Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pejotl

czy jedzenie podgnilych owocow jest szkodliwe dla zdrowia?

Polecane posty

Gość pejotl

pytam , bo lubie ten smak. a nie wiem czy mi nie zaszkodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość _X_luska
najwyżej sraczka i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhhhhhhhhhh
ostatnio czytałam że obite jabłka są rakotwórcze i że nawet wykrojenie tej obitej części nic nie daje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pejotl
to mnie niezle wystraszylas. chyba przestane tego procederu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem dokladnie,co moze powodowac zjedzenie nadgnilego owoca,ale kiedys mi pani doktor w przychodni powiedziala,ze jesli jakis owoc ma nawet kawaleczek nadgnily,to trzeba go wyrzucic - bo czasami ludzie odkroja ta zgnila czesc i jedza. Wiec ja nie jadam takich owocow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szkodliwa jest pleśń
która na podgniłych owocach może być. Niebezpieczeństwo jest takie, że nie wiesz jaki gatunek grzybka akurat się tam zalągł i jak zareaguje nań Twój organizm - może się skończyć sraczką, a może śmiercią ;) Jeśli już musisz, to odkrój nadgniłą część, choć podobno i tego nie powinno się robić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie,ponoc jest tak,ze plesn nie jest tylko tam,gdzie ja widac. Wiec wykrojenie zgnilej czesci nie zawsze oznacza,ze sie tej plesni nie najesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhhhhhhhhhh
Nie mogę znaleźć tego artykułu a jabłkach ale znalezłam tu wzmiankę http://polki.pl/rodzina_niemowle_artykul,10000620.html?print=1 Jabłka nadpsute obite, z brązowymi plamami zawierają szkodliwą patulinę, a nadpsute działające rakotwórczo mykotoksyny. Wykrojenie nadpsutej lub obitej części nie wystarcza, by pozbawić owoc tych substancji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×