Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama drobnego synka

jadłospis waga i wzrost 4-latków

Polecane posty

Gość mama drobnego synka

jak w temacie ile jedzą wasze dzieci i jakie są ich wymiary mój syn jest bardzo drobny ma 97cm i ok 14-14,5 kg wagi zależne od pory dnia. je dosyć dużo: śniadnie ok 8.00-9.00 np. jajecznicę z 2 jaejk z pomidorami , omlet z warzywami, kanapki 2 kromki bądź 2 parówki i pół kromki do tego kubek mleka lub kawa zbożowa 2 śniadanie ok 11.00 płatki owsiane, kukurydziane, musli bądź twarożek serek czy jogurt. obiad ok 14.30 wszystko co my porcje dosyć np, 2-3 ziemniaki + mięso np. 2 mielone/duży schabowy/2 żeberka/....+ surówka/buraczki/ mizeria jak jest zupa to pół miski gęstej zupy + 2 skrzydełka jak jest ryba to zje 3-4 porcje plus marchew z groszkiem..... do tego gulasze z makaronem, ryzem czy kaszą , różnorodne zapiekanki..... ok 17.00 deser - kisiel, galaretki, śnieżki, bita śmietana z waflami, budyć ciasto. ok 20.00 kolacja - zupa mleczna z chlebem czy bułką, ryż na mleku, sałatka z kromką chleba, czy to co w śniadaniu. do tego kakao albo herbata. między posiłkami piję wodę kompoty soki je owoce średnio 2 jabłka i np. 4 truskawki. od czasu do czasu coś słodkiego a raz na jakis czas chipsy czasem między posiłkami zję pół laki kiełbasy. czy kromkę chleba. jak jest uwas. myslałam że mój dosyc dużo je ale jego postura o tym nie świadczy dodam że ja mam 163cm a mąż 178cm

Gość Mój mały
Ma 3,5 roku jakieś 100-101 cz wz i 2 tyg temu ważył 15 kg. Jego posiłki: Śniadanie zazwyczaj je 2 kromki chleba+parówka albo płatki. Obiad:Albo talerz zupy albo ziemniaczki.Dzisiaj na zjadł na obiad 2 placki ziemniaczane. kolacja:TO co lubi najbardziej najszęściej parówka z kromką chleba,nieraz mu się naleśników zachce to zje z 2. u niego chleb to musi być do wszystkiego.Czasami potrafi na raz 6 kromek zjeść.Między posiłkami je jegurty,kisiel lub budyń. Ja mam 171 cm wz mąz183.Pewnie nim się obejrzysz wyskoczy do góry.

Twoje dziecko je bardzo wartościowe posiłki.. może zamiast tych budyni i śnieżek, owoce??? :) Jeśli jest zdrowy i nie ma anemii, a jest taki drobny - to jego urok :) Niczym się nie martw. Pewnie zawsze był drobny... na siatkach centylowych jest jak rozumiem postęp z roku na rok ( w sensie, nie skacze z 50 centyla na 3)

Gość mama drobnego synka
ale on je owoce... uwielbia jabłka i truskawki. na raz potrafi zjeść 2 jabłka ...jak jesteśmy w ogrodzie idzie z szklanką zrywa sobie porzeczki.. je owoce między posiłkami bo często jest głodny więc mu daje wtedy owoce a raczej sam sobie bierze... robię mu koktajle owocowe bo lubi ...

Gość Mój mały
Oczywiście ja też owoce żeby nie było:)Banany,jabłka zajada się truskawkami czereśniami i arbuzem.

Gość mama drobnego synka
nie jest niejadkiem i je wszystko chętnie ..warzywa mógłby jeść hurtem jak robię obiad czy sałatki to siedzi koło mnie i wyżera, marchew groszek, pomidory, sałatę itc...

Gość Mój mały
Na siatce twój mały jest na 3 ale taka widocznie jego uroda.Nie marwt się.Teraz pewnie będzie miał bilans to się dowiesz wszystkiego.Czy już miał?

Gość mama drobnego synka
juz nie wiem co zrobić bo je dużo a nie tyję chyba tyle to on wazy od ponad pół roku. w 3 urodziny ważył 13.8. więc nie przytyło mu sie.... może powinnam dawać mu więscej jakiś składników...je dużo owoców i warzyw- często jest nad wyraz bardzo żywy..to i może tak przemiana...

Gość mama drobnego synka
bilans będzie miał w sierpniu po skończeniu 4 lat..

