Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

weronthika

KRYTERIA DOBREGO MIESZKANIA w bloku

Polecane posty

Gość kilka rad
piwnica też powinna mieć więcej niż metr na metr. Sprawdz, jak bedziesz wybierał czy blok nie ma zadłużeń, czy jest ocieplony, jak wygląda status wkoło bloku, czy grunt, na którym np. jest plac zabaw jest przez wspolnotę wykupiony, czy nie ma ryzyka, że 10 metrów przed oknami wybudują Ci kiedyś drugi blok

Gość kilka rad
zapisz sobie w uwgach sprzwdzenie stanu instalacji elektrycznej, posprawdzaj wszystko dokładnie, z czego jest instalacja i czy do wszystkich gniazd doprowadzony jest prad

Gość Moja kumpelka mieszka
na 3 piętrze, w bloku 3-letnim, czyli nowe budownictwo i wszystko byłoby ok, gdyby nie...grzyb:o. Ma grzyba w kuchni i w salonie i za cholerę nie może się tego dziadostwa pozbyć. Uważaj dziewczyno na te nowe bloki, 3-piętrowe! Ona mieszka na ostatnim piętrze i stąd ten grzyb! Unikaj zatem OSTATNIEGO piętra!!!!!!!!!

KRYTERIA : -rozkładowe dwustronne na 2 strony świata -duży balkon -przestrzenna kuchnia ze stolikiem i krzesłami -oddzielna zamknięta kuchnia z oknem -blok niska zabudowa (wieżowiec odpada) od 1 do 3 piętra -środkowe mieszkanie -duże okna, mieszkanie widne i słoneczne -terakota w kuchni, przedpokoju i łazience - barwa terakoty ciemniejsza podobna do marmuru -brak boazerii -łazienka osobna z wc -spokojne sąsiedztwo -wszystkie media miejskie, ciepła woda z sieci -sprawna wentylacja, hydraulika, elektryka (stan instalacji i czy we wszystkich gniazdkach jest prąd) -estetyczna klatka schodowa -blok z odnowioną elewacją , po termomodernizacji -niezadłużona spółdzielnia lub wspólnota mieszkaniowa -zakończona infrastruktura osiedla czyli że nie powstaną w pobliżu nowe budynki, autostrady itp dopisałam

Gość kilka rad
comiesięczne opłaty to też ważna kwestia, bo różnice bywaja przy analogicznym standardzie naprawdę duże

Gość kilka rad
hipoteka mieszkania (nie tylko bloku) bez obciążeń, wprawdze sprawdza to pośrednik kupna-sprzedaży, ale zdarzają się wtopy niestety

KRYTERIA : -rozkładowe dwustronne na 2 strony świata -duży balkon -wymienione okna na nowe -przestrzenna kuchnia ze stolikiem i krzesłami -oddzielna zamknięta kuchnia z oknem -blok niska zabudowa (wieżowiec odpada) od 1 do 3 piętra -środkowe mieszkanie -duże okna, mieszkanie widne i słoneczne -terakota w kuchni, przedpokoju i łazience - barwa terakoty ciemniejsza podobna do marmuru -brak boazerii -łazienka osobna z wc -spokojne sąsiedztwo -wszystkie media miejskie, ciepła woda z sieci -sprawna wentylacja, hydraulika, elektryka (stan instalacji i czy we wszystkich gniazdkach jest prąd) -estetyczna klatka schodowa -blok z odnowioną elewacją , po termomodernizacji -niezadłużona spółdzielnia lub wspólnota mieszkaniowa -niski czynsz-adekwatny do metrażu -zakończona infrastruktura osiedla czyli że nie powstaną w pobliżu nowe budynki, autostrady itp . . . na bieżąco dopisuję jeśli mieszkanie ma obciążoną hipotekę nie przekraczającą wartości mieszkania to przecież sprzedający z automatu to zadłużenie mi pokryje -mysle że nie ma czego sie obawiać jeśli przekracza wartosć mieszkania to wtedy sie boje bo właściciel musi dopłacić z własnej kieszeni a nie mam gwarancji że je ma następnie mieszkanie powinno mieć wodomierze ? bo mi sie wydaje że lepiej jest jak sie płaci ryczałt za wodę lepsze są podzielniki ciepła i opomiarowanie ? czy lepiej stała opłata za ogrzewanie i grzać jak sie chce ? ????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????

