Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Moncia21

Prawo na Akademii Leona Koźmińskiego

Polecane posty

Gość Tosiaaa
'a nie chciałam iśc na prywatną myslac jak Wy że to dla bogatych snobów, idiotów...ale poszłam zobaczyłam...jest zupełnie inaczej... wszyscy są otwarci na innych..to jest niesamowite, ludzie pochodzą z dobrych domów, pełnych rodzin, najczęsciej katolicy a na państwowych? brak ojca, matka wariatka, ojciec pijak , ojciec w wiezieniu, 10 rodzenstwa, patologie, puszczalstwo, ciąze ,geje, jehowi...pewnie i żydzi też ' Gratuluję! Pokazałaś jaka to jesteś inteligentna i tolerancyjna. Nie uważam, że ludzie, którzy idą na prywatne studia to od razu tępaki. Różnie to bywa, fakt. Ale los zgotowany nie zależy od nas samych w większości- mówię tu o patologii, etc.. Napisałaś: ludzie są otwarci. Na pewno nie Ty, jesteś wręcz ograniczona. Od razu może napiszę wzmiankę o sobie: jestem typem, który uważasz za lepszy. Dodam- wybieram się na UW. Wiesz czemu? Bo to prestiż. Nikt mi nie wmówi, że czasy się zmieniły, a co za tym idzie UW ma złoty wiek za sobą. Zgadnij, kogo pracodawca weźmie na praktykę: mnie z UW czy Ciebie z prywatnej? Żeby zmieniła się ocena konfliktu między państwowym uniwersytetem a szkołą prywatną, przede wszystkim muszą ją ustanowić pracodawcy, a nie Ty. A oni mają utarty schemat.

Gość mała26........................
'a nie chciałam iśc na prywatną myslac jak Wy że to dla bogatych snobów, idiotów...ale poszłam zobaczyłam...jest zupełnie inaczej... wszyscy są otwarci na innych..to jest niesamowite, ludzie pochodzą z dobrych domów, pełnych rodzin, najczęsciej katolicy a na państwowych? brak ojca, matka wariatka, ojciec pijak , ojciec w wiezieniu, 10 rodzenstwa, patologie, puszczalstwo, ciąze ,geje, jehowi...pewnie i żydzi też ' Skończyłam jak już napisałam studia dzienne na państwowej uczelni. Mam oboje rodziców, nikt nie pije, ani nie siedzi w więzieniu, mam jedną siostrę, nie puszczam się, jestem hetero, dziecka na studiach nie urodziłam ( ale tutaj akurat nie wiem w czym problem, jeśli dorosła dwudziestukilku-letnia dziewczyna rodzi dziecko), jestem wyznania katolickiego ( ale żydzi i jechowi mi nie przeszkadzają - oczywiście póki mnie nie nawracają ) . Mało tego. Powiem Ci, że nie byłam na moich studiach jakaś wyjątkowa.

Gość Moncia21
Tosiaaa Myślę, że z tymi praktykami to zależy po jakim kierunku i oczywiście liczą się sukcesy. Sądzę jednak, że jeżeli osoba z UW i osoba z ALK będą miały podobny iloraz inteligencji i podobne wyniki w nauce - wybiorą osobę z ALK. Czemu? Bo ma przygotowanie praktyczne, a nie teorię którą tak bardzo rozpowszechniają na UW. Oglądałam ostatnio filmik o opinii obcokrajowców studiujących w Polsce. Twierdzą właśnie, że za dużo teorii, co nie daje podstaw pracy. Ja to potwierdzam, 2 lata na państwowej, stypendium - ale co z tego? Nie umiałam niczego zrobić w praktyce.

Witam! Pytanie do autorki tego tematu. Mam nadzieje, ze pomimo dlugiego czasu jaki minal od powstania tego tematu, odpowiesz. Co mozesz powiedziec na temat swoich doswiadczen, po studiowaniu prawa na ALK? Jak wyklady, profesorowie, atmosfera, egzaminy? Jakie mialas przedmioty na pierwszym roku? Czy rzeczywiscie nacisk polozony jest na praktyke, a nie teorie? Czy przedmioty sa takie jak na innych uczelniach na pierwszym roku tzn. historia panstwa i prawa polskiego, logika, wstep do prawoznawstwa?

Gość Ksiegowy
Jedyne czym roznia sie studenci uczelni prywatnych od tych panstwowych, zwlaszcza kiedy mowimy o kierunkach ekonomiczno-prawnych to WYNIKI MATUR. Mozna mowic o elegancji, obyciu w towarzyswie, klasie spolecznej, zamoznosci, ale na studia powinny znalezc sie osoby najzdolniejsze. Jak mozna wiec przyrownywac te dwie rzeczy. ALK znam tylko z opinii i znajomosci absolwentow i tyle powiem w temacie gdyby w taki sam sposob uczono w szkolach panstwowych studenci tych drugich nie mieliby sobie rownych. Jezeli ktos ma swietne wyniki matur i chce sie czegos nauczyc zrobi to wszedzie :)

Gość Indeks w Kieszeni
Akademia Leona Koźmińskiego coraz bardziej otwiera się na sukcesy w olimpiadach przedmiotowych i oferuje laureatom i finalistom indeksy na studia. Interesuje Cię temat olimpiad? Sprawdź https://indekswkieszeni.pl/