Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matkamatkamatkamatkamamama1981

SPRAWA O ALIMENTY

Polecane posty

Gość matkamatkamatkamatkamamama1981

Witam! Za 10 dni mam sprawe o ustalenie ojcostwa i alimenty, o ktore to wnosilam sama. Nigdy wczesniej nie bylam w sadzie i nie mam pojecia, jak to wyglada. Stresuje mnie to jak nie wiem. Przedstawie po krotce moja historie: Otorz poznalam faceta, przebywajacego na zwolnieniu warunkowym z wiezienia. Siedzial za usilowanie zabojstwa. Byl bardzo dobry, spokojny i uczynny. Twierdzil, ze chce zmienic swoje zycie. Po pol roku znajomosci zamieszkalismy razem u mnie. Mieszkalismy razem przez rok. Planowalismy slub i dzieci. Bylo super az do momentu, w ktorym dowiedzialam sie, ze nagminnie mnie zdradza. Ja nie zdradzilam go nigdy. Zadnego z moich dotychczasowych 3 partnerow nigdy nie zdradzilam. Kiedy sie o tym dowiedzialam, diametralnie sie zmienil. Nagle stal sie agresywny. Pobil mnie, ale nie zglosilam tego na policje. Juz wtedy bylam w ciazy i on o tym wiedzial, a jednak mnie uderzyl w zebra. No coz, po tej akcji pozbylam sie go i od tamtej pory nie interesowal sie ani ciaza, ani dzieckiem gdy sie urodzilo. Wiem , ze bedziecie mowic, ze sama jestem sobie winna, ze takiego partnera sobie wybralam, ale ja nie zaluje, bo mam sliczna coreczke, ktora kocham nad zycie. Gdyby nie on, to bym jej nie miala. Dal mi najwieksze szczescie mojego zycia. To pewnie jedyna dobra rzecz, ktora w zyciu zrobil. Chcialabym sie dowiedziec jak wyglada taka sprawa o ustalenie ojcostwa i alimenty i czy sa szanse na nieprzyznanie mu przez sad wladzy rodzicielskiej nad nasza coreczka? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Gość wftruiop[
ja bym na twoim miejscu wniosla ustalenie ojcostwa, alimenty i o pozbawienie go praw do dziecka ze wzgledu na przeszlosc kryminalna i na to jak cie traktowal, zapewne beidze musiala wsyzstko opoweidizec, najlepiej jabys miala jakis swiadkow na to jak cie traktował

Gość teressa55
najpierw wnosisz o ustalenie ojcostwa i alimenty ( sąd najprawdopodobniej zleci badanie DND w tym celu ) a pozniej ustali alimenty. Jezeli z badan wyniknie ze on jest ojcem dziecka to automatycznie bedzie miał prawa rodzicielskie - Ty jednak możesz wnieść o pozbawienie go tych praw z pewnych przyczyn które przedstawisz w sądzie. Argumentem może byc że np. nadurzywa alkoholu, jest agresywny i Was bije..wszystko co swiadczy o tym że nie nadaje sie na ojca. Wtedy sąd może pozbawic go praw rodzicielskich ale alimenty nadal bedzie musiał płacic bo jest biologicznym ojcem