Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SCANDALIEROS

Co to za glupia moda nastala na labradory masci biszkoptowej ?

Polecane posty

Patrze , patrze i widze , ze co trzeci pies spotkany na ulicy to labrador masci biszkoptowej ( przewaznie dlugowlosy ) co jest ?

Gość taka prawda ona
tv :P

Gość długowłose labradory?
tak to jest, jak ktoś nie ma pojęcia, o czym się wypowiada, ale cholernie się nudzi w życiu i MUSI sobie nabić kilka postów...

Gość nie ma labradorow z
dlugim wlosem - baranie :classic_cool: .

Gość orsay200
Długowłose labradory? :D A gdzie takie wyhodowali? ;)

Nie ma labradorów dlugowlosych :P Zapewne masz na myśli Golden Retrievery ;) Moim zdaniem to glupstwo kupować psa jakiejś rasy bo jest modna, z tego co wiem to w Polsce zawsze tak bylo niestety. Jak jeszcze mieszkalam w PL to pamiętam, że byly modne owczarki niemieckie, męczyly się w kawalerkach :o pare lat temu chyba byla moda na pitbulle, amstaffy a teraz z tego co piszesz goldeny. Ludzie powinni wybierać psa pod względem charakteru, dopasować do siebie a nie patrzeć tylko na wygląd i dla szpanu przed sąsiadami wtedy by bylo mniej rozczarowań i wymyślania ''nadpobuliwości'' u beagla który mieszka w bloku....

Gość nie ma labradorow z
Ale goldeny mają doskonały charakter, nie są agresywne, bardzo proludzkie, przyjacielskie, owszem demolują i niszczą, ale to wtedy gdy są niewybiegane - to robi chyba kazdy mlody pies gdy nie poswieca sie mu wystarczajaco duzo czasu.

Tak goldeny są bardzo karne, ustępliwe. Tylko, że ludzie zapominają o naturze tej rasy i to jest cholernie beznadziejna sprawa. Robią z psów żywe maskotki i ja jestem temu przeciwna :( zapominają, że to pies który ma swój potencjal, który powinien być wykorzystany. Te psy kochają wodę, mają duży popęd Łupu co za tym idzie aportują jak nawiedzone, mają temperament i jak ktoś trzyma takiego psa dla dzieci w bloku to nawet jak mu kupuje najlepszą karmę i wyprowadza pięć razy dziennie nie zapewni mu 100% szczęścia. Ktoś kto się na retrievera decyduje powinien wykorzystywać jego użytkowość. Obiedience albo agility to jest minimum jak na moje oko.

Gość ależ bardzo dobrze zrobili
to że dla ciebie to to samo, to już wiemy, tępoto :D zastanawiamy się tylko, po chuj się właściwie wypowiadasz

Gość onatu
a co wy za glupie pytania o zwierzetach zadajecie jak ja sie zapytalam grzecznie czy ktos ma weza to sama kpina byla

tak...mam kolege co ma weza, wstawia miliardy zdjec na nk i fb... no ubaw po same pachy :)

Gość tak samo jak z ubraniami jest
też moda na psy. Kiedyś co drugi pies to pudel i jamnki, potem cocer spaniele i teriery, dalmatyńczyki i yorki, a teraz labradory, goldeny i beagle. Po prostu hodowcy wiedzą, jaką rasę rozmnażać, a jaką sobie odpuścić :)

Gość ola12345
ja mam labradora czarnego :) mieszkam na wsi on mieszka w domu nie gdzies w kojcu codzinnie zapewniam mu spacer po polach łąkach lub lasach i gdy jest pogoda to oczywiscie woooda duuuuzo wody :) Cudowna rasa co prawda na początku nieco niesforna (nawet teraz pisząc to oglądnełam sie na niego to już miał w pysku mojego klapka hehe) wracając do tematu bardzo wiele rzeczy niszczą w domu pod nieobecność ludzi ale mozna sie nauczyć z tym życ :)

Gość tak samo jak z ubraniami jest
a tam wyżej komuś chyba goldeny z seterami się pomyliły:) Goldeny i labradory są jak najbardziej do domu, szkolone są na psa przewodnika, więc nie wiem co to za pisanie o przynoszeniu zdobyczy i aportacji:)

Tak samo z ubraniami jest moda, tak tylko, że ubrania to nie żywe stworzenia. A pies ma swój charakter, i pewne rasy są w pewne strony kierunkowane. Jedne są mniej drugie bardziej aktywne a jak ktoś kupuje beagle do bloku bo jest taka moda, i uważa, że jak pies mu sięga do kolan to godzinny spacerek mu powinien wystarczyć to się bardzo ten ktoś zdziwi. Potem zwalają winę na psa stwierdzając, że na pewno jest nadpobudliwy :o Zanim sie kupi psa powinno się nabyć pewnej wiedzy jaka rasa jaki ma charakter (o wychowywaniu i psychice psów nie wspominając) mniej więcej i dopasować do swojej osoby wtedy dopiero i pies i wlaściciel są w stu procentach zadowoleni i nie ma później rozczarowań.

Gość LajzaMinelli
co ci przeszkadza - to miłe i piękne psiaki ale ja i tak wolę owczarki niemieckie. Super - psy.

