

Gość kurosava
nie mam zadnych problemow, w przeciwienstwie jak widze do Was, nie chcecie placic to nie wymagajcie niczego od ksiezy ludzie

Gość najlepiej nie chrzcić
Skoro jesteś niepraktykująca, to po co przyjmujesz księdza w domu, dajesz mu kasę i jeszcze chcesz dzieci do bierzmowania wysłać? Ja jestem niewierząca. Moje dzieci nie będą ochrzczone, nie pójdą do komunii i nie będą bierzmowane. Do kościoła idę tylko na śluby przyjaciół. Sama będę miała cywilny. Księdza nie przyjmuję, świąt nie obchodzę. Boże narodzenie spędzam na nartach, wielkanoc w górach. Da się żyć bez religii.

przeciez kwestia wiary nie jest kwestia pieniedzy , a z tego co mowisz to moje dzieci nie moga byc ochrzczone bo pieniedzy nie daje :(!

'' poza tym dzieciom moglo by byc bardzo przykro jakby mie mialy tej komunii np, inne dzieci by sie chwalily ze dostaly rowery czy zegarki a moje dzieci nic bo nie mialy chrztu by teraz do komunii isc '' BEZ KOMANTARZA :-O :-O :-O :-O

Gość kurosava
idiotyczne wytlumaczenie, hipokryzja i tyle

tutaj to chodzilo tylko o to jak dzieci beda traktowane przez swoich rowiesnikow!

juz nie pamietacie jak dzieci sobie wypominaja i wytykaja wszystko, poza tym nie chodzilyby na religie a nauczyciele tez na to patrza

nie mowie ze wszyscy , ale czesc na pewno, poza tym gdyby dziecko mialo juz ten chrzest i komunie to moglo by sobie pozniej samo decydowac o swojej wierze

Gość kurosava
ale z Twojego "indywidualnego" podejscia do wiary wynika, ze kosciol Ci jest potrzebny tylko do chrztu, komunii itp., a tak ogolenie to masz go gdziec.to ja sie pytam po co on w ogole jest Ci do cholery potrzebny?

"tradycja rodzinna"... tylko i wylacznuie niestety... ! ale starzy robia nacisk.

Gość kurosava
jak osoba dorosla moze tlumaczyc sie tradycja rodzinna? po to masz swoj rozum, abys sama mogla o sobie decydowac, a Ty co robisz? rowniez swoje dzieci chcesz wychowac w tej wadliwej jak widze tradycji rodzinnej...ile Ty kobieto masz lat, ze takie rzeczy pleciesz?

Gość bukaaa
Kurde, ludzie przestańcie z tym, że wasze dzieci będzie ktoś wytykał. To tylko wam się zdaje, że wasze dziecko kogokolwiek interesuje, ludzie mają głęboko gdzieś czy ono jest ochrzczone czy nie! U syna w klesie jedna dziewczynka nie szła do komunii, bo jest nieochrzona i to nikogo nie interesowało. A co do opłat - myślisz, że prąd jest za darmo, kwiaty, organista, kościelny, a księża żyją powietrzem? A ministrancie to może mają jeszcze z kasy rodziców kupować sobie strój?

Gość hggf
Agatkja dobrze myslisz dzieci powinny miec komunie czy inne sakramenty dopoki nie stana sie dorosle, juz ci pisalem ze jesli nie masz kasy to pogadaj w tej sprawie z kims wazniejszym od ksiedza lub nawet z samym ksiedzem, mysle ze kasa nie ma tu takiego znaczenia i dzieci dopuszcza do komuni

teraz to juz mnie nie dziwi skad autoprka ma takei problemy :-O Ja tez pochodze z bardzo wierzacej rodziny, ale jakos dorosla osoba dokonuje swoich wyborow, i nie kieruje sie innymi...

ojciec tlumaczy sie mowiac ze to moja sprawa czy wierze czy nie, ale zeby dzieci wierzace byly.

Gość kurosava
buahaha czy Ty kobieto czytasz to co sama wysylasz? Twoj ojciec juz swoje dzieci wychowal, jak widze na nic sie to zdalo, bo coreczka kosciol ma gdzies, chcesz w ten sam sposob zrazic do religii swoje dzieci? sluchaj sie tatusia...

zeby moje dzieci wierzace byly i same podejmowaly ewentualnie pozniej decyzje

ja potrzebuje ewentualnej porady w jaki sposob mam wynegocjowac warunki chrztu z ksiedzem a nie pisania o moim ojcu i jego pogladach :D:D:D:D:D:D