Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obowiazkowezusiki

pomóżcie mi jak to jest z tym zusem plissss

Polecane posty

Gość obowiazkowezusiki

słuchajcie zwolnienie lekarskie w ciazy mam od 12 maja. w czerwcu dostałam pierwsza wyplate od pracodawcy. musial mi zapłacic za dwa tyg pracy i 2 tyg zwolnienia. wiem ze pracodawca placi mi do 34 dni zwolnienia potem zus. no i moje pytanie brzmi jak to bedzie z wyplata w lipcu? rozumiem ze za pierwsze niemal 3 tyg czerwca płaci mi jeszcze pracodawca a za ostatni tydzien zus tak? tylko ze podobno zus płaci za cale 3 tyg zwolnienia...wiec czy wyplaci mi za ten tydzien czerwca w lipcu czy dopiero za 3 tyg zwolnienia czerwiec/lipiec wypłaci w sierpniu? i jak mi zus bedzie placił później?tzn. co 3 tyg? czy raz w miesiacu ale tylko z a3 tyg czy jak?bo ja juz sie pogubiłam a pani w zusie nie jest w stanie mi udzielić jednoznacznych informacji:(

to zalezy ile twoj pracodawca zatrudnia osob. Mi przez 5 miesiecy ciazy kase za zwolnienie wyplacał pracodawca

Gość obowiazkowezusiki
mniej niz 20 osób

normalnie co miesiac bedzie ci zus wyplacał 100 % wyplaty jesli jestes na chorobowym pierwszy miesiac twoj pracodawca placi chorobowego a pozniej juz tylko zus sie tym zajmuje z tym ze przygotuj sie na kontrole zusu proacowalas tylko miesiac i na chorobowe to bedzie dla nich podejrzane . musisz miec wszystkie papierki przygotowane: zaswiadczenie lekarskie , bhp wstepne, zakres obowiazkow, lista obecnosci , 5 swidkow ktorzy potwierdza zes tam pracowala ( tzn twoj racodawca musi miec je przygotowane )

Gość obowiazkowezusiki
poszłam na zwolnienie w 5 miesiacu

Gość obowiazkowezusiki
uppp

Gość obowiazkowezusiki
no kobietki napiszcie jak to było u was

wiec tak, nie wiem czy ci to dobrze wytlumacze ale to wyglada tak. zus placi roznie.wydaje mi sie ze wtedy gdy maja kase to placa ale to tak u mnie wyglada. ale do rzeczy za te 33 dni placi ci pracodawca a pozniej zus. on wyplaca nie za 3 tyg tylko za tyle ile masz chorobowe. np masz chorobowe od 01.06 - 21.06 to np w lipcu dostaniesz kase za ten okres. nigdy tak nie jest ze z niem kiedy sie konczy l4 czyli np 21 to an drugi dzien masz juz kase. u mnie zawsze to trwa nieraz nawet tyle ze placa mi za dwa l4 wiec poslizg jest nawet dwa tyg.

Gość obowiazkowezusiki
kurcze czyli wypłata bedzie napewno mniejsza niz u pracodawcy tak?

dlaczego mniejsza??Bedzie taka sama tylko u pracodawcy dostajesz zawsze za caly m-c a tu dostajesz wg l4

Gość obowiazkowezusiki
no wlasnie mniejsza dlatego ze bede dostawac za 3 tyg zwolnienia a nie za caly miesiac a zus wyplaca raz w miesiacu prawda?

kurcze zle rozumiesz mnie. zus wyplaca faktycznie za dni jakie sa na l4 ale de fakto dostajesz z opoznieniem za caly m-c. np: masz L4 za okres: 1. 01.06-21.06 to dostaniesz gdzies na poczatku lipca lub pod koniec czerwca za ten okres 2. 22.06-06.07 to dosatniesz gdzies w polowie lipca poprostu zus nigdy nie wyplaca za pelne m-c tylko za dni jakie widnieja na L4.

Gość Zostałaś zatrudniona w 4 miesi
miesiącu ciąży? Dobrze zrozumiałam?

AUTORKA NIGDZIE NIE NAPISALA ZE ZOSTALA ZATRUDNIONA W CIAZY, JEDYNIE ZE PIERWSZA WYPLATE ZA L4 DOSTALA OD PRACODAWCY

Gość Zostałaś zatrudniona w 4 miesi
Czytać to ja jednak potrafię:) Napisała, że piewrszą wypłatę od pracodawcy dostała w czerwcu. Nigdzie nie napisała, że za L4. Pewnie to miała na myśli, ale wyraża się nieprecyzyjnie, a jeśli faktycznie została zatrudniona w czasie ciąży to lepiej żeby nie wydawała swojej pensji, bo zus na pewno zażąda zwrotu

Mi płaci tak: zwolnienie od 24.04.-16.05, 17.05-13.06----dostanę kasę tylko za kawałek kwietnia i cały maj, to co za czerwiec to w lipcu dopiero.

