Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fafafafafalllllllllggg

Czy mam bielactwo ???

Polecane posty

Witam ! Piszę bo mam pewien problem. Jakiś miesiąc temu pojawiła mi się jasna plama nad brwią. Myślałam ,że to jakieś chwilowe przebarwienie ale to nie schodzi i nie schodzi ;/. Nie jest to perfidnie białe tylko wygląda jak niedoopalona część ;/. Probowałam to opalić ale i tak i tak ten fragment jest jasny ;/ Może jeszcze tak bym nie panikowała gdyby nie fakt ,że teraz na powiece( z tej samej strony głowy) mi się jakby lekko rozjaśniła skóra ;p Nidy czegoś takiego nie miałam ;/ To jest bielactwo czy skutek nadmiernego opalania się ??? co o tym myślicie ?

prosze o jakies opinie :(

???

Gość lejla28
to moze byc bielactwo...moja znajoma ma taką białą plamę na brodzie,tez sie jej to nie opala...była u dermatologa i to bielactwo

kurdeee ;/ a ta Twoja znajoma ma tą plame tylko w tym jednym miejscu czy robi to się jej na całej twarzy ? ;/ Bo jeśli bielactwo polega na tym ,ze jest tylko jedna taka plamka to jeszcze to przeżyję ale jak na calej twarzy zrobią mi się takie plamy to będzie masakra ;/;/ Ona normalnie funkcjonuje z tym bielactwem > Tzn , opala sie i te inne sprawy :> ? orientujesz sie ?

Gość lejla28
ma tylko tą na brodzie....na razie nie ma innych...normalnie funkcjonuje,stara się mocno nie opalać ale jej to za bardzo nie wychodzi ;)...ale azak mocno tego nie widac,chyba ze stoi blisko i sie na nią patrzy,chociaz niektórzy ja pytali czy opalała sie z plastem :O...

Gość lejla28
mój sąsiad i znajoma mamy tez mają bielactwo to mają całe ręce ,nogi i twarz i tego juz nie idzie ukryc...ta kobieta pudruje twarz zeby to troche zakryć

aha, czyli nawet jeśli okaże się ,że to bielactwo to mozna normalnie z tym funkcjonować i niekoniecznie rozprzestrzenia sie to potem na calej twarzy ? Ufff ... troche mnie uspokoiłaś :)

o kurde ;/ to już nie brzmi fajnie

Gość jamrena
przy bielactwie plamy rozprzestrzeniają się po całym ciele. Jedna plama nie oznacza bielactwa, ale może być początkiem. Nie jest to jednak niebezpieczna choroba, należy tylko smarować te plamy kremami z wysokim filtrem :) pozdrawiam

Gość lejla28
pewnie ze idzie z tym funkcjonowac,tym bardziej ze piszesz ze masz malutką plamkę...wcale nie mówione ze ci się to rozwinie bardziej...musisz miec nadzieję :)

ja po pojawieniu się tej plamy opalałam się chyba z 3 razy na solarium ,zeby ją "doopalić" i sie niczym nie smarowałam. Słyszalam ,że przy bielactwie plamy wystawione na promieniowanie słoneczne po opalaniu bardzo swędzą a skora jest poparzona a u mnie nic. Wogóle to miejsce jest gładkie itp , nic się nie poparzyłam. Może to nie jest bielactwo XD Chodź nie ma się co cieszyć za wczasu ;p

dzieki lejla mam nadzieje ze bedzie dobrze

Gość lejla28
nie ma za co....życzę aby wszystko było ok :)

tzn ta plamka nie jest taka malutka bo ma z 2,5 cm szerokości i 1 cm wysokości ... no ale mam nadzieje ze bedzie dobrze i ze na tej jednej sie skonczy nawet jesli to bielactwo...

Gość soniqXxXxe119
To może być bielactwo ale nie musi... Jeśli przeginałaś z opalaniem to czasami się robią takie jasne plamy , a po za tym odpowiedz sobie na pytania czy nie brałaś homronów, antybiotyków bo to też od takiego czegoś mogą się pojawić przebarwienia... Troche niepokojające jest ,że napisalaś ,że nad powieką zaczyna Ci się rozjaśniać skóra ... chodz z drugiej strony powieki zazwyczaj są troche bladsze od reszty skory bo slonce slabiej do nich dociera ;p

Gość Danke Szyn
Ja też mam bielactwo ale mam od lat taką samą wielkość a nawet sie zmiejsza z czasem.