Gość Mój mały
Dobrze dziecko karmisz więc nie myśl że to twoja wina.Je wszystko co trzeba.Taki jest i nic z tym nie zrobisz

Gość mama drobnego synka
przedstawię jego siatkę centylową: 3 miesiące- 25 centyl 6miesięcy -25 centyl 13 miesięcy - 3/10 centyl 16 miesięcy - 25 centyl 2 lata- 10 centyl 3 lata- 50 centyl teraz- 10 centyl

Gość mama drobnego synka
za to 2 syn to inna bajka i wzrost i waga wyższa. teraz ma niecałę 8 miesięcy waga 9.100 i 73cm więc starszy syn mając 13 miesięcy miał 8,88 i 73cm.

Gość bla blah
'zję'?! Bez komentarza. I WAGA to może być łazienkowa- pisze się MASA CIAŁA.

syn 4 lata kończy w sierpniu waga 17 kg wzrost 102,5 jadłospis o 6 -6:30 manna 8:30 kanapka 10:00 jogurt/ sok / jabłko 11:30 zupa 14 : drugie danie 16: jabłko / bułka słodka lub nic 18 kisiel lub nic 21 kolacja

wzrost i waga po bilansie wiec dokładna jadłospis przykładowy bo on je wszytko

Gość mama drobnego synka
mój też z sierpnia :-) ale mój sporo mniejszy:-)

Gość mama drobnego synka
ale jest wysoki 5 cm wyższy od mojego:-)

Gość mama drobnego synka
twój wzrost i wagę ma na 50 centyl. więc proporcjonalnie i moze wyglądać szczupło:-) mój to wzrostem jest na 3/10 centylu a waga na 10... szczypiorek mały.

Gość mój synek ma 2 lata i 10 miesi
ęcy i ma tyle wzrostu co Twój, a waży 13,7kg nie jest przesadnie szczupły, wygląda normalnie

Gość b1eata
amoja we wrzesniu bedzie mala 4latka wzrostu ma 114 cm wazy 18 z kawalkiem. jedzenie dla niej to tortura najchetniej ograniczyla by sie do kanapki z czekolada, platkow na mleku, rosolu, parowek, jajecznicy, nie chce jesc miesa owocow co niestty musze kamuflowac w innych potrawach a mimo to kazdy twierdzi ze maly obrzartusek z niej

Gość mama79mama
syn 3,5 106 cm i 18 kg zawsze na 97 centylach od urodzenia

mój synek ma 3,5 roku, waży 16 kg (50 centyl) i ma 105 cm wzrostu (90 centyl) je mało, ale czasami ma napady wilczego głodu dziś zjadł 3 łyżeczki jajecznicy, loda rożka, Cini Minis (garść), bułkę z masłem i żółtym serem, wypił może 200 ml soku i to wszystko... no cóż, może jutro będzie miał lepszy apetyt, nigdy nie wciskam jedzenia na siłę urodził się z wagą 3215 i miał 52 m wzrostu , ja mam 168 cm a mąż 187 cm

Gość mamaKrasnalla
cora 4,5 roku- 120cm, waga 22 jest baardzo wysoka jak na swoj wiek

Waga: 25 kg Wzrost: 115 cm Rano: Szklanka mleka lub kakao Kanapka z wedlina badz z pomidorem lub z dzemem truskawkowym- czasem 2. 2 szklanki cherbaty. Potem do obiadu rzadko kiedy cos przekasi. Obiad: Talerz zupy lub jakies miesko, ziemiaki+ surówka- zazwyczaj wszysko zajada Podwieczorek: 2-3 jablka lub miska truskawek lub 2-3 banany- uwielbia owoce i moglby je jesc tonami. Kolacja: 1-2 kanapki czasem z serem lub tak jak wyzej na sniadanie Szklanka mleka

Gość owuiyfcbg
Moja corka ma 3 lata-ma 100 cm i 15 kg. Jest szczuplutka. Corka mojej sasiadki tez ma 3 latka i 100 cm ale wazy 18,6....

Gość owuiyfcbg
Sniadanie: kawalek chleba/bulka z serem badz wedlina czy pasztetem, maly serek homogenizowany, kubek herbaty z miodem. Potem je banana albo czasem cos slodkiego. Obiad: talerz zupy albo mieso i ziemniaki (tyle, ze albo zje samo mieso albo same ziemniaki, zalezy co danego dnia na obiad, ale ostatnio pilnuje, zeby zjadla to i to), surowek nie lubi, jedynie ogorki kiszone. Miedzy obiadem i kolacja tez zje jakis owoc/serek. Pije soki, mleko smakowe. Kolacja: 1-2 kawalki chleba albo bulka, sok. Z owocow to lubi banany najbardziej, czasem jablko, mandarynke. Nie lubi jogurtow.

Gość Rudzia;)
Ja daję mleko....- Twój syn ma 4 lata i waży 25 kg????? Chyba niezły grubasek z niego. Naprawde dużo waży. Syn mojej siostry ma 6 lat i waży 21 kg.