Ja mam na umowie najniższą krajową a dostaję z zusu 900 zł na miesiąc. Oszuści, muszę się tam przejecha%C

Zus wcale nie wypłaca za pełne 3 tygodnie- wypłaca za tyle, ile miałaś wystawionego zwolnienia, mi pracodawca płacił 26 dni a później Zus i bez żadnego problemu się obyło. Tyle, że jakoś mi zapłacił troszkę później ale za to zwolnienie co przeszło od pracodawcy i kolejne za jednym razem. A później systematycznie dostawałam pieniążki- dwa dni po zakończeniu danego zwolnienia. Dopiero z ostatnim było opóźnienie bo po jakiś 3 tygodniach wypłacili, no i później jak już urodziłam to mi przerwali- po 2 dniach od wystawienia i za nie zapłacili duuuuużo później bo chyba z 1,5miesiąca jak nie 2...

Gość obowiazkowezusiki
nie zostałam zatrudniona w czwartym miesiacu ciazy. ale moze byc tak ze zus zapłaci mi 2 razy w miesiacu?

KRESKA GDY NIE JEST SIE KADROWA TO CZASAMI TO TRUDNO ZROZUMIEC. PAMIETAJ ZE ZUS PLACI ZA ILOSC DNI, WIEC JAK MASZ W M-CU TYLKO 30 DNI TO ZA TYLE DOSTANIESZ. JAK PRACOWALAS NIE MIALO TO ZNACZENIA. JA DOSTAJE TYLKO ILE WCZESNIEJ U PRACODAWCY TYLKO Z TA WLASNIE ROZNICA JEDNEGO DNIA GDY W M-CU JEST MNIEJ DNI

acha, ja też miałam umowę na minimum, ale z zus-u dostawałam tyle, że jak przeliczyłam to wychodziło mi tysiąc z groszami :) i nie koniecznie musi czekać na komisję- ja na zwolnieniu spędziłam 31tygodni i nikt się do mnie nie doczepił. To zależy pod jaki Zus się podlega. Ja podlegam pod Wałbrzych i nie czepiali się i tak jak pisałam wypłacali praktycznie od ręki, ale może miałam szczęście, bo kiedyś byłam na zwolnieniu na rękę to po 1,5mies byłam na komisji- no i oczywiście "cudownie mnie uzdrowili" :)

moze byc, to wszystko zalezy jak stoja z kasa, takie jest moje zdanie. ja nieraz dostaje kilak dni po skonczeniu zwolnienia a nieraz czekam np 2 tyg i juz mi sie drugie l4 zazebia jak np leze w szpitalu.

Gość bsd
Mnie zus płacił raz w miesiącu, w podobnym terminie jak pracodawca. Zawsze z zusu dostawałam torchę więcej niż od pracodawcy, bo zus płaci też za dni wolne (sobota, niedziela, święta).

nie prawda ze raz w m-cu w podobnym terminie jak pracodawca. ja dzis np dostalam pieniadze a jest dzis 15 i to dlatego ze l4 mialam do 12. dostaje sie kase po skonczonym l4

Gość bsd
ja pisałam jak było w moim przypadku, z tym że ja przez 4 miesiące miałam ciągłość l4

ja mam ciaglosc od 13 tyg a jestem juz w 35. wedlug mnie wszystko zalezy od zusu. moze dostawalas podobnych terminach jak u pracodawcy bo w takich terminach konczylo ci sie poprzednie l4. ja mam roznie raz mi sie konczy 5 dnia m-ca raz 26 a innym razem w srodku. wiec mam w roznych dniach placone, ale i tak jest moje zdanie ze to zalezy czy maja kase bo jak wytlumaczyc ze raz zaplaca kilka dni po l4 a nieraz czeka sie 2 tyg

Gość bsd
ja miałam l4 wystawione od chyba 4 listopada na miesiąc, a potem na 3 tygodnie za każdym razem więc koniec każdego l4 wypadał w różnym momencie miesiąca; wynagrodzenie zawsze dostawałam na koniec miesiąca, tak jak od pracodawcy; ale generalnie zgadzam ise że obliczanie tego wynagrodzenia to jest jakaś czarna magia, nikt nie potrafi jasno powiedzieć jak to się robi. u mnie było jeszcze tak, że za każdym razem dostawalam to wynagordzenie jakby w 2 przelewach - jeden przelew z zusu a drugi od pracodawcy.