Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smile.

wybór szkoły.

Polecane posty

Gość smile.

Witam. ;) Jestem uczennicą 3 klasy gimnazjum.;d no i przede mną wybór szkoły niesety.. . Mam do wyboru technikum żywienia i gospodarstwa domowego i Liceum ogólnokształcące. Chodzi o to, że nie za bardzo wiem jaki kierunek studiów mma wybrać po technikum i jaki zawód mogę po nim mogłabym wykonywać? ;< jestem z małej miejscowości. Oczywiście.. wiem, że liceum daje więcej, lepiej przygotuwuje do matury i wg. Problem leży w tym że w techninikum mogę sobie nie poradzić z egzaminem końcowym, a w liceum z ogółem tej całej nauki. Oczywiście.. w technkium do klasy do której się wybieram będę miała mnóstwo znajomych mi osób z gimnazjum, a w liceum będę sama.. . Jak sądzicie? Która szkoła jest lepsza? Dodam.. że mam średnią 3.25 i 50 pkt z egzaminów.

Gość jeżeli sądzisz, w technikum
jest lżej z nauką niż w LO, to się mylisz. To zależy od szkoły. Co do wyboru, to głównie zależy właśnie od tego, czy planujesz iść na studia.

Gość smile.
tak.. na studia pójdę. Bo są też tacy którzy z 40 pkt dostali się do najlepszych liceów, zdają bez problemu i wg.. ;<

Gość musisz zaplanowac to
długoplanowo. Poczytaj trochę, nawet w necie o tej technologii żywienia, jakie są przedmioty, co można po tym robić. Możesz też np. wejść na nk i poczytać, co robią osoby które ukończyły to technikum - gdzie dalej się uczyły. Zastanów sie, czy w ogóle chcesz to robić i jeśli tak, to czy jest możliwa kontynujacja tego kierunku (czy np. w uczelnia nie jest w drugiej części Polski i jest to przeszkoda). Technikum to fajna sprawa, jeśli chce się wiązać przyszłość z danym zawodem, ale jeśli wolisz w przyszłości wykonywać inny zawód wymagający studiów wyższych - to wybierz liceum. Poszukaj w Twoich okolicach Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej - często są przy urzędach pracy, w średniej wielkości miastach. Tam możesz iść i powiedzieć, że interesuje Cię zawód taki i taki - dadzą Ci jakieś materiały, informacje o zawodzie itp. Możesz tam też skorzystać z darmowych testów na predyspozycje zawodowe, czy jak to się nazywa - zawsze to jakaś pomoc.

Gość smile.
a no bywa. ;D po za tym nasze szkoły nie są super dobre. to raczej jedno z miejszych miast, a uczniowie chętniej wybierają ZSZ niż liceum i studia.. . ale wracając do tematu.. technikum lepsze? ;D