Gość fdhgfdjngh
wszyscy narzekacie na parter ale parter ma tez swoje plusy, przedewszystkim w lato gdy wszyscy macie dosc upalow na parterze jest w miare chlodno plusem jest tez to ze nie trzeba zdzierac zelowek wnaszac zakupy a juz nie wspomne o remontach w mieszkaniu, to by bylo chyba na tyle z plusow o minusach nie pisze bo jest ich tez troche

Gość kilka rad
opomiarowanie zdecydowanie lepesz niż ryczałt

Gość kilka rad
jeszcze jedna moze smieszna uwaga, ale w czasie remontu czy przebudowy okaże się bardzo istotna. Posprawdzaj wszystkie drzwi, czy po otwarciu ich np. same się nie zamykają, co będzie znaczyło o istnieniu bądź nieistnieniu kątów prostych w mieszkaniu, a zdarza się to równiez w budownictwie z pustaków

budownictwo to będzie wielka płyta ewentualnie cegła jeśli będzie nowszy blok no i dobrze jest jak są wymienione futryny z drzwiami na nowe ale to już nie jest takie konieczne mogę też sama wymienić teraz wszyscy zakładają takie drewnopodobne z okienkami mlecznymi szybkami jak na linku poniżej http://blog-stolarski.pl/wp-content/uploads/2010/06/drzwi_wewnetrzne_008.jpg

Gość Fantastyczna
Jeżeli chodzi o drzwi to takie, które pokazałaś są bardzo szczelne i polecam je, na korytarzu nie słychać nawet jeżeli całkiem głosno puszczam sobie muzykę w pokoju. No ale za załozmy 10 lat bedzie widac kiedy zakładałas drzwi - wtedy kiedy były modne.

Gość kilka rad
ale ja tu piszę o innym problemie. To nie problem samych drzwi, tylko kątów prostych w mieszkaniu,co nie jest bez znaczenia w różnych sytuacjach, a najłatwiej z grubsza sprawdza się to właśnie otwierając drzwi i sprawdzając, czy się same zamykają. Jeżeli tak, to znaczy , że kątów prostych nie ma

a jaka jest wada braku kąta prostego? bo to chyba bez sensu jak otwarte drzwi samoczynnie sie zamykają

Gość kilka rad
poza estetycznymi jak na przykład wizualne, gdzie róznica szerokości u góry i dołu ściany w której osadzona jest futryna sięga 5 lub więcej centymetrów, co widoczne jest gołym okiem. Pozwala domniemywać, ze te drzwi muszą być robione na zamówienie lub odpowiednio wyrównywane by mogły się zamknąć bez zahaczania o podłogę. Druga rzecz, gotowe meble lub meble kątowe nawet skladane są przycinane zawsze pod kątem prostym i w trakcie montażu nie dopasujesz ich dobrze w narożnikach mieszkania, często trzeba je przytwierdzać do ściany specjalnymi wkrętami by się trrzymały i nie chwiały. Ja mówię o istotnych różnicach, minimalne nie mają większego znaczenia. Zapewniam Cię jednak, że jak nie wiesz o co chodzi, to i tych istotnych nie dostrzeżesz

jeśli będę miała na względzie mieszkanie gdzie będą brzydkie drzwi wew np stare i pożółkłe to trzeba wziąć pod uwagę że muszę wymienić to z futrynami czy to jest ciężka praca i kosztowna ? czy każdy zwykły facet to zrobi czy należy wziąć fachowca i mu zapłacić ?

Gość gość
Przy takiej wymianie drzwi warto od razu zainstalować jakieś dobre wkładki antywłamaniowe oraz klucze odpowiednie. Ja składałem prośbę o wymianę drzwi właśnie bo kiepskie były, a wkładki kupowałem takie: http://www.jeden-klucz.pl/

Gość gość
A moim zdaniem wazne jest to, aby parking na takim osiedlu był strzeżony i można było bezpiecznie parkować samochody. Jeśli nie ma takiego parkingu, to powinny być chociaż takie blokady - http://www.drogowe-znaki.com/slupki-wygrodzenia-blokady - to ważne, bo dużo przyjezdnych osób sobie parkuje auta, a mieszkańcy mają problem.

Gość gość
Ja to w sumie jakiś wielkich wymagań nie mam, ale miło by było, jakby zarządzała nim jakaś solidna wspólnota mieszkaniowa, nie taka jak moja, wiecie, że sam wyszukałem firmy, która naprawia windy? bo oni solidnych fachowców nie potrafili znaleźć> Taka: http://www.tolift.pl/

Gość milenso
Blok blokiem, pomyślcie o wieżowcu... :) ja jestem bardzo mile zaskoczona. Przeprowadziliśmy się na Bartoka w łodzi do tego wielkiego wieżowca Panoramiki i nigdy nie czułam się lepiej w bloku/wieżowcu niż tutaj. Ogólnie na bardzo spokojnych sąsiadów trafiliśmy. Mili, życzliwi. Ogólnie zadbana klatka, wszystko nowoczesne, winda dwa razy szybsza niż w poprzednim wieżowcu :D

Gość Lozanka80
http://www.osiedleostrodzka.pl/ - przy wyborze braliśmy pod uwagę oczywiście cenę, lokalizację, ale również późniejsze koszty utrzymania, które w tym wypadku są bardzo niskie. Co do mieszkania – podoba nam się układ pomieszczeń, który naszym zdaniem jest bardzo funkcjonalny, co sprawia, że mieszkania można ciekawie zaaranżować.