Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolkaa..

pierwsza wizyta u ksiedza

Polecane posty

Gość jolkaa..

czy trzeba miec ze soba jakies dokumenty? czy wypada przedstawiac ksiedzu narzeczonego na wstepie czy mowie po co przyszlam i tyle?

Gość o boziu co za pytania na tym
forum bierzesz tel. i dzwonisz do kancelarii mowisz babce ze chcesz umowic termin slubu ona patrzy w kalandarz i uzgadniacie date i godzine podajesz swoje imie nazwisko adres telefon i parafie z ktorej pochodzisz to samo tyczy sie narzeczoego i zalatwione potem musisz umowic sie tak smao tele na spisanie protokolu przedmalzenskiego co nastepuje kiedy zostaje 3 mies do slubu wtedy jest spotkanie z proboszczem i nalezy przyniesc wszystkie dokumenty dowowdy akty chrztu zaswiadczenia z USC

Gość jolkaa..
a przepraszam zle napisalam date i termin juz umowilam z ksiedzem teraz kolej na zapowiedzi tylko wlasnie tutaj nie wiem czy musze juz miec wszystkie dokumenty czy to w innym terminie?

Z tego co zauważyłam co kraj to obyczaj. U mnie (mniejsza miejscowość) było tak: 1 spotkanie ustaliliśmy godzinę mszy i ksiądz wytłumaczył jakie dokumenty trzeba mieć, kazał 3 miesiące przed ślubem przyjść 2 spotkanie protokół , dokumenty akt chrztu i bierzmowania, świadectwa z oceną z religii ze szkoły, zaświadczenia z nauk i poradni, dowody osobiste, dokumenty z USC mamy przynieść na następne ostatnie spotkanie dobrze przeczytać sobie jakie pytania na protokole są hiihhiih np. kiedy była komunia, bierzmowanie, ile lat się znamy ihhihihi z zaskoczenia byłby problem :) Nie ma co się bać :)

a na 2 spotkaniu po spisanu protokołu kopertka z ofiara na zapowiedzi, ksiądz daje kartki da spowiedzi i kartkę na zapowiedzi dla narzeczonego. Lepiej przeczytac czyna dokumentach zgadzaja sie wszystkie dane :) moje nazwisko przekręcił i musiałam iść żeby poprawił :)

Gość jolkaa..
Asik dzieki za info! a czy swiadectwo z religii musi byc ze sredniej szkoly czy moze byc z podstawowki i czy on tylko spoglada na to i oddaje to swiadectwo czy bierze?

U nas było tak ja miałam z liceum ksiądz popatrzył spisał ocene i tyle. Mój M. niestety nie miałzapisanej religi na świadectwie maturalnym dał ze szkoły zawodowej i było ok