Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malina00

Chore rybki- pomocy!

Polecane posty

Jestem początkującą akwarystką i nie wiem co to za choroba i co mam zrobić. Liczę na pomoc kogoś z tego forum. Zdechły mi już 2 skalary. Ich oczy były strasznie wyłupiaste, aż w końcu pękły i rybki zdechły. Molinezja ma teraz zmętnienie oka i trochę pociemniała a brzanki mają wydęte brzuszki. Wie ktoś może co to i jak to leczyć? :)

Gość eui9e8232w
Posocznica u ryb Ryby stają się blade, apatyczne, mają rozdęty brzuch, najczęściej przebywają na dnie akwarium, między roślinami. Oczy ryby są wyłupiaste, brak innych objawów (brak ropni i guzków). Na skórze widoczne rozjaśnienia, mogą występować płaskie bąble pod skórą. Łuski są odstające, niekiedy uszkodzone. Pokrywy skrzelowe są u niej odstające, niekiedy występuje ich zmatowienie. Jamę brzuszną wypełnia ciecz wskutek czego całe ciało ma rozdęte. Nitkowate odchody, w okolicy odbytu pojawia się niekiedy zaczerwienienie. W bardzo zaawansowanym stanie może pojawić się deformacja szkieletu. U narybku można zaobserwować rozdęcie pęcherzyka żółtkowego. może to?

Deformacja szkieletu nawet pasuje, bo u Molinezji kręgosłup zaczął tak jakby wystawać, jakby miał zaraz przebić się przez łuski. Rozjaśnienia występują, ale tylko u jednej brzanki. Dziwne jest też to, że Molinezja ma tylko jedno oko wypukłe i zmętniałe.

Gość eui9e8232w
dlaczego dziwne? nie przekarmiałaś ich? Ile miałaś ryb na jaki litraz?

Gość eui9e8232w
Masz tu z wikipedii sposób leczenia, ale to cięzka choroba. zarażone (zaawansowane stadium choroby) ryby należy uśmiercić. W przypadku bardzo wartościowych gatunków ryb można spróbować leczyć poprzez zastosowanie długotrwałej kąpieli: auromycyna (chlorocyklina) 1,3 g/100 dm wody lub chloromycetyna (detromycyna) 5 g/100 dm (roztwór preparatu do odkażania MFC). penicylinie krystalicznej 600000jedn./100 dm wody streptomycynie krystalicznej 600000jedn./100 dm wody Metronidazolu (0,5 g na 50 l wody). Uwaga: produkty rozkładu niektórych z tych leków mogą dawać silny i nieprzyjemny zapach. Całe akwarium, w którym przebywały zakażone ryby, dezynfekujemy w : roztworze rivanolu (1 g/500 dm wody) lub 1-1,5 g soli kuchennej/ 100 dm wody lub zieleni malachitowej 0,005 g /100 dm wody lub też wody utlenionej l3 cm /10 dm wody. Aqualkal 10ml na 100l

Dziwne, bo choroba pasożytnicza powinna przebiegać jakoś symetrycznie? Sama nie wiem. Nie, nie przekarmiałam ich i podawałam zróżnicowany pokarm. Mam akwarium 100l, było w nim 20 rybek :)

Gość eui9e8232w
na 100 to ci nie powiem.