Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Majka267

problem z raczkowaniem - mała nie chce raczkować - co zrobić ? :(

Polecane posty

Hej Pisałam juz na dyskusji ogolnej, ale chyba temat powinnam przenieść tutaj. Także przepraszam za powtórkę. A jeśli chodzi o mój problem to: moja mała ma 5 miesięcy i zaczęła raczkować. Niestety od paru dni strasznie się opiera i nie chce tego robić :( wydaje mi się, że przyczyną są zdarte kolanka.. Mała strasznie szura kolanami po dywanie i zaczęła mieć zaczerwienia. Co zrobić ? już nie mam pomysłów....Pomóżcie

no to zostaw ją w spokoju! jak bedzie chciala to sama zacznie,moze faktycznie bolały ja kolanka nie rob afery z blahej sprawy,nie poganiaj dziecka... z reszta 5 miesiecy to i tak wczesnie jak na raczkowanie...

Gość nic nie rób
daj dziecku spokój. Pewnie za jakiś czas wróci do raczkowania. skoro się opiera to nic na siłę, bo tylko pogorszysz sprawę.

i zakladaj długie spodnie, z jakiegos mocniejszego materiału,niech nie szura gołymi kolankami :)

5 miesiecy i już raczkuje????? mój ma 9 i jeszcze nie. A ona już siedzi? wydaje mi się, że dziecko najpierw powinno sie nauczyć stabilnie siedzieć samemu, żeby potem uczyć się raczkować, umiec podpierac rączkami, upadać itd. 5 miesięcy to za wcześnie chyba??

Wiesz co , sama się zdziwiłam, ale ona od samego początku jakoś szybciej ogarnia. Lekarka powiedziala,ze powinnam sie cieszyc ale tez nie przesadzac, zeby od razu umiala wszystko... heh Tylko,że problem w tym, bo ona sama zaczęła się podnosić i wędrować a raczej szurac i ma non stop zaczerwienienia. Próbowałam już dłuższych spodni ale nie wiem czy to przez ocieranie o dywan czy przez uczulenie na material... nie wiem.. :/

Gość mamamam26
mój ma 9 i daaaleko mu do raczkowania - nie przejmuj się - może kładź ją na jakąś mate - może na karimate z gąbki - żeby sobie nieocierała kolan

Gość mamuśki ogarnijcie sie bo
robicie problem tam gdzie go nie ma!! Może mamusia po prostu chciała sieę pochwalić, że jej dzieciątko już raczkuje?? Przeraża mnie wasza głupota!! Nie raczkuje 5 miesięczne dziecko kurna weź sie ogarnij kobieto i nie zawracaj pierdołami głowy sobie i innym

Gość hbtrgrfh
hahahaha dobre 5 m-cy i raczkuje :D debilna prowo

gratuluje wiedzy i dojrzalosci... az sie zarejestrowalam tutaj jak to zobaczylam.... moj maly zaczal raczkowac jak mial 7 miesiecy ale wystarczy poszukac na internecie... DUZO DZIECI ZACZYNA RACZKOWAC W WIEKU 5-6 MIESIECY... generalnie 5 miesiecy to skora dziecka jest czesto jeszcze nieprzystosowana do raczkowania i to chyba normalne, ze robia sie otarcia :( znajoma kupila maluchowi jakies nakolanniki za 8 zl "made in china" ale nie odwazyla sie zalozyc tego swojemu maluchowi.... ja uzywalam rajstopek, ale niestety szybko sie przecieraly i trzeba bylo zakladac nowe :(

Gość Gosiaczkowo
no niestety mój tak zaczął, ale to raczej nie jest plus. Miał skończone 5mies jak zaczął czworakować, kombinował, prostował nóżki. Jakoś tydzień później usiadł sam, a po kolejnym tygodniu niestety już zaczął raczkować po 2-3 kroczki(wtedy miał 5,5mies). Jutro kończy 7 mies. raczkuje z prędkością światła i już staje :( A to źle wg naszego rehabilitanta(Mamy rehabilitacje z powodu wzmożonego napięcia). W miarę możliwości starałam się, sprowadzać go do poziomu, ale nie mogłam przecież dziecka uwiązać.

przecież ona jest malutka, mało które dziecko mając 5 miesięcy raczkuje...wyluzuj

Widzę, że co niektórzy nie mają za grosz kultury, ale to się zdarza na forum. Są dzieci, które w tym wieku już raczkują albo zaczynają próbować, ale jak mówi malgosia_z ta ich skórka jest tak delikatna.. Nakolanniki ?? Chyba gdzieś słyszałam ! A nie ma takich made in poland ? bo szczerze też bym się bała założyć takie od chińczyków (bez urazy)... A to one są lepsze od rajstopek ? Gosiaczkowo, to zle ze mala raczkuje lub zaczyna to robic ? a ja sie tak ucieszylam.. :(

