Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ostatnia decyzja

Co lepsze z ruchliwym 2 latkiem MORZE czy GÓRY?

Polecane posty

Gość xxxxxxyyy
p.s a co do tego czy dziecko bedzie przeszkadzalo innym czy nie to juz w zasadzie tylko od was zalezy - puste plaze trudno znalesc - my szukamy zazwyczaj takcih srednio zaludnionych - trzeba po prostu sie nastawic na spacerek a ja juz znajdziecie miejsce to z dwulatkiem trzeba sie nastawic na nieco alternatywny rodzaj odpoczynku - biegasz za dizeckiem:) i pilnujesz by w nikogo nie rzucalo piachem, by sie nie utopilo, by je osa nie urzadlila - generalna zasada - BIEGASZ:D

Gość Kalinaaaaaaa
To zależy jak leży :P ja też mam ruchliwe dziecko i w chacie w miejscu 10min. spokojnie nie usiedzi, aleeeeee byliśmy z nim teraz w Zakopanym na 8dni, oczywiście wyposażeni w odpowiednie nosidełko na stelażu i młody potrafił z nami wędrować tak w nosidle nawet do 7h, na szlakach! J oczywiście trzeba małemu robić przerwy średnio co 1,5-2h, by go wyciągnąć z nosiła by na chwile pobiegał i nakarmić, napoić, przewinąć pieluche (ma 20m. i nie chce na nocnik). My jesteśmy wprawieni, to nawet z nim na średniej wielkości górach byliśmy, oczywiście nie na Giewoncie czy Rysach, ale np. Wielka Kopa Królewska ;) Młody był zachwycony, rozglądał się, podziwiał widoki, góry, lasy. Potrafił nawet do 2h spać w tym nosidle! Jeśli twoje dziecko nie będzie chciało w nosidle wysiedzieć, możesz wybrać doliny i maszerować z lekką spacerówką, zawsze dziecko może iść czy biegać koło ciebie jak będziecie wędrować, bo w dolinach jest bezpiecznie i też cudownie i niezapomniane widoki- dla nas nieporównywalnie piękniejsze niż najcudowniejsze morze czy ocean. Jednak my ze względu że synek trochę w tym roku chorował, jedziemy z nim też nad morze, by złapał jodu. Wiem, że tam też będzie mieć radoche bo piach, słońce, woda i łopatka z wiaderkiem ;) Z tym, że my jedziemy do bardzo małej miejscowości, gdzie wiem że na plaży nie będzie tłoku, a na deptaku i ulicy ruch znikomy i wiem że odpoczniemy, a nie będziemy się przeciskać między ludźmi jak na pielgrzymce. Gdzie byś nie pojechała to będzie ciekawiej, kwestia gdzie ty wolisz??? Bo co z tego że pojedziesz gdzies ze względu na dziecko jak się będziesz męczyć i ty nie szczęśliwa i przez to twoi bliscy ;) pomyśl nad tym i miłego wypoczynku gdziekolwiek by on był ;)

Gość mama zaraz dwojeczki
litościiiiiiiiii "ostatnia decyzja--E tam,nei katuj się czasmi deitą,bo na plazy czy to Polskeij czy zagranicznej jest normalnie.NIe patrza ludzie na figurę.To tylko w "Słonecznym Patrolu"same super laski i super faceci chodza po plazy" Wlasnie :) Ja wygladam juz jak slon, a i tak zakladam stroj jednoczesciowo i leze lub chodze po plazy :) I powiem brzydko, wisi mi to, co mysla inni :D

Mam ten sam dylemat z tym ze u mnie duża rolę gra odległość- morzez 900 km, gory 300;/ Ale morze fajniejsze;)

Gość xxxxxxyyy
A jesli cie ciagnie gdzie w cieple klimaty to czemu nie - to raczej kwestia twojego nastawienia niz ruchliwosci dziecka - my w zeszlym roku bylismy z niespelna poltoroczna corcia w Portugalii i bylo super:D. W tym roku jesli sie uda (trzymam kciuki, trzymam) to tez moze tak juz blizej jesieni wyskoczymy nad jakies cieple morze:)

Gość ostatnia decyzja
jesteście kochane dziewczyny :) zaraz sie ostro zabiorę za szukanie czegoś, wiadomo, 100 metrow od morza nic nie znajde ale to nic :) bede intensywnie szukac caly dzien, na allegro noclegow napisze w 100 miejsc na bank cos wybiorę :) poza tym jest jeszcze GRUPON moze tam sie uda chwycic jakas okazje troche sie boje kurytych haczyków, moze ktos korzystał?

