Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 87654302

kocham ale nie dogadujemy się.

Polecane posty

Gość 87654302

i chyba się rozstaliśmy.. Miał ktoś podobną sytuację?

Gość _domowa robota_
pełno patologii

Gość 87654302
??????

Gość ehe miał miał
chyba?:D

Gość 87654302
chyba.. nie odzywa się do mnie. czasem pieprzy takie słowa, potem wraca, żałuje. przykre..

Gość 87654302
:(

Gość h6tyhje56j365j56ew
znajdz kogos innego, z kim sie dogadasz

Gość cwana lisica
mam podobnie..i wypowiedz powyzej jest baaaardzo dobra!sama prawda;-/

Gość 87654302
fakt.. sama prawda :( ale serce cierpi.

Gość rozumiem, rozumiem....
Jak to mozliwe, ze majac tak zbiezne z ta druga osoba poglady na otaczajaca nas rzeczywistosc, nie potrafimy sie jednoczesnie z nia dogadac kiedy przychodzi do sytuacji konfliktowych? Bardzo czesto, problem tkwi w samym sposobie komunikowania sie. Kazdy z nas wychowywany byl przez innych ludzi, i kazdy ma zapisana inna mape odczytywania zachowan innych. Dajmy na to, ja, kiedy mam o cos do niego zal, wyrazam ten zal zmienionym tonem glosu, albo uzywam konkretnych slow, bo wedlug mnie, jesli powiem to wlasnie w taki sposob, on mnie lepiej zrozumie. W tym samym czasie, na niego, ten ton lub to konkretne slowo, oznacza cos zupelnie innego. Wtedy sie zamyka na nasze argumenty, od razu przyjmujac postawe obronna i bedzie negowal wszystko co powiemy, nawet jesli ma dokladnie takie same zdanie na dany temat. Wiem, ze wielu osobom to sie wydaje smieszne, ale warto sorzystac z terapii dla par. Kiedys nie ukladalo mi sie w moim zwiazku i kolezanka jak gdyby nigdy nic, podsunela mi ten pomysl. Wtedy pomyslalam, ze to juz za duzo, ze nie ma takiej potrzeby i ze przeciez nie jestesmy nienormali, a poza tym, to przeciez nie jest miedzy nami az tak zle. Szybko okazalo sie ze bylo na tyle zle, ze zwiazek sie rozlecial, i to wlasnie z powodu zlej komunikacji. I teraz uwazam ze to jest swietny pomysl i zaluje ze sie wtedy na to nie zdobylam. W sytuacji konkfliktu, druga osoba traktuje nas jako rywala, i nie bedzie zwykle chciala przyjac zadnych, nawet najbardziej rozsadnych od nas argumentow. Ale jezeli pojawi sie osoba trzecia, ktora nie jest strona konfliktu a jednoczesnie jest neutralna i nie ma interesu w tym, zeby przyjmowac strone jednego z nas, latwiej jest nam przyjac wskazowki od niej i jej spostrzezenia. I nawet jesli my mozemy same udzielic partnerowi rad, bo np przeczytalysmy poradnik na temat efektywnego rozwiazywania konfliktow, to on tych rad od nas nie przyjmie, bo przeciez to z nami sie kloci i z nami ma sie nie zgadzac.....

Gość 87654302
wiem.. ja mu to tlumaczylam kiedys. ale chuja dało.

Gość 87654302
problem tkwi w tym że on jest cholernie nerwowy.