Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vtr534

Dojrzewanie u dziewczynek - w jakim wieku najwczesniej?

Polecane posty

Gość vtr534

Moja niespełna 10letnia córka przeszło tydzień temu dostała okres. Na początku bardzo się wystraszyłam bo do głowy by mi nie przyszło, że córka już zaczęła miesiączkować. Byliśmy u lekarza który ją zbadał, skierował na badania krwi. Wyszło, że jest wszystko w porządku, poziom hormonów w normie, po prostu dojrzewa.. Czy któraś z mam ma moze córkę u której dojrzewanie przyszło tak szybko?

Gość jak już o ruskich
ja co prawda mam małutką córkę , ale miałam w podstawówce koleżankę której zacZeły rosnąc piersi już w 2 kl i wtedy też dostała pierwszy okres

Gość Aneta222
ja dostałam pierwszy okres w 3 klasie i już kilka dziewczynek wtedy miało. Moja siostra dostała w wieku 15lat i obie nie mamy problemów ginekologicznych

Gość jak już o ruskich
teraz chyba dzieci się szybciej rozwijają ......

Gość bo jedzenie jest
modyfikowane genetycznie, dodawane sa konserwanty i hormony wzrostu np do kurczakow i pozniej nic dziwnego ze dzieci szybciej dojrzewaja....az sie boje co to bedzie z moja corka za pare lat

Gość helga33333
Trochę wcześnie a Ty kiedy dostałaś? Ja dostałam w wieku 13 lat, dokładnie jak moja matka.

Gość ja mialam tyle lat i nigdy
zadnych probemow, mam dwoje dzieci. Tyle,ze od czasu dojrzewania prawei przestalam rosnac i jestem raczej niska

Gość onONAono
moja córka zaczęła dojrzewać ,gdy miała 3 lata. Nie dostała miesiączki,ale zaczęła gwatownie rosnąć i trochę powiększyły się jej piersi. Po badaniach lekarze podjęli decyzję o rozpoczęciu hamowania procesu dojrzewania.Dostaje co 28 dni zastrzyk hormonalny i wszystko się zatrzymalo.

Gość vtr534
Ja pierwszy okres dostałam w wieku 14 lat, moja siostra jak miała 16 lat, mama jak miała też 14 lat. Więc raczej tej dziedziczności nie ma. Jestem naprawdę bardzo zaskoczona tym bardziej, że nie było zadnych objawów przed tzn, zabrudzonej bielizny, powiększenia piersi itd. Córce dopiero teraz lekko powiększyły się brodawki (widać jak ma założoną koszulkę).

Gość Ewela 19
Ja dostałam w wieku 11 lat, ale były wśród dziewczynek z mojego rocznika i takie, które miesiączkowały od 10 roku życia. Dodam, że było to kawał czasu temu, więc myślę, że nie masz się czym martwić, tym bardziej, że teraz ponoć dzieci dojrzewają jeszcze wcześniej niż kiedyś.

Gość Tak troche dzine
Mam 13 lat 175cm i nigdy nie dostałam okresu i dobrze ;)

Gość gość
Sama mam 10latke w domu która wygląda jak 6 latka (26 kg i 128 cm wzrostu, jest bardzo drobna) nie wyobrazam sobie aby miała okres już, jeszcze bawi się lalkami... Za to jej koleżanki głowę wyższe i widać u nich już piersi... Mam syna 12 lat i u niego w klasie niektóre dziewczyny mają piesi chyba większe od moich...

Gość gość
Dzieci z nadwagą szybciej dojrzewają. ja dostałam okres kiedy miałam 11,5 roku, to było 25 lat temu - teraz dzieci chyba szybciej dojrzewają, więc te 10 lat to wcześnie, ale nic strasznego.

Gość gość
Problemem jest soja która zawiera fitoestrogeny, które u chłopców powodują ginekomastię, rosną chłopakom piersi, a u dziewczynek potrafią znacznie przyśpieszyć dojrzewanie. Wyrzuć soję z diety.

Gość gość
Moja koleżanka ze szkoły dostała okres w wieku 11 lat, ale to raczej w wyniku stresu.

Gość gość
9-10 lat to wcześnie ale w granicach normy. Dzisiaj dzieci szybciej dojrzewają bo dużo jest hormonów w przetworzonej żywności. Jeśli poziom hormonów jest w normie to nie masz się czym martwić.

Gość gość
Ludzie!!!! Jakich hormonów. Moi rodzice maja fermę kurcząt i gdyby podawali im hormony wzrostu to jeden kurczak kosztowałby kilkaset zł!!!

Gość gość
Ja sama zaczęłam dojrzewać w tym wieku. Najpierw miałam co miesiąc takie brunatne plamienia a potem coraz więcej krwi aż zaczęłam normalnie krwawić po kilku miesiącach

Gość gość
Ja miałam 10 lat , moja mama i siostra też. Było to dawno temu .

Gość gość
Ja byłam bardzo szczupła i 1 okres dostałam w wieku 12 lat, a moja siostra z nadwagą, którą później zgubiła- w wieku 9 lat, rok po Komunii

Gość gość
Ja dostałam w wieku 12 lat.

Gość gość
Ja tez 12, a norma jest 14-16, dostalam strasznego zalamania nerwowego z tego powodu, moze i zmiany hormonalne na to wplynely.zaskoczylo mnie ze tak wczesnie, spodziewalam sie co najmniej rok pozniej.a w wieku 10 lat to dopiero dramat, dziewczynka jeszcze nie wie co to okres, matka musi wyjasniac co jej sie stalo

Gość gość
Do gościa 17.59 Nie o hormon wzrostu chodzi, tylko o ten zawarty w soi, która jest składnikiem mieszanek paszowych. Dlatego kurczak z hodowli w 40 dni nadaje się do uboju, a gdybyś wypuścił go i hodował na naturalnych paszach, to musiałbyś czekać aż osiągnie 70 dni.

Gość gość
Moze patologia jakaś itp. Masakra wspolczuje ze dziecko ma okres. Normalne dziewczyny w wieku 13/15 lat dostają ale patologia tak ma

Gość gość
Mialam 11 lat, corka tez, nie jest otyla Ja tez nie bylam

Gość gość
gość dziś Bez przesady, przecież takie rzeczy są już na wdż w szkole, ja dostałam kilka dni po 11 urodzinach i nie pisałam testamentu z powodu wykrwawiania się.

Gość gość
gość dziś Aha :D

Gość gość
Norma jest 14-16 x Norma to 11-16 :)

Gość gość
19:51 Normalne nie mają nigdy bo są dziewicami!!!!!