RETRIEVER - to znaczy pies myśliwski, aporter. Każdy z retrieverów nim jest, w każdym coś z tej użytkowości (na szczęście) zostalo, a ludzie nie mający pojęcia to niszczą, robiąc z tych psów maskotki.

Mysia... troche mysle przesadzasz. Czasy sie zmieniaja, ludzie juz nie jezdza na polowania tylko do supermarketu, jamnikow nie kupuja zagozali wrogowie lisow itd... Pies jest teraz wiernym przyjacielem a nie narzedziem dzieku czemu cos sie osiaga. Orzecietny czlowiek chce miec wlasnie przytulanke i towarzysza a nie psa pracujacego. Wiec moze nie tworzmy historii niepotrzebnych i dajmy ludziom to czego oczekuja, w raach rozsadku i rozwagi. Pies bedacy przytulanka nie musi byc wcale rozwydzonym zwierzakiem bez posluchu i respektu.

No nie musi ale wlaśnie ja tylko wyrazilam swoje zdanie. Bo osobiście bardzo mi szkoda tego, że te rasy są niszczone, bo ludzie robią z nich maskotki. Za sto lat nikt nie wspomni o tym, że te psy byly użykowane i niezbędne, tylko będą żywymi pluszakami dla rodziny. Ja nie każe nikomu teraz rozpoczynać średniowiecznego życia ze względu na dobro rasy, tylko taki pies jest do tego stworzony i jeśli mu się zapewni np aportowanie, symulowane polowanie w formie rozrywki to będzie najszczęśliwszym psem na świecie. Nie przesadzajmy, bo są odpowiednie psie sporty, które to rekompensują psom i dają namiastkę tego do czego zostaly wyhodowane i w czym czują się świetnie. Nie można wymagać od psa myśliwskiego aby zamarl w nim instynkt, jak się chce misia do przytulania to można kupić maskotkę, a jak się decyduje na taką rasę to trzeba zaspokajać jej potrzeby :)

zaspakajanie potrzeb w odpowiedni sposob a dorabianie ideologii o niszczeniu rasy to dwie rozne rzeczy :) i nie boj sie.... tyle milonow lat temu polowalismy z psami i jak na razie nikt o tym nie zapomnial. to ze pitbull jest rasa do walk nie znaczy ze zle sie bedzie czul z powodu tego ze siedzi na kanapie zamiast walczyc w klatce. oczywiscie to takie spore wyolbzymienie zeby nakreslic sytuacje. nie kazdy pies danej rasy ma w sobie tak mocno zakorzeniony rasowy-instynkt-samozachowawczy ze nie bedzie go bawila odmienna od jego zalozen rasowych, ciagla i zroznicowana rozrywka.

Tylko problem leży wlaśnie w tym, że większość psów nie ma zapewnionej tej rozrywki. Rodzina nie ma pojęcia o psychice psa i kupuje sobie maskoteczkę dla dzieci, uważają, że to ''tylko pies'' choćby go nawet uczlowieczali i rozpieszczali to dla nich jest w pelni szczęśliwy bo ma miskę z jedzeniem, godzinne przytulasy dzieciaków i honorowe miejsce na kanapie. Nieświadomie mu coś odbierają. Dla goldena najlepszą z rozrywek będzie wlaśnie aportowanie, psie sporty, nie wiem plywanie i takie różne on będzie potrzebowal większej dawki ruchu niż wyjście do parku na smyczy z dzieckiem kilka razy w ciągu dnia. Wielu ludzi tego nie rozumie (nie wszyscy oczywiście, ale jednak nadal spora większość) i trzymają psy jak maskotki. Dlaczego czlowiek odmawia psu wlaśnie takiej rozrywki wiedząc, że to będzie jego ulubionym zajęciem? Lenistwo? To po co bral psa? O to tylko tutaj chodzi i chyba przyznasz mi w tym wszystkim rację prawda? Moda na psa i ludzie kupują, nie myślą o potrzebach i tak już omijamy teraz podstawy takie jak wiedza na temat wychowania, koszta leczenia, utrzymania, dobrej jakości żywność itd bo już tutaj na samym starcie większość wlaścicieli ma spooore braki.

Gość lejla28
mysia to chce aby kazdy pies pracował tak jak jego rasa nakazuje....to york tez nie był by domowym przytulaskiem tylko łowcą szczurów :O...mysia przesadzasz,wyluzuj

Mysia robisz z igly widly... ludzie psy maja i miec beda. Nie po to przecietny kowalski kupuje psa zeby: - lowic lisy - aportowa bazanty - walczyc w klatce a po to zeby sie z nim wybrac na spacer, poleniuchowac i poprzytulac. co do kupowania karmy za 300 zl nie bede sie wypowiadac. nie kazdego stac miesiecznie na 20 kg royal canina!!! co nie znaczy ze gotowane zarcie jest gorsze. Mysia ty chcesz wyzszych celow... a oni po prostu kudlacza w domu. Nie generalizuje, nie sprowadzaj do jednego mianownika wszystkich wlascicieli psow i nie tworz jakiegos horroru na skale swiatowa.