Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ilcia1408881212

Jak dać na imię dziecku

Polecane posty

Imie musi harmonizowac z nazwiskiem. A jakie nazwisko bedzie nosilo wasze dziecko?

Gość i Zocha i Kazimierz
hawa2000 hahaha :D niezła jesteś :)

Gość Roman mi się nie podoba
Nigdy nie wiadomo jakie nazwisko będzie miała dziewczynka. To bez sensu. Imię musi być ładne dla rodziców i tyle.

Gość ups-ups
mi tez podobaja sie stare imiona. moj syn Witold. jest jedym w calej szkole i na osiedlu. cieszy sie ze nie ma imiennika. wez to pod uwage.

Gość apetyciara
Bo to chyba właśnie dużo zależy od tego, jakie kto ma skojarzenia z danymi imionami, jakie osoby spotykał w życiu mające te imiona. Ja mam takie doświadczenie, że te imiona staropolskie "Zosia, Józef, Franciszek itp" noszą bądź nosiły tylko staruszkowie, takie typowe babcie z lokami na głowie, w szarej spódnicy i niemodnym swetrze. A z piękną dziewczyną kojarzy mi się Klaudia i tak bym chciała nazwac córkę, gdybym kiedyś miała. Nikola czy Alan kojarzą mi się znów z głupotą i patologią, i w życiu tak bym nie nazwała.

Gość apetyciara
No właśnie imię nie powinno być ładne tylko dla rodziców, to egoizm, trzeba myśleć o tym dziecku, co ma imię nosić.

oczywiscie ze imie musi pasowac do nazwiska Pawel - Pawlowicz Marek - Markowski Grzegorz - Grzeskiewicz Jak to pasuje? mysl troche dziewczyno.

Witaj Ilcia- ja również jestem w ciąży. Mimo iż termin mam za 6 tyg, lekarz nie jest pewny czy to chłopiec czy dziewczynka :) . Starsza córcia ma na imię Izabella. Bardzo nam się podobało. Natomiast teraz dla dziewczynki wybraliśmy Laura, natomiast dla chłopczyka Adrianek lub Konrad. Najważniejsze aby imię nie ośmieszało dziecka i pasowało do nazwiska. Dla mnie imię Izabella jest wyjątkowe bo nosi je mój skarb. A Laura też mi się bardzo podoba- takie delikatne i wdzięczne. Pozdrawiam!

Gość apetyciara
Jak by mi mama dała na imię np. Genowefa czy Kazimiera, to bym była na nią z lekka zła i rozważałabym nawet sądowną zmianę imienia.

Gość apetyciara
Agulo, Twoje imiona mi pasują, Iza, Laura, Adrian, wszystkie ok, Konrad trochę mniej, ale Laura to przepiękne imię na moje jak dla dziewczyny i kobiety.I racja, imię nie powinno ośmieszać dziecka.

Gość ilcia1408881212
No właśnie jednym się podoba imię nowoczesne a drugim pospolite. Ale jak komuś powiem o Romku to wszyscy patrzą na mnie jak bym była z kosmosu, że chcę tak skrzywdzić dziecko a mnie się wydaje, że pasuje i do małego Romusia, starszego Romka i dorosłego Romana. Kasię wymyślił mój mąż bo stwierdził, że choć imię było bardzo popularne w czasach kiedy my rodziłyśmy się tzn. 80 lata to teraz wydaje mi się, że imię Kasia Kaśka Katarzyna zanikło. Jeszcze musimy się porządnie zastanowić, choć mamy jeszcze sporo czasu. Mamy typowo polskie nazwisko także sądzę, że imię typowo polskie będzie lepiej pasować. Ja mam na imię Ilona i choć znam kilka Ilon w moim wieku to teraz chyba nikt nie nazywa tak małych dziewczynek, a według mnie to ładne imię, można fajnie zdrabniać Ilonka, Ilka, ilcia, Ilośka (tak na mnie wołają). Może moje imię będzie inspiracją dla którejś z was Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie Ilona

Mówisz o imionach mało popularnych, a zastanawiasz się nad jakąś Kasią. :O Przecież to jedno z najbardziej oklepanych imion w Polsce. Wybierzcie z mężem coś oryginalnego, a nie że Twoje dziecko pójdzie do szkoły, a w klasie 5 innych Kaś...