xxxxxxyyy "p.s a co do tego czy dziecko bedzie przeszkadzalo innym czy nie to juz w zasadzie tylko od was zalezy - puste plaze trudno znalesc - my szukamy zazwyczaj takcih srednio zaludnionych - trzeba po prostu sie nastawic na spacerek a ja juz znajdziecie miejsce to z dwulatkiem trzeba sie nastawic na nieco alternatywny rodzaj odpoczynku - biegasz za dizeckiem i pilnujesz by w nikogo nie rzucalo piachem, by sie nie utopilo, by je osa nie urzadlila - generalna zasada - BIEGASZ" Oj, zupelnie sie z toba nie moge zgodzic :) Choc moze to zalezy od dziecka. Ja mam w domu prawie dwulatka, przy ktorym, wierz mi lub nie wypoczywam: czy to w domu czy tez na urlopie :) Oczywiscie lezac na lezaku czy siedzac na kocu mamy go caly czas na oku, czasem do nas przychodzi, aby zrobic z nim babke czy zamek, ale generalnie jest bardzo samodzielny i grzeczy i naprawde, my przy nim wypoczywamy :)

Gość ostatnia decyzja
jedziemy za rok do Hiszpanii i pewnie jak sprawdzimy sobie inny kraj to juz bedziemy jezdzic bo cenowo wychodzi podobnie jak morze polskie, jednak w tym roku ze wzgledu na problemy zdrowotne wybieramy Polskę

Gość litościiiiiiiiii
mama zaraz dwojeczki moje dziecko ma juz 21 lat :-) wiec juz "wyrosłam" z niego,ale po prostu wypowiadam sie na tym topiku. Moje dziecko do 5 l;at w ogole nie chorowało,a i tak jechalismy nad morze,bo to super klimat. dopiero po ukonczeniu przez nie 5 lat pojechalimy pierwszy raz nad cieplejsze morze. Z ręką na sercu moge p[owiedzec,ze wolę nasze morze.Ono cudownie wpływa na sylwetke i skóre.

Gość ostatnia decyzja
Beacisko dokladnie mam tyle km co Ty takze rozumiemy sie dobrze :P ta odleglosc mnie razie troche cena za paliwo, ze za to mozna dluzej w gorach posiedziec no ale morze to morze :)

Gość xxxxxxyyy
ale gdzie ja napisalam, ze nie wypoczywam - wypoczywam w ruchu:D - chodzi po prostu o zasade - wiadomo , ze nie biegam non-stop troche posiedziec sie tez da, ale czasem trzeba sie ruszyc z dzieckiem i tyle - a czasto niestety obserwuje sie, ze rodzice leza udajac slepych i gluchych a dzieci innym ludziom po kocach biegaja, sypia piaskiem lub co gorsza bawia sie nad woda bez opieki:

litościiiiiiiiii - ja tez bardzo lubie nasze polskie morze i mam do niego ogromny sentyment :) Strasznie nie moge sie doczekac az tam pojedziemy za te 2 tygodnie, wiec wierze ci, za wolisz nasze morze od innych.

xxxxxxyyy - a ja wypoczywam lezac i patrzac co moje szczescie robi :) Ale on jest z dzieci, ktore nie sypia piaskiem ot tak sobie ani generalnie nie biegaja w miejsach, gdzie jest duzo ludzi. Poza tym on uwielbia kombinacje woda-piasek, wiec plaze i ma zawsze ze soba tyle klamotow, ze nie ma czasu na bieganie, bo musi przelewac wode, robic bloto w wiaderku, budowac z tata rzeki i tamy, robic mamie kawe z piasku i wody w foremce, wlewac wode do wywrotki i tak dalej :)...jest zawsze bardzo zapracowany :)

Nad morzem jest nuda, w górach można połazić po wąwozach, pojechać nad jeziorka gdzie też jest woda i można nad nią posiedzieć np. nad jezioro Solińskie. Jak pada można pojechać do aquaparku. My w tym roku wybieramy się z 2 letnim chrześniakiem właśnie w góry. Dobrze jak masz kogoś do pomocy czy w górach czy nad morzem. Zawsze lepiej wypoczniesz jak do opieki nad dzieckiem będą 4 osoby a nie dwie.

xxxxxxyyy - a ja wypoczywam lezac i patrzac co moje szczescie robi :) Ale on jest z dzieci, ktore nie sypia piaskiem ot tak sobie ani generalnie nie biegaja w miejsach, gdzie jest duzo ludzi. Poza tym on uwielbia kombinacje woda-piasek, wiec plaze i ma zawsze ze soba tyle klamotow, ze nie ma czasu na bieganie, bo musi przelewac wode, robic bloto w wiaderku, budowac z tata rzeki i tamy, robic mamie kawe z piasku i wody w foremce, wlewac wode do wywrotki i tak dalej :)...jest zawsze bardzo zapracowany :)

Gość litościiiiiiiiii
Mufi--Nie przesadzaj :-) nad morzem nudy nie ma.

Gość xxxxxxyyy
Polskie morze ogolnie jest super, tez bardzo lubie, ale od kiedy mieszkamy w krainie deszczowcow - powszechnie znanej jako UK to przynajmniej raz do roku chcemy sie porzadnie wygrzac - a nad polskim morzem niestety roznie to bywa.