Gość Danke Szyn
a jesli chodzi o opalanie to mi na sloncu robia sie rozowe ale nic sie nie dzeje.

hormonow nie ale bralam tabletke 72 po ... ale to chyba nie od tego ;/ chodz nie wiem .. ehhh boje sie tylko tego ,że te plamy zrobią mi sie na calej twarzy :(

Danke Szyn a duzo masz tych plamek ???

Gość Danke Szyn
JA mam w okół oczu jak panda :D ale nie bój sie, mikro szanse są na to ze ci sie rozprzestrzeni, ja juz chyba 8 lat mam i mam caly czas tak samo.

Gość Danke Szyn
A jeszcze ci powiem że kiedys miałam jeszcze na łokciu to mi zniknęło.

no tak ale ktos tu napisal ze przy bielactwie to plamy sie rozprzestrzeniają ;/ tym bardziej ze wlasnie na powiece od wczoraj zaobserwowalam to leciutki rozjasnienie , chodz nie wiem moze mi sie wydaje... ;p a powiedz mi jak korygujesz te plamy ? Puder ? I czy napewno masz bielactwo ? Może masz jakąś lagodną odmianę bo jak ja widzialam teraz na googlach w galeri to niektórzy mają masakre na calym ciele i twarzy ;//

i jeszcze jedno pytanko .. ty masz bielactwo wrodzone czy nabyte ? Bo chce napisac ze mam 21 lat i nigdy wczesniej podobnych objawow nie mialam wiec jesli nawet mam to chyba nabyte .. i czy jest jakaś róznica miedzy wrodzonym a nabytym ?

Gość Danke Szyn
Napewno bielactwo bo bylam u dermatologa z tym nieraz, ale nie wiem, moze lagodna forma jak powiedziałaś. A co do korygowania to kiedys wlasnie pudrem, korektorem siedzialam i zakrywalam z rozpaczą i łzami w oczach ale w koncu odpuściłam bo juz mnie denrwowało to wstawanie wczesniej i zakrywanie, teraz juz zaakceptowałam i nie tuszuje tego, ludzie tez specjalnie na to uwagi nie zwracaja.

Gość Danke Szyn
Ja mam nabyte, pisalam ze od 8 lat to mam, ale jaka jest roznica to ci nei powiem bo nie wiem. Podobno mozna leczyc jakimis lampami, cudami niewidami ale wlasciwie niewiadomo czy zadziala a pieniadze i tak trzeba placic... Ja pije herbate z rumianka i potem okladam te plamy "workiem" po herbacie :D

i pomaga to troche ? ten worek po herbacie ?

Gość Danke Szyn
Nie wiem, znajoma twierdzi że mam mniejsze ale ja tam nie widze. Ale gdzies czytalam ze to jest zwiazane z psychiką, jak np. ciągle siedzisz przy lustrze, sprawdzasz każdy milimetr czy nie masz plamki to cały czas o tym myslisz i sie pojawia a jak nie zwracasz na to uwagi, nie przejmujesz sie tym to nie przybywa.

Gość Fallen in love in bernard
Kochana... prawdopodobnie masz niestety bielactwo. Ale nie przejmuj sie aż tak zbytnio. Niekoniecznie musi Ci się to rozprzestrzenić po całej buzi i ciale. Widziałam osoby , ktore mają bielactwo i są całe pokryte bialymi plamami ale znam też takie , które mają bielactwo i mają tylko dwie czy nawet jedną plamkę na ciele i nierozprzestrzeniań im się to wcale więcej. Więc sie nie boj. Nawet jesli jest to bielactwo nie jest zasada ,że cala będziesz pokryta w plamki. Może sie skonczy wlasnie na tej jednej...pozdrawiam

Gość RobbbeRta
Córka mojej znajomej ma bielactwo, które ujawniło się nagle gdy dziecko miało 11 lat. Ale u niej nastąpiło to bardzo nagle i okropnie wyglądało bo akurat latem kiedy była opalona i wyglądało to tak jakby cała opalenizna spłynęła z białych miejsc na całym ciele i na brzegach plamy były takie jakby brudne :o Na szczęście w kolejnych latach pilnowała żeby się nie opalić i teraz są to ledwo widoczne przebarwienia, praktycznie w ogóle niewidoczne pod makijażem bo dziewczyna ma już 17 lat.