Gość apetyciara
No autorko Romek jest jeszcze ok, ale przecież normalna forma tego imienia to Roman i to trochę na moje też nie pasuje do dziecka. No zwyczajnie radziłabym wybrać inne imię. Niech i będzie jakieś starsze, skoro gustujecie, ale czy naprawdę to dziecko chciałoby być Romanem ?

Gość apetyciara
Kasia, Asia, Basia i te wszystkie "sia" kojarzą mi się z pospolitością.Nic szczególnego.

"ale przecież normalna forma tego imienia to Roman i to trochę na moje też nie pasuje do dziecka." Przecież każdy dorosły Roman był kiedyś dzieckiem- Romkiem. :D Po to powstają zdrobnienia, aby tak oficjalnie nie wołać do dzieciaków.

Gość ilcia1408881212
Agulo choć twoje wybory imion oprócz Izy nie są w moim guście, to z tych wszystkich wybrała bym Konrad - lubię jak moja koleżanka mówi na swojego syna Kondzio:) Ale to jest tylko moja subiektywna ocena, każdy ma inny gust:)

Gość ilcia1408881212
Aneto a czy znasz jakąś małą Kasię, czy znasz tylko dorosłe bądź dorastające Kaśki? :) A fakt, że Romek bardziej mi się podoba niż Roman, ale do dorosłości na pewno na niego każdy będzie wołał Romek a później ona sam wybierze jak będzie się przedstawiał przed znajomymi...

ilcia1408881212, No pewnie, że znam. :) wprawdzie najwięcej tych dorosłych, ale te dorastające i małe Kasie też znam, pełno ich jest i to imię jest niezmiennie od lat popularne. Z resztą nie wiem nawet dlaczego, bo wcale nie jest takie piękne, ale o gustach się przecież nie dyskutuje. A żeby moje słowa nie były takie bez pokrycia, tu masz linka, statystyki mówią same za siebie (Katarzyna jest na miejscu 32 ;) ): http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html

Gość roman mi się nie podoba
Dla chlopczyka powinno pasować, ale dla dziewczynki nie ma to znaczenia bo prawdopodobnie zmieni ona nazwisko i przed dluższa część swojego życia będzie używać nazwiska męża. Jesli chodzi o to ze imie ma się podobać nie tylko rodzicom ale trzeba myśleć o dziecku. Jak o dziecku? Dzieci mają rożne gusta. Nigdy nie ma pewności ze to co podoba się nam będzie się podobalo też dziecku w dzieciństwie i kiedy dorośnie. Tak na prawdę to bez rożnicy jakie nadamy imię. I tak będzie nam się kojarzylo z czymś wspanialym i jedynym w swoim rodzaju czyli z naszym dzieckiem. I każdemu kto nasze dziecko bedzie znał to to imię tak wlaśnie się skojarzy. Więc taka czcza dyskusja.

Gość apetyciara
Nie czcza dyskusja, bo dziecko na pewnym etapie życia kieruje się tym, co powiedzą rówieśnicy, a nie swoim gustemm, a ręczę za to, że większość dzieci będzie się podśmiechiwać w kącie z imienia Roman czy Wiesiek. Tu nie chodzi o to, jaki gust będzie miało dziecko, ale o ogólne wyczucie, co dziecku może przynieść obciach, a co nie, a nie oszukujmy się, takie staropolskie imiona wczy jakieś bardzo udziwnione dzieci mogą zwyczajnie wyśmiewać i taki Franciszek może się zwyczajnie czuć dyskryminowany przez swoje imię.

Gość apetyciara
Dla rodziców dziecko będzie wyjątkowe ze swoim imieniem, wiadomo, ale życie dziecka to nie tylko rodzice, ale też i rówieśnicy, koleżanki, koledzy. Znam historię, gdzie na jednego Alana w szkole krzyczeli "Anal", i co, dziecko ma przerąbane.