Gość ostatnia decyzja
juz szukam czegos nad morzem, na allegro roi się od ofert z fajnymi placami zabaw :) mega wyposazonymi lubie jak takie cos jest w razie chlodniejszej pogody

Gość xxxxxxyyy
mama dwijeczki - kazdy to co lubi - moje sa dosc ruchwile , najechtniej cala trojka siedzialaby nieustannie w wodzie a ja tez lubie sie popluskac , wiec mamy zabawe:), siatkowka na plazy tez fajna rzecz i rowerami mozna sobie pojezdzic w ruchu nawet ladniejsza opalenizne sie lapie:) - zreszta autorka sama pisze, ze ma bardzo ruchliwe dziecko - z takim raczej sobie nie polezy na kocu i lepiej od razu nastawic sie na aktywny wypoczynek niz potem stresowac sie przez caly pobyt, ze ty chcesz sie smazyc na lezaku a dziecko ani chwili nie chce usiasc.

xxxxxxyyy - no tak i to prawda, kazde dziecko jest inne, dlatego bardzo mnie ciekawi jakie bedzie nasze drugie i kurcze jakos w ogole nie moge sobie wyobrazic :D

Gość xxxxxxyyy
mamo zaraz dwojeczki - nasz pierwszy tez byl dosc spokojnym dzieckiem ale jak mu sie urodzil braciszek i troche podrosl to w obliczu konkurencji rozkrecil sie i tak sie obaj nawzajem rozkrecali - wiec a najmlodsza to juz sila inercji zadzialala - lobuz z niej wiekszy od chlopakow:)

Gość Kalinaaaaaaa
litościiiiii i Mufi no tak, tylko że jak ktoś całe życie jeździ nad morze to dla niego nudy nie ma, bo nie zna innej formy wypoczynku :P Ja też przez 17lat jeździłam praktycznie rok w rok nad morze, dopóki z mężem nie pojechaliśmy 4 lata temu w góry i wtedy dopiero zobaczyłam co to znaczy piękny widok, taki gdzie dech zapiera w piersiach i nie mówię tu o deptakach czy Krupówkach :P ale o prawdziwym wyjściu w góry! I zobaczyliśmy też jakie jest porównanie wypoczynku do morza i smażenia i skwierczenia na plaży, po którym byliśmy bardziej zmęczeni, a aktywną formą wypoczynku w górach po których nasze akumulatory były naładowane na maxa ;) i tylko dodam jeszcze z moich obserwacji, że nawet jak byliśmy nad morzem starliśmy się jak najwięcej być w wodzie, pływać, duzo spacerować, ale 80% plażowiczów to centralnie skwierczenie na plazy i leżenie plackiem, w wodzie to mało co ludzi było, może ze 20-30% ogółu. Zresztą w górach jest podobna tendencja, 80% ludzi spacer i wędrowanie po Rynku, Krupówkach, Gubałówce, ewentualnie jeszcze np. na dolinie Chochołowskiej, Strążyńskiej bo idzie się po prostym, Kasprowy z wjazdem oczywiście, bo tam praktycznie nikt nie wejdzie, aaaa i Morskie Oko- bo można wziąć woźnicę co na miejsce koniem dowiezie :P i wiem że ludzie nie lubi się przemęczać, ogólnie ot leżenie plackiem na plaży lud spacerek po Krupówkach ;)

Gość świnta prawda Kalina
dobrze gadosz, dac jej goorzały! :D

Gość leniwa mamusia 87
do parku albo do przychodni nie niszcz ludziom wakacji

Gość ostatnia decyzja
dziewczynki dziekuje Wam jeszcze raz jedziemy do Mielna :)

Mielno piękne - 2 lata temu mój wtedy narzeczony mi się oświadczył właśnie na plaży w Mielnie :-) Ładna piaszczysta plaża - ale tłumek spory, czasem nawet nie było gdzie koca rozłożyć. Ale i tak wolę góry. Nad morzem byłam raz i już mi się nie chce tam jechać, w góry jeździmy przynajmniej raz w miesiącu i zawsze jest to wycieczka pełna wrażeń.

Gość Megann84
Ja od zawsze podrozuje z dzieckiem tzn odkad je mam czyli od 3 lat. Maly jest zywiolowym dzieckiem i bardzo energicznym, zaliczył mnostwo wyjazdow w Polsce i za granicą. Nigdzie nie było z nim problemu wiec osoby ktore nie maja wlasnych dzieci i sa tym faktem sfrustrowane niech niech sobie daruja komentarze "zostancie w domu nie psujcie ludziom wakacji"!! Na listopadowy weekend wybieramy sie z mezem i szkrabem w Bieszczady do hotelu Perła Bieszczadow i z pewnoscia bedzie to udany wypoczynek i piesze wedrowki z naszym bąkiem.

Gość malagenia
Ja bym Ci proponowała morze. W sumie na Twoim miejscu dobrze byłoby się wybrać do Primavera SPA w Jastrzębiej Górze. Są oni przygotowani na przyjazd rodzin z dziećmi. Także byś sobie spokojnie wypoczęła i poddawała się zabiegom, a Twoje dziecko dobrze się bawiło :)