Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Taka jedna :)

Umowa kupna-sprzedazy auta. POMOCYYY!!!!

Polecane posty

witam. Mam pytanie do osob ktore sie na tym znaja. znalazlam dla siebie auto na stronie internetowej. Zadzwonilam ugdalismy sie co do kwoty itd. Wydaje mi sie wszystko wporzadku ale facet chce tytulem zadatku otrzymac ode mnie 3 000zl a potwierdzenie mam mu wyslac e-mailem.. Do tego wszystkiego wyslal mi podpisana juz przez siebie umowe wraz z pieczatka swojej firmy [ to nie jest polska firma]. Napisal, bym wraz z potriwedzeniem przelewu odeslala mu podpisana juz przeze mnie umowe. W umowie nie doczytalam sie jakis haczykow ale baba jak to baba ... w umowie jest moze o tym,ze mam wplacic mu 3 000zl ale podpisac umowe i ja wyslac? napisal,ze pod koniec tygodnia bede miec auto ktore sciagnie od siebie z firmy z zagranicy [ o czym mowa w umowie] i umowimy sie na konkretna miejscowosc do obebrania auta i wplacenia reszty pieniedzy. Jak myslicie co o tym myslec? prosze o rade..

Gość jest w tej umowei mowa o
zaliczce czy nie? i czy jest to zaliczka czy zadatek, bo to różnica

Gość nie powinno się podpisywać
umowy w ciemno. nie wiem czy coś w tym jest ale za wpłatę zaliczki powinnas otrzymac potwierdzenie a umowe podpisać przy odbiorze samochodu.

Gość umowa zaiera np
numer VIN który musisz sprawdzić z tym co faktycznie jest w samochodzie itp.

Gość umowa zaiera np
równiez dane firmy czy jego dane które powinnas sprawdzic z dokumentami czy to się zgadza. a co z opłatami granicznymi?

No tez mi sie tak wydaje,ze nie powinnam podpisywac umowy w ciemno. Ale zaplace mu 3 000zl dostane potwierdzenie chocby nawet i co dalej jezeli nie podpisze umowy a on wykiwa mnie z tymi 3 tys? jak sprawdzic to VIN ? w umowie jest ten nr ale auto widzialam tylko na zdjeciach wiec nie zabardzo jak mam sprawdzic go na samochodzie.

Gość sprawdzisz jak zobaczysz
samochód na tzw tabliczce znamionowej. dlatego własnie umowe powinnas podpisać po sprawdzeniu wszystkich danych zawartych w umowie tzn m.in. VIN czy danych firmy lub osoby.

Gość te 3 000 zł
to niestety ryzyko. chyba na to mądrych nie ma. najwyżej w tytule przelewu napisz dokładnie że to zaliczka na poczet zapłaty za samochód marki, nr rej itp

Gość dane się zgadzją?
a widziałas papier o rejestracji firmy? poza tym, sorry ale "szwedzka"

Ta firma nie zajmuje sie autami tylko sprzedaza namiotoch itp. Wlasciciel firmy przez tel mowil,ze pracownica jezdzila tym autem bo to auto jest firmowe.

Gość i jeszcze jeśli on
nie jest włascicielem firmy to chyba powinien miec papier upowazniający go do sprzedaży tego samochodu w imieniu firmy.... ale to mi się tylko wydaje. powinnas zasięgnąc porady prawnika.

Boze przeciez ja tego nie ogarne ;/ jak myslicie co zrobic ?? auto wporzadku jest i sliczne :( tyle go szukalam.. no ale zawsze problem musi byc.

A tam nie stac mnie na prawnika na ten czas. Cala sume co mam to trzymam na to auto .. musze poradzic sie was albo znajomych jedynie

Gość no niestety. ale wg mnie
pownnas poradzić się prawnika. po co ryzykowac.

Gość porada prawna to
kwestia 50 złotych. sorki ale musze zmykac

Dobra dzieki wielkie. Jakby ktos cos wiedzial wiecej albo mial podobna sytuacje to bardzo prosze piszcie. Bede zagladac co chwile. :(

Gość psyciajel
jesli wplacisz to jestes idiotka. powodzenia, a potem sa programy o oszukanych idiotach :/

Gość przedwstępna??
i chce kasy już?? na tym etapie?? nie wysyłaj mu żadnych pieniędzy!

Gość przedwstępna??
jedyne do czego będzie zobowiązany na podstawie umowy przedwstępnej to ZAWARCIE umowy sprzedaży samochodu, nie wydanie Ci samochodu jak nie będzie chciał jej zawrzeć to nawet nie będziesz miała go jak do tego zmusić

Gość psyciajel
cwaniacy żerują na takich ludziach jak Ty! spieszysz się z kupnem, bo długo szukałaś, i jesteś gotowa wpłacić kasę w ciemno. on tylko na to czeka i nabije Cię w butelkę. OGARNIJ SIĘ!!! trochę rozumu dziewczyno do jasnej cholery bo tracę wiarę :/

No tak ale przeczytaliscie dokladnie to co napisalam.. ?! w umowie przedwstepnej jest mowa w klauzurze, ze jako tytulem zadatku mam mu wplacic 3 000zl

Gość psyciajel
wpłacaj i "kupuj", pośmiejemy się potem z Ciebie, jak założysz temat "oszukał mnie sprzedawca aut" hahahaha

kawalek umowy przedwstepnej: 1. Kupujący oświadczył, że zapłacił już Sprzedającemu tytułem zadatku kwotę w wysokości : 3.000 zł (słownie: trzy tysiące złotych), przesyłając na adres mailowy sprzedajacego: ....... dowód przelewu na w/w kwotę , co Sprzedający potwierdza . 2. W przypadku niewykonania niniejszej Umowy przez Sprzedawcę będzie on zobowiązany do zapłacenia Kupującemu kwoty dwukrotnie wyższej niż zadatek określony w 5 pkt 1 niniejszej Umowy. On ta umowe podpisal, ja jeszcze nie. Jego firma widnieje i wszystko sie zgadza, sprawdzilam. Audi A4 B6. Cena rozni sie zbytnio z tymi cenami na polskim rynku.

I prosze mnie nie obrazac bo jeszcze zadnych krokow nie podjelam. Przyszlam po rade do konkretnych osob wiec i o takie nastawienie prosze.

Nie , nie widze potrzeby pokazywania zdjec. Bo przyszlam sie tu poradzic, a uwazam,ze zdjecia nic nowego nie wniosa ''do sprawy''. A moze jednak nie ma w tym zadnego haczyka? Dobra, nic... W kazdym razie kazda rada cenna. Dzieki.