Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiunieczka

wysypka u noworodka

Polecane posty

Gość kasiunieczka

moja c orka ma 4 tygodnie i wczoraj na buzce dostała jakies wysypki tylko nie wiem od czego to jest gdyby od mleka to by miała na całym ciele a to tylko na buzce. od czego to moze byc?

a karmisz mm czy piersią? no i nietolerancja jakiegoś pokarmu,czy jakiegokolwiek innego czynnika nie musi się objawiać wysypką na całym ciele ;) i alergia może wyjść z czasem,nie musi odrazu się coś pokazać ;) jak karmiłam piersią to córka miała brzydkie krosty na policzkach jak za dużo na mleku jadłam ;)

Gość kasiunieczka
karmie mm

ja wlasnie wczoraj dowiedzialam sie ze moj synek 10 tygodni, ma atopowe zapalenie skory. ryczalam caly dzien. poszlam do lekarza, a myslalam ze to zwykla wysypka.

Gość kasiunieczka
jeja ja tez jestem przerazona bo nie wiem coto jest i od czego....bede musiała przejsc sie do lekarza

Gość kasiunieczka
czerwone krosty na policzkach i na główce.....na reszcie cieła nie ma nic

Gość kasiunieczka
tak za uszami ma i na uszach ;(

Gość mamamam26
mój ma skaze białkową a nigdy niemiał kropek na ciele - tylko na buzi i uszach - a dziecko ma kolki? albo jest niespokojne? nerwowe czy marudne? u mnie też tak objawiała się skaza - no i z czasem przyszły zielone rzadkie kupki

A te krostki są tylko czerwone czy też ropne? Bo to może być trądzik niemowlęcy. Mój synek miał coś takiego jak miał około miesiąc, trwało dwa tygodnie i zeszło. A lekarka mi na początku wmawiała skaze białkową.

w sumie to nawet dłużej niż dwa tygodnie, ale dwa tygodnie to miał najbardziej intensywnie mozna powiedziec :)

Gość kasiunieczka
nie nie ma kolek.......jest taka jak zawsze..........zawsze mi troche w ciagu dnia marudziła i nie chciała spac tak i teraz jest.......nie nie sa ropne....

Gość kasiunieczka
nie ma łuszczacej sie skory

Gość jjjjsghshss
Weźcie przestańcie z tą skazą białkową i AZS. Kurde, gdzie się nie obejrzę, tam skaza:/ jakoś 30 lat temu nie było nutramigenu i bebilon pepti, wszystkie dzieci piły mleko, nikt nie słyszał o żadnej skazie białkowej!!! Większość zdiagnozowanych skaz to błąd lekarza!!! A Twoja mała ma najpewniej potówki (przegrzałaś ją) albo trądzik niemowlęcy. Mój mały też miał ok miesiąca, ale nie biegałam do lekarza, przemywałam przegotowaną wodą i samo przeszło.

jjjsghshss - masz rację. Mi właśnie pediatra też wmawiała że to skaza białkowa! Później jak mu się zrobił taki jakby liszajek to też jak to zobaczyła to od razu do mnie z pytaniem czy jem duzo nabiału! Masakra jakaś. Jak nie wiedzą co jest dziecku to skaza białkowa. Ja przemywałam jeszcze lekkim roztworem nadmanganianu potasu, to troszkę wysusza ale dlatego że u mojego synka były ropne.

Moja mała miała identycznie w 4 tyg.zycia. Pediatra stwierdził ze to tzw. tradzik niemowlecy, kazał smarowac sudocremem i czekac az zejdzie. Po okolo 3 tyg. nie było śladu, chociaz czasem myslałam ze oszaleje, jeden dzien było kilka kropek, a na drugi juz cała masa. Nie przecieraj w zadnym wypadku tego spirytusem salicylowym, bo poparzysz dziecku buzie, pisze to tak na wszelki wypadek bo ja rowniez dostałam taka "dobra' rade;/ ponoc w taki sposób maluszka ciało oczyszcza sie z hormonów matki po zyciu płodowym.

