Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grubaska_pociązowa

czym sprać plamy z marchewki?

Polecane posty

Gość grubaska_pociązowa

czym dopieracie plamy z marchewkowych dań na ubrankach niemowląt? jakiś proszek? jakiś odplamiacz?

Gość gryczka
Jak tylko się zorientowałam, że nie da się tego doprać, podobnie jak plam z jagód (a przynajmniej ja nie wiem jak), to ubieram małego do karmienia w gorsze ciuszki (np. z lumpeksu). Jak z nich wyrośnie to po prostu się wyrzuci i po sprawie :-p

Gość ppileczka116
mam ten sam problem...kupiłam pełno pięknych ciuszków 6cio miesięcznemu synkowi a on prawie wszystkie zabrudził daniami z marchewki...niewiem czym je sprac...ale słyszałam ze jest taki niemiecki psikacz (odplamiacz) o nazwie sil który wszystko spiera...wystarczy psiknąć i włożyc do pralki z innymi ciuszkami i proszkiem...niewiem czy działa

Gość Ewela 19
Vanish jest ok, ale najlepiej (o ile masz taką możliwość) jest spierać plamy od razu po posiłku, póki są świeże. Świeżą plamę wystarczy tylko zmoczyć pod kranem bardzo ciepłą wodą, potrzeć zwykłym mydłem do rąk (w kostce albo w płynie), zapierać dopóki plama nie puści, spłukać ciepłą wodą i po sprawie. Z własnego doświadczenia widzę, że większość (a w zasadzie wszystkie) takie świeże plamy z jedzenia ładnie w ten sposób się spierają. Po zapraniu można później jeszcze wrzucić takie rzeczy do pralki, wtedy jest jeszcze lepszy efekt, bo po samym mydle tkaniny są nieprzyjemnie sztywne.

ja mam takie mydelko odplamoajace kupuje sie je w intermarche, na swieza plame zapieram mydelkiem, potem wlasnie vanish i do pralki. Czasami troche sladu zostanie -wtedy wystawiam ciuszek na slonce na balkonie i plama blednie, jasnieje.

a mi Vanish spiera praktycznie wszystko oprocz tej nieszczesnej marchewki wlasnie... ale za to plamy z czerwonych owocow spiera bez problemu! zgadzam sie z tym ze swieza plame z marchewki trzeba zaprac "na swiezo" mydlem, potem mozna poprawic Vanish'em i po plamie

Gość gość
Ja również mam problem z plamami próbowałam wszystkiego i nici Dlatego ubieram małemu zawsze jakieś jedno ubranko do karmienia i śliniak foliowy bo szkoda ubranek :)

OXY z Biedronki (to samo co vanich oxy action) posmarować plamę masłem (rozpuszcza karoten) i potem wyprać w gorącej wodzie i proszku mydełko Beckman do odplamiania posmarować Vanishem i wystawić na słońce

Gość Ewela 19
Wiecie co, teraz kiedy jest tak gorąco, to w ogóle rozbieram dziecko do większości posiłków do samej pieluchy i dzięki temu nie mam problemów z praniem i plamami - tym bardziej, że mój maluch jest na etapie samodzielnego jedzenia, które nieraz zamiast do buzi trafia gdzieś zupełnie indziej ...albo jest pieczołowicie wklepywane i wcierane w różne części ciała, naczyń i krzesełka. ;) Golasa po takiej sesji z jedzeniem można łatwo wyczyścić i odchodzi problem zabrudzonych ubrań i śliniaków. (No ewentualnie jakiś syntetyczny śliniak można założyć - taki, który da się łatwo spłukać wodą.)

Gość A mleko w proszku to nie
No niby tez dobry pomysl Ewela. W koncu jest cieplo. Ludzie sie na tarasach stoluja. :)

Gość novaa16
Hej :) moja mala ma 6 miesiecy i tez juz mamy problem plam, do prania uzywam dobrego proszku (Frosch) i plynu do plam (sil) aaa bo ja w niemczech mieszkam i niestety nie wszytskie plamy da sie doprac .... chyba kupie vanisch bo inaczej masakra... a moja niunia robi na ciuszkach plamy bo okropnie mi ulewa...

Gość gość
nie jest łatwo usunąć brunatne zacieki po marchewce. Ale spróbuj zanieś ubranie do pralni i tam podejmą się wybawienia plam. Ja często zanoszę ubrania do pralni http://www.pralnia-perfekt.pl/ w Rzeszowie i tam szybko sobie radzą z ich usunięciem.

Gość gość
Mydełko odplamiające dr reiner:)

Gość gość
Gryczka, z jagód, truskawek da się doprać,. Świeżą najlepiej plame trzeba zalać wrzątkiem.

Gość gość
mydło żółciowe W5 sprało mi plamy z marchewki. już myślałam że nic nie da się z tym zrobić

Według mnie najlepszy jest angielski odplamiacz w sprayu Astonish Stain Remover - poradził sobie nawet z marchewką :) Świetnie usuwa także zaschnięte plamy. Kupiłam go na www.sovti.sklep.pl

Gość gość
karola29 muszę przyznać że ciekawy sposób z tym masłem - to może faktycznie zadziałać, a później mydełko lub proszek. Muszę koniecznie wypróbować bo mam starą już plamkę na ulubionej bluzeczce, zobaczymy czy się uda. Chciałam uniknąć mocnych środków chemicznych odplamiających - ale w ostateczności może po nie sięgnę, albo poczekam jeszcze 2 m-ce na słoneczko :).

Gość gość
Jagody i marchewka najlepiej uprać normalnie i suszyć na słońcu po 2 dniach nie ma śladu. Problemem sa tylko ciemne ciuszki bo razem z plama odbarwia sie tez materiał.

Gość gość
Na plamy z jagód -Ocet NAJLEPSZY... popsikac octem plamę i zostawić na 15minut. Wypróbowałam na zaschnietej tygodniowej plamie. Ostatnio też miałam problem z żywicą. Zmywacz poradził sobie z tym rewelacyjnie na sportowej kurtce. Trzeba nasączyć tampon zmywaczem (akurat miałam bezacetonowy) i każda plamę przetrzeć tamponem aż zywica się rozpuści. Dopiero potem wyprać.

Gość Justynaaa1992
Dziewczyny :) po wielu próbach i walkach z plamami z marchewki znalazłam rozwiazanie... ktoraś z Was napisała tu o niemieckim odplamiaczu o nazwie Sil... ja akurat mieszkam w niemczech ale na Ceneo jest dostepny za 14,90... i wiecie co on naprawde dziala !! Nawet stare plamy z body ktore byly przeznaczone tylko do jedzenia marcheweczek sa czysciutkie :) wystarczylo spryskac zostawic na 15 min by zobaczyc pierwsze efekty (zaschniete plamy, body wielokrotnie prane i suszone, na "swiezych" plamach tzn po jednym dniu działa jeszcze lepiej !!!) Naprawde polecam ten produkt... przepraszam ze sie rozpisałam ale stracilam nadzieje ze sie uda uratowac ciuszki Adasia ktore akurat zostały niechcaco zabrudzone :)