Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotrek11

Wada wzroku, a kat. B?

Polecane posty

Gość Piotrek11

Witajcie na Forum :-) jestem tu nowy i chętnie będę czytał tematy, ponieważ zamierzam zapisać się na kurs. Mam takie pytanie do Was. Mianowicie mam pewną wadę wzroku, która na codzień mi w ogóe nie przeszkadza w życiu. Mianowicie jest to niedowiedzenie oka lewego (tak kiedyś, dawno temu lekarz stwierdził). Zalecił noszenie okularów, ale ja ciężki charakter mam i te okulary mi naprawdę przeszkadzały i gorzej widziałem. Wadę na jedno oko mam dość sporą, (3,5 kilka lat temu, teraz pewnie nie zmieniło się to zbyt dużo). Drugie oko mam w pełni sprawne. Badanie lekarskie polega na odczytywaniu literek z tablicy przez jedno oko i później przez drugie. Stąd moje pytanie: co pani lekarka może ze mną zrobic, jak przyjdę bez okularów na badanie, na jedno oko elegancko jej wszystko odczytam, zaś na drugie nie bardzo? Czy może mi powiedziec że mam iśc do okulisty, zrobic okulary i przyjść ponownie? Domyślam się i zdaję sobie z tego sprawę, ze raczej musiałbym mieć dużo szczęścia, by dostać bezterminowe. Tylko wada ta nie powoduje, że jakoś gorzej widze jako kierowca zwykłej osobówki, a tylko takie chcę prawko (kat. B). Proszę o odpowiedzi :)

Gość hmmmm121
nic Ci nie powie dostaniesz zlecenie na jazde w okularach potem wypisze badania na 7 lat wsio

Gość Musisz sobie
Musisz sobie zrobic okulary. Inaczej nie dostaniesz w ogole zezwolenia. Jak na badanie pojdziesz w okularach to dostaniesz ze mozesz jezdzic samochodem ale tylko w okularach. To jest napisane juz na prawku. Na egzaminie wtedy tez sprawdzaja czy masz okulary. Jesli policja cie zlapie to za brak okularow mandat

Gość Musisz sobie
Ja tak mialam, ze badanie w okularach. Wszystko w nich przeczytalam. Na egzaminie sprawdzali czy mam okulary. Bez tego by mnie nie dopuscili. I na prawku mam napisane, ze w okularach tzn to sa takie cyferki, ktore o tym informuja

Gość Musisz sobie
Instryktor, ktory zobaczy ze lekarz zalecil jazde w okularach tez cie nie wpusci za kierownice bez okularow, nie ryzykowalby

Gość Piotrek11
A mam pytanie, na jakiej podstawie lekarz może mi dać zezwolenie prowadzenia tylko w okularach, a na jakiej podstawie moze dać zezwolenie na prowadzenie samochodu w soczewkach i okularach? Czy na kategorię B jest wymagane widzenie przestrzenne (ponieważ takowe mam "zaburzone" ;-) że się tak wyrażę), bo słyszałem, że z taką wadą bez problemu powinienem być dopuszczony. W okularach dużo gorzej widzę, bo wtedy jak mam szkło 3,5 czy tam 4, a na drugie oko 0, to jest za duża różnica i wtedy jest jeszcze gorzej. Teraz mam zdrowe jedno oko i te zdrowe oko przejęło obowiązki drugiego po części i widzę bardzo dobrze.

Gość Musisz sobie
Ale jest to niedyspozycja oka. Masz duza wade i i tak cie nie dopusci. Lekarz nie siedzi w Tobie i nie wie jak widzisz. Ja do samochodu sobie zrobilam na zamowienie okulary przeciwsloneczne korekcyjne. Sa naprawde dobre. Ty poprostu rozleniwiles oko. Nie musialo pracowac i dlatego gorzej widzi w okularach, bo sie buntuje. Musisz sie przemoc jak chcesz jezdzic. Najwazniejsze, zebys mial na badaniach, na kursie i na egzaminie. Potem mozesz przeciez robic co chcesz a okulary miec w schowku. W razie kontroli policji szybko je wlozyc

Gość Piotrek11
Ok, dzięki, uświadomiłeś mnie troszkę. Jakby ktoś miał podobne doświadczenia jak ja, bardzo proszę o informację :) Wiadomo jak w dzisiejszych czasach lekarze pracują.. W niektórych szkołach nawet nie badają wzroku, pytają czy nie chorujesz na coś - nie, to papier podpisany i 50 czy tam 70 zł na stół..

Gość Piotrek11
Tylko nadal mnie ciekawi, czy może mi wystawić 01.06 na okulary i soczewki, jakbym jej powiedział, że zamierzam nosić soczewki ;)

Gość Musisz sobie
Jestem dziewczyna... A tak ogolnie to zdrowe oczy sie przydaja. Mam podobna wade do ciebie. Mam na lewe 4 a na prawe 0,5. Nosze okulary. Bez tego nie wyobrazam sobie wyprzedzania, gdzie prawym okiem patrze do przodu a lewym co jakis czas w lusterko lewe. Juz nie wspomne o zmianie pasa. W jezdzie musisz miec oczy do okola glowy... Zacznij nosic okulary. Bo na codzien moze ci to pasuje, ale prowadzenie pojazdu to juz cos powaznego, bo mozesz komus zniszczyc zycie, gdyz mozesz go nie zauwazyc...

Gość Piotrek11
To sorry :) Tylko, że moim słabszym okiem jestem w stanie zauważyć samochód ;) Obczaiłem wszystko i czuję się na sile prowadzizć pojazd, gdyby było inaczej- nie próbowałbym ;) sumienie nie pozwoliłoby mi.

Ja robiłam prawo jazdy bez okularów, mimo że mam krótkowzroczność i powinnam nosić okulary, ale nie noszę ich na codzień.. i mam normalnie bezterminowe prawo jazdy, a wsiadając teraz za kierownicę czasami wkładam okulary, zwł. gdy jadę po zmierzchu... ale nikt nie może się za to przyczepic...

a badanie lekarskie przed kursem wyglądało tak, że lekarz zapytał, czy nic mi nie dolega, powiedziałam, że nie, zainkasował 50zł i tyle..

Mam zeza,minusy,maly astygmatyzm,dostalam prawko bezterminowe,ale tylko w okularach. I tak je mam na nosie zawsze. Na egzaminie tylko raz (za 4tym razem zdalam) egzaminator pytal o okulary. Spokojnie dostaniesz bezterminowe. Idz do okulisty po nowe szkla,minusy bez korygowania lubia skakac.

Mam zeza,minusy,maly astygmatyzm,dostalam prawko bezterminowe,ale tylko w okularach. I tak je mam na nosie zawsze. Na egzaminie tylko raz (za 4tym razem zdalam) egzaminator pytal o okulary. Spokojnie dostaniesz bezterminowe. Idz do okulisty po nowe szkla,minusy bez korygowania lubia skakac.

Gość Piotrek11
Przejdę się chyba do okulisty by wypisał mi odpowiednie soczewki :) Jeśli mi się spodoba i mi poprawi wzrok - będę nosił, jesli nie, to tylko wezmę na badanie.

Jak skonczysz 21 lat,to idz zrob zabieg laserowy,jak do okularow sie nie przekonasz,ale dobrze dobrane szkla powinny zastopowac wzrost minusow.

Gość MrOptic.pl
Idź do okulisty i on powie Ci dokładnie co i jak. A same soczewki możesz zamówić w dobrym sklepie internetowym jak www.MrOptic.pl naprawdę warto.