Gość apetyciara
dlatego wybierając imię nie powinno dominować tylko widzimisię rodzica, ale też różne inne aspekty społeczno- mentalnościowe. Mi np. podoba się też dość imię Klaudiusz dla chłopca, ale nie dałam tak na imię synowi, bo uznałam,że może to być dziwne dla kogoś bądź kłopotliwe kiedyś dla syna i wybrałam coś bezpieczniejszego.I wykazałam się myślę właśnie tym, że pomyślałam najpierw o dziecku, a nie o swoich gustach.

Gość jestem w szoku:)
a ja mam właśnie córkę Klaudię:) Jakoś niedawno czytałam, że to imię nadaje patologia, że jest jakieś takie zagraniczne i beznadziejne hehehe..a widzę, że się jednak komuś podoba (na 1str.). Wybrałam to imię nie dlatego, że przyszło z zagranicy, ale dlatego, że mi się bardzo podoba, nie znam w pobliżu żadnej Klaudii (z wyjątkiem 25letniej dziewczyny) i znaczenie tego imienia również jest fajne...A, i nie jestem z patologii, moja rodzina w zasadzie w całości składa się z osób wykształconych, inteligentnych, bez nałogów, dobrze sytuowanych, więc nie rozumiem niektórych złośliwych komentarzy i chorych porównań. Pozdrawiam wszystkich, którym to imię się podoba:) Ps. jakby miała synka dałabym raczej Dominik :) Autorko, jeśli miałabym wybierać między Romkiem, a Olkiem dałabym to drugie:) A jeśli chodzi o dziewczynki to mylisz się, Kaś nadal jest wiele:)

jakbym* miała...

Gość apetyciara
Mi się Klaudia właśnie podoba i w ogóle nie kojarzy mi się z patologią. Nikola , Pola owszem, źle mi się kojarzy, ale jakoś wkoło nie widzę, żeby ktokolwiek nazwał dziewczynkę Klaudia, a to imię po prostu jest dla mnie dźwięczne, kobiece,oryginalne, fajne i kojarzy mi się z ładną, zadbaną, elegancką, zgrabną dziewczyną.

Gość apetyciara
Moja teściowa pamiętam czepiała się tego imienia, bo jej wydawało się jakieś dziwne do wymawiania do małego dziecka, że ani zdrobnić normalnie, ani nic, ale mi się podoba. Zawsze można mówić "Klaudusia".

Gość 80907006
A może TOBIASZ? Bardzo fajne to imię :)

Gość nelka-1990
Laura Amelia Filip Igor

apetyciara - mam to samo zdanie co Ty, dlatego też dałam tak córce na imię :) Zawsze podobało mi się brzmienie i znaczenie tego imienia, a wokół było pełno dziewczynek o imionach: Nikol(a),Oliwia,Amelka,Julka,Maja,Ola,Laura,Wiktoria i mimo, że te 2 ostatnie też mi się strasznie podobają to nadałam córce imię Klaudia, bo nie chciałam, żeby miała tak samo jak kuzynki,sąsiadki czy koleżanki z podwórka. Nigdy nie przykładałam wagi do tego, że to imię nie jest typowo polskie i kojarzy się z zagranicą. Kiedyś nawet miałam taką sytuację, że rozmawiałam z taksówkarzem, od słowa do słowa spytał jak córka ma na imię, odpowiedziałam, a on na to: a polskiego imienia nie było?:) Ludzie czasami dziwnie i po chamsku reagują na czyjeś wybory. Wydaje mi się, że to imię jest normalne. Może nie tak jak owa Kasia,Zosia,Antosia czy Marysia, ale też nie dałam jej na imię Dżesika, Samanta czy Nicol:)

u mnie w rodzinie wszyscy to imię zaakceptowali, tylko na kafeterii panuje dziwny pogląd, że to imię nadaje patologia i małoletnie,głupie matki :) a co do zdrobnień to my nazywamy córkę: Klaudusia, Kloduś, Klodi, Klaudi, Klodik:) na każde zdrobnienie reaguje, a koleżanki zawsze z uśmiechem mówią, że fajnie się do niej zwracam:)