Gość jjjjsghshss
no własnie, wykąp malego w kalii albo w krochmalu. Piłaś mleko podczas karmienia piersią? Jeśli tak, a dziecku nic nie było, to jak może mieć skazę białkową? :o

Gość kasiunieczka
pewnie ze piłam mleko jak jeszcze karmiłam piersia i nic nie było miała czysciutko buzke.......od dwoch dni tak jest........aj........

Mozesz też przemywać kilka razy dziennie chociaż samą wodą przegotowaną. Niektórzy polecają rumianek do przemywania, ale podobno może uczulac.

moja córka dostała po kilku tygodniach uczulenia a płyn do ciała i włosów z Hippa. A była w nim kąpana od pączątk ze wzgledu na bujną czuprynkę. Dostała krost na całrj główce,troche na policzckach,na szyjce, przestałąm w tym kąpać tylkko do wody dolewałam zaparzonego rumianku i myłam mydełkiem Oilan,próbowałam za jakiś czas wrócić do Hippa ale to samo krosty wyskoczyły,możesz kąpać w krochmalu lub dolewać troche rumianku do wody,jeśi to nie pomoże to spróbuj kąpać w Oilatum,ja już jakis czas kąpie córke w oilatum a główke myje mydełkiem Oilan i nie ma żadnych rostek,ma taką fajną gładką skórę, po oliwce taka nawet nie była, no i nie smaruje małej nic oliwką. Moja mała dostałą też uczuleia na Emolium (emulsja trójaktywna),dostała takich małyc plamek jakby pokrzywki na całym ciele(oprócz nóżek), wykąpałam ją dwa razy w nadmanganianie potasu za radą położnej,już po pierwszej kąpieli była poprawa. Jeślibyś chciała wykąpać ją w tym, to musisz kupić nadmanganian potasu w aptece, a roztwór tego to bierzesz szklanke wody i kilka graulek tego sypiesz do tej szklanki aż wyjdzie taki ciemnofioletowy roztwór(to jest dosłownie tyle co na czubek łyżeczki i taki wyjdzie), dolewasz troszke do wanienki z wodą przed kąpielą żeby woda zabarwiłą się na słabo różowy kolor,tylko żeby nie dolewać tego jak dziecko jest już w wodzie,a przed kąpiela tylko ;)

30 lat temu nie było Nutramigenu ani Pepti,taaa,no nie było,więc pojono mnie mlekiem,miałam rumiane policzki i wszyscy myśleli,żem okaz zdrowia,a to była skaza,o której niewiele było wiadomo...Niestety poczęstowałam tym swoje dzieci,jak również problemami skórnymi...U nich,a zwłaszcza u najmłodszego tak właśnie zaczęła się skaza białkowa,od krostek na buzi i za uszami,i te uszka to wyglądały,jakby naderwane były...ale może u Was co innego,może tylko uczulenie na kosmetyki...

ja tez uwazam ze w Polsce skaza jest rozpoznawana zbyt czesto, na zasadzie: "nie wiadomo co to jest wiec na pewno skaza"; u mojej corki pojawily sie czerwone policzki w czasie pobytu w Polsce, rozpoznanie - skaza i Nutramigen na dzien dobry; jak wrocilam do siebie od razu poszlam do pediatry i stwierdzil ze wedlug niego skaza jest bardzo malo prawdopodobna, zrobilismy test skorny, wyszedl negatywny wiec odstawilam Nutramigen; jak do tej pory skazy nie ma i nie bylo; inny przyklad: corka kolezanki duzo ulewala i rozpoznano oczywiscie skaze wiec zalecono tez Nutramigen, tak sobie jadla ten Nutramigen dosc dlugo jedzac tez i przy okazji wszystko co mozliwe z nabialu - i co? i nic:) skazy zadnej nie bylo tylko reflux ktory ladnie ustapil po leczeniu Polprazolem;

Gość Tomaszek222
Możliwe, że to AZS koniecznie trzeba to skonsultować oczywiście z lekarzem ale jeżeli to jest to o czym ja myślę to użyj balsamu restoraderm i powinno być lepiej, nawilża skór dziecka zabezpiecza przed negatywnym działaniem, acha i uważaj na środki piorące może one uczulają!