Gość Miarkowa babała
Boże kobieto,daj temu dziecku spokój, 5 miesięcy, a Ty się zamartwiasz, że dziecko przestało raczkować ? Przecież ona ma na to jeszcze duuuuuuuuuuuuuuuuuużo czasu i 5 miesięcy to bardzo baaaaaaaaaardzo wcześnie na raczkowanie, nawet jeśli tak się zdarzy. Po co Ty dziecko chcesz przekonywać do tego na siłę ? Rozumiem, jak by miała 9-10 miesięcy, roczek i byś chciała nakłonić do raczkowania, ale 5 miesięcy ? No postukaj się w główkę.

ja jej nie zmuszam ! ja sie martwie,ze ona juz zaczela szurac ale przez otarcia jej sie odechcialo.. bo sama chciala - ja swojego maluszka do niczego nie zmuszam... zmartwilam sie raczej faktem, ze miala checi ale ma zbyt delikatna skore by je zrealizowac - stad zmartwienie. I chcialam jej ulatwic - moze gdyby nie bolaly ja kolana by kontynuowala swoje raczkowanie powolutku

Gość Miarkowa babała
Co robić ? Moja rada, to dac spokój, nie raczkuje to nie raczkuje, wygoją się kolana, może zacznie. Ma przecież czas, to dopiero 5 miesięczne niemowlę. Wejdź kobito na temat o tym, jak niektóre mamy na siłę coś przyspieszają, jest tu taki i ochłoń....

Gość Miarkowa babała
No ale czym Ty się zamartwias,z że 5 miesięczne dziecko miało chęci i teraz nie ma ? No to nie ma, w czym problem ?????? Powtarzam, ona jest maluteńka i jeszcze 20 razy zdąży Ci raczkować do roczku.

Gość Miarkowa babała
Mój zaczął stawać na czworaki i raczkować dopiero,jak skończył roczek i tak się nie zamartwiałam, jak Ty z 5- miesięcznym dzieckiem.

Gość o matko!!!!!!
Ale tu chamstwo i zawisc.AUTORKO, niestety ale na ciaza i macierzynstwo wbrew pozorom jest najwiecej chamek,niedoukow i zawistnych wszystkowiedzacych mamusiek:).

Gość pazurki
ta...oczywiscie 5-miesieczne dziecko raczkuje...nooooo oczywiscie :-O popaparncy wy kurwa :-O niedlugo 2-latki do szkoly beda chodzic kurwa :-O zakompleksione mamuski bahory tresuja zeby mialy sie czym pochwalic bo same do niczego w zyciu noe doszly.

Gość beeeeacceee
Może i raczkuje, bo nie neguję, że takie dzieci się nie zdarzają, ale żeby z tego robić problem i się zamartwiać, że 5 miesięczniak nie raczkuje ? Paranoja.

Majka267 czy majka267 to nie zadna prowokacja tylko nie wcisniety capslock, to raz. a dwa nie tresuje malej ale nie bede jej blokowac jak chciala raczkowac a nie moze bo ma ranki. i to jest tematem tego wątku a nie wyżywanie się na innych przez Internet.

Gość viaviavio
No ale z czym Ty masz problem ? Dziecko ma ranki, to nie będzie raczkować.Co Ty chcesz zrobić ? Nałożyć jej gąbki na kolana, by mogła raczkować ? Bo nie wiem, o co Ci chodzi. Dla mnie proste jak drut jest, że teraz ma zdarte kolana, to nie będzie jakiś czas raczkować i zacznie później, czy to takie trudne do zrozumienia ? Po co Ty się grzejesz, żeby ona teraz już raczkowała mimo zdartych kolan ?

Gość viaviavio
Skoro szura nogami po podłodze, aż się jej zdarcia robią, to znaczy że jest jeszcze nie gotowa na raczkowanie i matka powinna wypić melisę czy strzelić sobie jakieś inne ziola na zaśnięcie i dać dziecku spokój, a nie histeryzować, że dziecko się blokuje i nie może raczkować. Jeszxze zdaży się naraczkować.

Gość zaskoczona że hej
Posadź ją i niech się bawi, co to, musi raczkować ? W tym wieku ?

Gość Gosiaczkowo
tak, to źle. Ja musiałam mojego synka w miarę możliwości zabawiać, żeby nie próbował tego robić. Rehabilitanci twierdzili, że ma jeszcze zbyt słaby kręgosłup. Teraz tak n=jak pisałam wstaje i już nie mam siły z nim walczyć. Dla mnie to powód do niepokoju, a nie radości