Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśkaMałejZuzi

7 misięczne dziecko nie siedzi stabilnie-czy jest powód do niepokoju?

Polecane posty

Gość mamuśkaMałejZuzi

Witam moja córcia 17 czerwca będzie miała 7 miesięcy i jeszcze nie siedzi stabilnie(chwieje się na boki jak ją posadzę). Turla się z pleców na brzuszek i odwrotnie, ale martwię się tym, że jeszcze nie siedzi. Czy wasze dzieci już dobrze siedziały w tym wieku?- przyznam, że mało ją ćwiczyłam, tzn. nie podciągałam za rączki, bo chciałam, żeby miała zdrowy kręgosłup, a teraz myślę, że może źle robiłam...

Gość percue
no moja miala 5miesiecy 5,5chyba jaks iedziala idz do ortopedy

Gość chciałabym wiedzieć
ja swoich synkow podnosilam za rece, sadzalam i podpieralam podusszkami a teraz maja ponad 7 miesiecy i tez same nie siedza...ale nie martwie sie tym bo wiem ze kazde dziecko inaczej sie rozwija i napewno za pewien czas zacznie sama siadac ( bo to nie moze byc tak ze ty ja posadzisz, a ona bedzie siedzic, tylko to ona musi sama wykombinowac jak siasc)...moje maluchy prostuja raczki, staraja sie podkurczac nozki to pewnie niedlugo pojda na czworaki... znam przypadek gdzie dziecko siadlo samo jak wlasnie nauczylo sie raczkowac i zabieralo sie do chodzenia wiec spokojnie

tak koniecznie do ortopedy żartuję, mój syn usiadł z końcem 7 miesiąca, spokojnie, jeszcze mała ma dużo czasu na siadanie

Gość do percue
dziecko usiadło ci dopiero w piątym miesiącu a ty czekałaś i nie byłaś u ortopedy? moje siedziało jak miało 3 miesiące a ty czekałaś do piątego? jakby nie chodziła do 7 miesiąca to pędź do lekarza!!!!! nawet prywatnie. ale z ciebie tępa cipa

Gość mamuśkaMałejZuzi
uspokoiłyście mnie troszeczkę dziewczyny, ale mimo to pójdę z nią jutro na wizytę kontrolną do pediatry.

Gość shfh
moje dziecko siedzialo .... hmmmm chyba 5-6 mies, mysle ze nie masz sie czym przejmowac , ja mialam troche odwrotny problem bo moj syn jak mial 7 mies to juz ladnie stal przy lozeczku ale za to nie raczkowal w ogole balam sie ze tym staniem zabardzo obciazy kregoslup. chodzic i tak zaczol dopiero 2 tyg przed 1 urodziami ;]

Mój synek za dwa tygodnie skończy 8 miesięcy,też jeszcze nie siedzi! Kiwa się na boki lub leci do przodu. A zaczął wyrywać się do siedzenia jak miał 4 miesiące.... Też się martwiłam,pediatra jednak stwierdził,że skoro jeszcze nie siedzi ,nie jest na to gotowy. Głowa do góry,napewno wszystko jest ok. AAA,dodam tylko,że mój mały jest wcześniakiem.

Gość bron boze nie martw sie
to jest jeszcze maluszek, wprawdzie moja siedziala jak miala 6,5 miesiaca posadzona ale tez chwiejnie pozniej doszla do wprawy, twoje dzieciatko ma jeszcze duzo czasu zeby ladnie siedziec, ale oczywiscie wizyta kontrolna nie zaszkodzi, na pewno cie uspokoi:)

Gość mamuśkaMałejZuzi
Byłam dzisiaj u pediatry i okazało się, że nie mam powodu do niepokoju. Mam z córeczką tylko ćwiczyć. Powiedziała, że każde dziecko rozwija się innym tempem. Dziękuję za wypowiedzi:)

spokojnie mój miał 8 miesiecy jak zaczął sam siedziec bez pomocy i rozwija się prawidłowo także spokojnie Mojej kolezanki córka miała 6,5 miesiaca jak siedziała sama a chodzić zaczęła jak miała dopiero 16 miesiecy Nie stresuj się i nie słuchaj tych głupot, że coś z Twoim dzieckiem nie tak

Gość mamamam26
spokojnie mój kończy 8 niedługo a wogóle nie kuma jak ma usiąść - wkurza się i jest wrzask a jak go posadze to siedzi chyba że po coś daleko sięga to się przewraca - ale jakoś mnie to nie stresuje

Mój syn ma 6,5 miesiąca i też jeszcze nie siedzi. Jeżdżę z nim na ćwiczenia i pani fizjoterapeutka zabroniła mi sadzać go i podpierać poduszkami. Wtedy dziecko bardzo długo nie usiądzie samo. Nie należy też za często podciągać go do pozycji siedzącej za rączki. Najlepszą metoda nauki jest podpieranie się dziecka na rączce/łokciu z pozycji leżącej na boczku. Każde dziecko jest inne i moim zdaniem nie ma powodów do niepokoju. Dziecko moich znajomych usiadło dopiero w wieku 9 msc.

Gość nie siedzi
moj synek ma 6m-cy i tez nie siedzi jeszcze. lekarz mi powiedzial ze wiekszosc dzieci siedzi samodzielnie miedzy 7-9m-cem. ja sie tam nie przejmuje bo wiem ze sobie z tym poradzi jak przyjdize pora. nie panikuj;) a te ktore cie wysylaja do lekarza z tym to olej bo to chore babska:)

Gość może plastry??
każde dziecko ma swój czas i rozwija się indywidualnie . Twój maluszek ma jeszcze czas , moja córka posadzona siedziała , ale sam usiadał między 8-9 m ż i jest to jak najbardziej normalne :) Nie martw się i ciesz się ,że masz zdrowe dzieciątko , nie świruj i nie porównywaj z innymi , każdy jest inny dzieci też !!!

Gość wypłowiała
ludzie, nie panikujcie. Przeczytajcie sobie pierwszy lepszy artykuł na temat rozwoju dzieci, to znajdziecie tam wyraźny wpis, że dzieci nie mają obowiązku siedzieć w 5 czy 6 miesiącu, tylko mają na to czas do 7-8, nawet 9 miesiąca. I tak naprawdę dopiero jak dziecko już ma te 10 miesięcy i nadal nie siedzi stabilnie, wtedy trzeba popytać lekarzy. Ja wiem, że mamusie mają pęd na to, by dziecko siedziało w 4 miesiącu, a chodziło w 9-tym, ale za bardzo niektóre chcą być "do przodu". Dziecko 8 miesięczne nie musi rwać się już do chodzenia, tylko tak naprawdę może dopiero od niedawna zacząś siedzieć. Mój ma 14,5 miesiąca i jeszcze sam nie chodzi i wszystko jest w normie, a ktoś "będący do przodu", to już się niepokoi jak dziecko 12- miesięczne jeszcze nie chodzi.

Gość wypłowiała
I zgadzam się, percue zabłysłaś jak nie wiem co, bo Twoje dziecko siedziało, jak miało 5,5, to znaczy że jak inne mając 7 nie siedzi, to cofnięte w rozwoju i do ortopedy ? No pomyśl kobieto !

Gość gość
Moja starsza corka miala troche ponad 5 miesiecy i sama piekne siadala , ona I wczesniej zaczelam chodzic. Ale syn niedawno skonczyl 7 miesiecy i jeszcze sam nie siada. Wydaje mi sie, ze kazde dziecko jest inne i jak przyjdzie czas to zacznie siadac.