Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olka1681

JAK uzasadnić powod zmiany nazwiska??

Polecane posty

Jestem dorosła, mam osmieszajace nazwisko i ktore wedlug mnie przyczyną wielu niepowodzen, kompleksow w moim zyciu. Chcialabym je zmienic, czytalam ustawę, wiem jakie dokumenty mam zaniesc. Wedug ustawy trzeba powod uzasadnic, tak aby przekonac urzednika, ze rzeczywiscie jest nam z tym zle. Co mam napisac? To ze jest osmieszajace to widac, nazwisko bedzie przeciez we wniosku. Druga sprawa to na jakie mam zmienic. Moja mama ma normalne nazwisko(zachowala panienskie) ale dlugie i trudne, ludzie czesto robia bledy, musi pare razy powtarzac. Moge wpisac jakiekolwiek np kaminska, wisniewska?

Musisz napisać oczywistość w uzasadnieniu :) A najlepiej zmienić na nazwisko występujące w rodzinie (panieńskie babci itp) choć możesz wziąć każde prawie prócz historycznych Ale wszystko zależy tak naprawdę od kierownika USC

Gość jijijo
napisz dokladnie to samo co tutaj. Osmieszajace nazwisko to wlasnie jeden z powodow, dla ktorych mozna je zmienic

Gość kliklikm
Możesz wpisać jakie chcesz lub wpisać panieńskie babci ojca, lub panieńskie babci mamy, lub zostawić pierwszy człon swojego obecnego i zmienić jego drugą część, np: nazwisko szmacińska zmienić na szma jewska, albo cholerna zmienić na cholicka.

Dzięki za odp. Mam zamiar w najblizszym czasie udac sie do usc i zlozyc podanie. Bardzo sie boje czy nie beda sie glupio patrzyli, ze z takim podaniem przychodze. Raczej to nie jest codziennosc dla nich. Z drugiej strony wiele osob(np na studiach) i tak kojazy mnie z tym nazwiskiem i boje sie ze zmiana nic nie da.

Gość ^%^
O urzędników się nie bój na co dzień stykają sie z takimi sprawami.

Gość tezchcemienic...----
hej a to mozna zmienic w USC? Bo kiedys byl do tego potrzebny wyrok sądu chyba. Ja tez mam ten problem, bo mam podwojne nazwisko a chce miec pojedyncze.

Gość maćkowy potwór
"Dzięki za odp. Mam zamiar w najblizszym czasie udac sie do usc i zlozyc podanie. Bardzo sie boje czy nie beda sie glupio patrzyli, ze z takim podaniem przychodze. Raczej to nie jest codziennosc dla nich. Z drugiej strony wiele osob(np na studiach) i tak kojazy mnie z tym nazwiskiem i boje sie ze zmiana nic nie da." Nie bój się, od tego są urzędnicy, nie będą przecież robili problemów. Kontakt ze znajomymi ze studiów pewnie kiedyś się urwie więc luz. Myslałaś o tym że po zmianie nazwiska będziesz musiała wszędzie to zglosić? Zmienić indeks na studiach, legitymacje, dowód, paszport, karte do lekarza (za to będziesz płacić).

Myslałam o tym i jesli do zmiany by doszlo to pewnie cale wakacje latalabym po roznych instytucjach,ale skoro mam zyc jeszcze kilkadziesiat lat a gwarancji, ze wyjde za maz nie ma:) to juz wolę sie chyba nachodzic i placic

Gość maćkowy potwór
a jak teraz zamienisz sobie na jakieś boskie nazwisko, a potem w niedługim czasie wyjdziesz za mąż to nie będzie Ci żal tego boskiego nazwiska?;) Tak się tylko retorycznie pytam;)

Zdecydowalam, ze zmienie na panienskie babci ze strony mamy, to takie zwykle, przecietne polskie nazwisko, ale 100 razy lepsze od mojego. Zreszta nawet gdybym wyszla za maz, to chyba nie ma obowiazku zmiany nazwiska?

Gość maćkowy potwór
nie ma, nawet twój przyszły mąż może przybrać Twoje panienskie nazwisko;)

Gość maćkowy potwór
Olka a z czym kojarzy się Twoje nazwisko? Moje kojarzy się ze skąpstwem i gdybym się uparła to mogłabym uznać je za obraźliwe i zmienić ale mnie się podoba;)

z żarciem:( chociaz to i tak dobrze ze nie kojazy sie seksualnie, bo znam dziewczyne studentke o nazwisku fiutek i chyba tak jej to nie przeszkadza skoro dotad nie zmienila

Gość dzeeejjjsiii
ja znam o nazwisku fiutowska :o

Gość maćkowy potwór
no to i tak nie masz źle;) ale skoro chcesz zmienić to życzę powodzenia:) i szybkiego przyzwyczajenia się do zmiany. Moja kuzynka od pół roku nosi nazwisko po mężu i jeszcze na nie nie reaguje za pierwszym razem