Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

weronthika

KRYTERIA DOBREGO MIESZKANIA w bloku

Polecane posty

chciałam zebrac kilka wskazówek od osób sama już mam kilka jak wybrać mieszkanie w bloku żeby dobrze sie mieszkało jeszcze proszę ewentualnie jak ktoś coś ma niech dorzuci a więc : blok niska zabudowa ,najlepiej od 1 piętra do trzeciego rozkładowe z balkonem najlepiej blok niekomunistyczny , w ostateczności lata 80 te w kuchni musi być możliwość postawienia stolika z krzesłami - mała kuchnia wnęka odpada aneks kuchenny odpada - musi być oddzielna zamknięta z oknem . a teraz pytania czy w przedpokoju są lepsze panele czy terakota ? jaki kolor terakoty w kuchni jest najlepszy ? czy dobre są podwieszane sufity czy raczej lepsze gładkie wszystkie ściany i sufity ? :)

Gość ulalalalalalskksjs
najlepiej na samej gorze zeby nikt ci nie lazil nad glową

Gość pieczonejabłko
już lepiej, żeby ktoś łaził nad głową, niz płacić więcej za centralne. to samo tyczy ie mieszkań narożnych

Moje kryteria: mieszkanie wysokie (kiedyś takie budowano) widne mieszkanie z dużymi oknami dobra akustyka wysokie piętro z zajebistym widokiem mieszkanie duże

Gość pieczonejabłko
mieszkanie narożne. czyli ostatnia klatka, najbardziej z brzegu bloku ;) zawsze chłodniejsze

okna muszą być duże wiadomo, nie akceptuję tzw okien "kurnikowych" takie z wysokim parapetem tzn parapet okna jest na wysokości ok 158 cm , okno przy suficie - bardzo mi sie to nie podoba -są takie bloki z lat 60 siątych nie chce takiego wysokiego mieszkania jak w kamienicy

Grunt dobrego mieszkania w bloku to mało uciązliwi sąsiedzi! To podstawa. Jesli chodzi o terakotę do kuchni to unikaj jednolitych kolorów, najlepsze są takie "ciapane" no i ogólnie pasująca do daneg pomieszczenia. Nie jestem zwolenniczką paneli więc i w przedpokoju położyłabym terakotę. Podwieszane sufity czego mają być nie dobre? Ogólnie mieszkając już tyyyyyle lat w bloku jestem zdania, ze tam trzeba lubieć mieszkać. Ja nie lubię dlatego budujemy dom

aha, najlepsze jest mieszkanie środkowe bo wtedy sąsiedzi grzeją jest to jakiś argument ale nie decydujący

Gość ranyyyyyyyyyyyyy
mieszkam na 4. - ostatnim pietrze mieszkania narożnikowego w bloku z lat 60- tych, latem jest tam tak duszno, że trudno wytrzymać.

Gość fdgdfgf
na samej gorze to sie laska udusi latem

ja mieszkam w domku ale poszukuję obecnie w bloku będę miała 2 czyli terakota na przedpokoju, kuchni ,łazience jeśli są kafle w pokoju na podłodze to źle ? -pytam bo widziałam takie mieszkanie

Gość ptasiek nastroszony
no.. porządne mieszkanie w bloku powqinno być w renomowanym osiedlu na kredyt , koniecznie w obcej walucie

nie kupuje na kredyt tylko za gotówkę ale podobno ,powiedział mi doradca żeby szukać po nowym roku bo ceny mieszkan spadną przygotowuję sie i rozglądam

czyli : rozkładowe DWUSTRONNE musi być opcja na jedną stronę odpada a dlaczego niektórzy krytykują że balkon jest od strony klatki schodowej ? jakie to ma znaczenie ?

.rozkładowe dwustronne na 2 strony świata .przestrzenna kuchnia ze stolikiem i krzesłami .oddzielna zamknięta kuchnia z oknem .od 1 do 3 piętra .środkowe mieszkanie .duże okna, mieszkanie widne i słoneczne .terakota w kuchni, przedpokoju i łazience o barwie podobnej do marmuru .brak boazerii .spokojne sąsiedztwo

ja mieszkam w bloku,na wynajmowanym,ale gdybym miala miec swoje to: - koniecznie duza kuchnia,zeby zmiescilo sie duzo szafek,stol itp. Ja teraz stol niby mam,ale za to szafek malo,i np.garnki i roznego tego typu rzeczy trzymam w szafce w przedpokoju... - mam osobno lazienke i wc - i to mi sie podoba:) - nie chcialabym miec przechodnich pomieszczen - teraz tak mam , w duzym pokoju na jednej scianie sa drzwi do przedpokoju,na drugiej sa drzwi do kuchni,a na trzeciej okna,i pokoj do niczego,nieustawny. - chcialabym miec duzy balkon,zeby cos sie na nim zmiescilo:) - jesli pokoje bylyby male,to chcialabym miec wiekszy przedpokoj,zeby zmiescic na nim duza szafe,w ktorej pomiescilabym rzeczy typu posciel,reczniki,ubrania zimowe,buty itp.

