Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinkakj

zasiłek stały

Polecane posty

Gość malinkakj

czy mam na niego szansę? Moje dziecko ma refluks układu moczowego i jest troche opóźnione Tutaj była gdzies na forum dziewczyna co pracuje w opiece czy może się wypowiedzieć?

Gość malinkakj
proszę niech mi ktoś odpowie

Gość malinkakj
to nik nie pomoże?

Gość wiuwiu
Ale po co co chwila zakładasz ten sam temat? Może lepiej udać się do opieki i tam zapytać.

Gość zasiłek stały przysługuje
osobie pełnoletniej,twojemu dziecku jak już to zasiłek pielęgnacyjny z ZUS

Zasiłek stały należy sie matce, która z tytułu opieki nad chorym dzieckiem nie może podjąć zatrudnienia

Gość malinkakj
a jak go załatwić?

musisz pójść do zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności - zwykle takowe znajdują się w budynku MOPR. Pobierasz wniosek, wypełniasz część formalną, zaświadczenie wypełnia lekarz prowadzący dziecko i dostarczasz kompletna dokumentację medyczną (najważniejsze!!!). Potem dostajesz zawiadomienie o posiedzeniu składu orzekającego i przychodzisz z dzieckiem na komisję. W ciągu dwóch tygodni otrzymujesz orzeczenie o niepełnosprawności. Dalej udajesz się do praownika socjalnego, pokazujesz orzeczenie i on na podstawie tego co orzekł lekarz orzecznik, stwierdza czy należy Ci się zasiek stały.

Gość a ja wiem że anulsss
nie masz racji, bo dzieci nie dostają zasiłku stałego tylko pielęgnacyjny

jak wiesz, że nie mam racji to pomóż sama autorce. Ależ tu dużo profesjonalistów w sprawach zasiłków - Wasze wiadomości są imponujące

Gość malinkakj
a jak jestem z Gliwc to gdzie mam taki zespół, bo w moprze to go nie ma

wystaczy sprawdzic na necie. Kiedyś był na Bojkowskiej z tego co pamiętam ale czy nadal się tam mieści to nie wiem

Gość a ja wiem że anulsss
skąd wiesz patafianko co bzdury wypisujesz

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Zasiłek stały (Ustawa o pomocy społecznej, Dz. U. z 1998 r, nr 64, póz. 414 z pón. zm.) - przysługuje osobie zdolnej do pracy, niepracującej ze względu na konieczność opiekowania się dzieckiem wymagającym stałej opieki, uniemożliwiającej podjęcie zatrudnienia. Warunki uzyskania zasiłku stałego: dochód rodziny nie przekracza kwoty 1,5-krotnego kryterium dochodowego, dziecko ma orzeczoną niepełnosprawność wraz ze wskazaniem konieczności: stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji albo koniecznością stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, Zasiłek ten przysługuje także osobie opiekującej się dzieckiem pełnoletnim. Zasiłek nie przysługuje, jeżeli: dziecko przebywa w całodobowym ośrodku rehabilitacyjnym lub innej placówce zapewniającej opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu, osoba sprawująca opiekę trzymuje zasiłek przedemerytalny albo świadczenie przedemerytalne, w razie zbiegu z prawem do renty socjalnej, zasiłku stałego wyrównawczego, emerytury lub renty, z wyjątkiem renty rodzinnej. Wysokość zasiłku od l czerwca 2001 r. : 406 zł. Zasiłek pielęgnacyjny (Dz. U. z 1998 r, nr 102, póz. 651 z pón. zm.) - przysługuje m.in. : dziecku w wieku do 16 lat w wypadku uznania go za niepełnosprawne, osobie powyżej 16 lat, jeśli jest niepełnosprawna w stopniu znacznym, jak również gdy jest niepełnosprawna co najmniej w stopniu umiarkowanym, a niepełnosprawność ta powstała przed 16. rokiem życia lub przed 20. rokiem życia (w przypadku osoby uczącej się). Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje: osobie przebywającej w domu pomocy społecznej, w zakładzie opiekuńczo-leczniczym lub w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym, w domu dziecka lub innej placówce opiekuńczo-wychowawczej, z wyjątkiem osób, za których pobyt rodzina ponosi odpłatność. Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje za miesiące, w których osoba uprawniona do zasiłku nie przebywała w placówce, co najmniej przez dwa tygodnie, osobie przebywającej w zakładzie karnym lub poprawczym. Wysokość zasiłku od l czerwca 2001 r. : 135,96 zł.