Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciuciu Ruciu

Co powinno potrafic 3 mies dziecko

Polecane posty

Gość Ciuciu Ruciu

j.w

a po co to porównywać ? Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, a potem tylko rozczarowanie bo dziecko Krysi umie więcej niż Zosi, a dziecko Celinki to jeszcze potrafi dodatkowo to i sramto.

powinno przynajmniej liczyć do 5, załatwiać potrzeby fizjologiczne do toalety i otwierać drzwi, jak ktoś dzwoni ;) w necie pełno jest kalendarzy rozwoju, sprawdź sobie, ale tak jak pisze brestova - porównywać nie należy za bardzo

Gość salto w tyl
powinno juz umiec zrobic

Gość i liczyć
całki.

Gość chyba wszystko wymieniłam
chodzić ,liczyć, pisać no i powoli wybrać się na studia

Gość chyba wszystko wymieniłam
aaa sprzątać po rodzicach i robic kupe na kibelku

No, w trzecim miesiącu to ono jeszcze za wiele nie umie, niestety :-) Można jedynie zauważyć, ze ma dłuzsze okresy czuwania, zaczyna się powolutku uśmiechać, wodzić wzrokiem - i to chyba wszystko :-)

Gość powino umiec tyle co inne
czyli drzec ise przez pare godzin dziennie z powodu kolek

Co z tego że napiszę że moja w wieku 3 miesięcy usmiechała się bardzo często i gaworzyła a czasem potrafiła smiać się spontanicznie , potrafiła też trzymać w rączce grzechotki i sprawnie się nimi bawić , potrafiła cieszyć się wrzeszcząc i gaworząc przy tym tak głośno że im głośniej tym dla niej zabawniej:D, obserwowała nas i wołała egii egii (takie pierwsze guganie), mogę jeszcze trochę napisać ale faktycznie nie ma to większego sensu bo dzieciaczki rozwijają się w różnym tępie i na przykład koleżanki synek w tym samym wieku leżał sobie jedynie spokojnie, czasem się uśmechnął , nie gaworzył tylko popłakiwał i nie reagował na otoczenie , obecnie ma 5 miesięcy i jest małym bystrzakiem i łobuzem także porównywać można zacząć kiedy maluch skończy 8 lub 9 miesięcy (cechy typowe i wymagane dla tego wieku) ale nie wcześniej.

powinien utrzymywać główkę w przedłużeniu kręgosłupa, gdy go trzymasz w pionie na rekach.. ewentualnie w pozycji na brzuszku powinien trzymac główke..

Gość spac srac i drzec sie i jesc
starczy?

Gość lulunadobranoc
Moja córa potrafiła utrzymywać w pionie główkę i podnosiła ją na krótko leżąc na plecach a także leżąc na brzuszku. Potrafiła trzymać zabawki i wkładać do buzi, potrafiła gaworzyć i reagować na to co do niej mówilismy np. z czymś się do niej zwracaliśmy a ona odpowiadała jakąś sylabą i potrafiła się już łądnie i często uśmiechać. Umiała też wyciągać rączkę po grzechotkę ale nie potrafiła się śmiać. Moja bardzo wcześnie zaczęła wkładać rzczki do buzi i ciamkać palce a potem okazało się że w wieku 3,5 miesiąca wyszedł pierwszy ząbek.