chodzi o to że widziałam mieszkanie gdzie na podłodze są położona jest terakota wydaje mi sie że w pokoju nie powinna być terakota

-rozkładowe dwustronne na 2 strony świata -duży balkon -przestrzenna kuchnia ze stolikiem i krzesłami -oddzielna zamknięta kuchnia z oknem -od 1 do 3 piętra -środkowe mieszkanie -duże okna, mieszkanie widne i słoneczne -terakota w kuchni, przedpokoju i łazience o barwie podobnej do marmuru -brak boazerii -łazienka osobna z wc -spokojne sąsiedztwo robię sobie taki spis lepsza jest kabina prysznicowa czy wanna ? bo mi sie wydaje że wanna z możliwością zamknięcia jako kabina

jesli ogrzewanie jest podlogowe to dobrze przy terakocie, tak to ciężkko bawić się w dywany, szczegolnie gdy ktos jest alergikiem na wszelkie kurze :( sprawdzaj czy nikt cie nie bedzie mogl podsluchiwac przez kuchnie, przez wentylacje ..

Gość simga
mieszkam na 10 pietrze jesli w takim bloku jest strych to gromny minus, bo na strych lubia przychodzic menele i trzeba sie z nimi uzerac dzwonic po policje, sikaja, halasuja, zostawiaja smieci.

w blokach w których szukam nie ma podłogowego jaki kaloryfer w pokojach jest lepszy ? żeberkowy czy płytowy ?

akurat jeśli idzie o łazienkę i ubikację, to jeśli w mieszkaniu ma być nie więcej niż 2 osoby, to lepsze jest razem - jest to dużo wygodniejsze, niż 2 oddzielne mniejsze pomieszczenia kwestia wanny - też - co kto lubi, jeden szybki prysznic, drugi - wylegiwanie się w wannie, ja musze mieć wannę terakoty też nei lubię, jest zimna i twarka, nieprzyjemnie się po niej chodzi, juz nie mówiąc o stani w kuchni ważne, żeby mieszkanie było możliwie jak największe (ja specjalnie usunęłam ścianę między kuchnią a salonem, żeby rozjaśnić wejście i powiększyć przestrzeń) balkon musi być duży i na stronę południowa albo zachodnią to, co na podłogach albo na ścianach, jest bez znaczenia w momencie kupna, bo to wszystko można zmienić podczas remontu wg własnych potrzeb i gustu nie parter, nie wieżowiec z zsypem zieleń, cisza i sklepy plus usługi w pobliżu dobra komunikacja z centrum dobrzy sąsiedzi duże, nowe okna (ew. wymienić) ustawne pokoje sprawna wentylacja i hydraulika, brak grzyba w miarę nowy blok (szerokie klatki schodowe, ogólna estetyka klatki, wejścia, schodów, ocieplenie, wyciszenie, wygląd elewacji)

acha, bardzo ważne - ciepła woda i ogrzewanie z sieci miejskiej, a nie z piecyka gazowego (drożej, ale bezpieczniej i bezobsługowo)

KRYTERIA : -rozkładowe dwustronne na 2 strony świata -duży balkon -przestrzenna kuchnia ze stolikiem i krzesłami -oddzielna zamknięta kuchnia z oknem -blok niska zabudowa (wieżowiec odpada) od 1 do 3 piętra -środkowe mieszkanie -duże okna, mieszkanie widne i słoneczne -terakota w kuchni, przedpokoju i łazience - barwa terakoty ciemniejsza podobna do marmuru -brak boazerii -łazienka osobna z wc -spokojne sąsiedztwo -wszystkie media miejskie, ciepła woda z sieci -sprawna wentylacja, hydraulika, elektryka -estetyczna klatka schodowa dlaczego zsyp w wieżowcu jest tak duża wadą ? o co chodzi z tym zsypem ? czy na prawde robale chodzą w mieszkaniu czy coś ?

Gość kilka rad
zsypy na osiedlach, gdzie działają wspólnoty mioeszkaniowe(nie wybieraj własności spółdzielczej tylko tam, gdzie są wspólnoty czyli własność hipoteczna) w moim mieście, a jest to duże miasto dawno juz zlikwidowano. Oddano je mieszkańcom jako pomieszczenia na wózki badź inne przedmioty. Wynbieraj mieszkanie środkowe, będzie ciepłe, a o sąsiadów popytaj jacy są czy spokojni. Nie dostaniesz nigdy takiego, któe całkowicie będzie pozbawione wszelkich wad. Mieszkanie środkowe tzn. najwyże na 3 piętrze w 4-pietrowym bloku. Jaśeli chodzi o kaloryfery, z doświaczenia mojego lepsze żeberkowe niż panele. Zwóć uwagę na stolarkę okienna. Płytki ceramiczne w pokoju - nie bardzo, lepszy parkiet lub wszelkie drweniane powierzchnie, w przedpokoju jak najbardziej tak.

Gość kilka rad
piwnica też nie powinna być metr na metr, tylko trochę większa