Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 13.7

raczkowanie

Polecane posty

Gość 13.7

Od kiedy dzieci zaczynaja raczkować?? Bo moje dziecko nie lubi leżeć na brzuchu i obawiam sie ze wogole raczkowac nie bedzie

mój ma 6 miesiecy i juz sie podnsi...tyle ze on ciągle na brzuchu lezy... :D nawet jak zasypia to lubi na brzuszku ...

Gość zigaziga
mój miał 7 miesięcy jak zacząl raczkować, ale tak jak dziećko ppileczki lubił bardzo na brzuchu leżeć i od małego na brzuchu spał, inaczej nie chciał, mojej kolezanki córka , która bardzo nie lubiła lezeć na brzuchu zaczeła raczkować jak miała 10 miesięcy

Moja w poniedziałek kończy 6 miesięcy i dupkę już próbuje dźwignąć jak leży na brzuszku. Ale do raczkowania to pewno jeszcze długa droga;)

Gość TakaSobieMama
Moja tez na brzuchu bardzo nie lubila lezec, a zaczela raczkowac jak miala 7 miesiecy.

Gość 13.7
Ja mam wrażenie ze moja mała bedzie predzej chodzic po nozkach niz raczkowac

Gość lajunaaa
Nie możesz teraz osądzać, czy dziecko będzie późno raczkować, czy wcześnie i czy w ogóle. Mój syn od urodzenia lubił leżeć na brzuchu, szybko unosił głowkę, szybko podpierał się na przedramionach, ale raczkować zaczął dopiero jak skończył rok.Na czworaki stanął pierwszy raz dopiero jak miałskończone 10 miesięcy.Tak że leżenie na brzuchu o niczym nie przesądza. Mojej koleżanki synek nie znosił leżeć na brzuchu a szybciej raczkował niż mój syn.

Gość wiewiev
Bzdura, dzieci raczkują średnio między 9 a 11 miesiącem. Taka jest ogólna średnia, nie żadne pół roku. A oczywiście są dzieci, co i na pół roku zaczną, ale to nie jest średnia.

Gość wiewiev
Widzę, że na forach ogólnie znów przyspieszanie i takie gadanie, że na pół roku, czy na 7 miesięcy raczkuje. Ale takie raczkowanie to szybkie raczkowanie. Z reguły raczkowanie zaczyna się około 9 miesiąca życia dziecka.

Gość feeefee
mój ma 10m-cy i od 2tyg raczkuje Też nie lubi leżeć na brzuchu Do raczkiowania startuje tylko z pozycji siedzącej i jak kończy raczkować to również siada. Leżenie na brzuchu nie ma u niego nic do rzeczy :)

Gość Ewela_19
Dzieci raczkują między 6-10 miesiącem. Moje zaczęło jakoś pod koniec 7/z początkiem 8 i nadal raczkuje mając 10 miesięcy. Do chodzenia się jeszcze nie garnie. Autorko nie martw się. Niektóre dzieci prawie wcale nie raczkują, tylko uczą się siadać, wstawać i od razu chodzić omijając etap raczkowania. Nie ważne jak do tego dochodzą, ale wszystkie tak czy inaczej uczą się chodzić kiedy przyjdzie na nie czas. Każde w swoim tempie, naturalnie, bez przymusu. Nie przejmuj się.

Gość wiewiev
Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Równie dobrze może to nastąpić w szóstym, jak i dwunastym miesiącu. Statystyki wskazują jednak, że większość niemowląt zaczyna raczkować między ósmym a dziesiątym miesiącem życia. To jest cytat z artykułu. W innych można znaleźć info, że dopiero od 9 miesiąca. Tak że tak naprawdę reguły nie ma,ale większość dzieci zaczyna raczkowac później niż na pół roczku. Z reguły nie jest to wcześniej niż po skończeniu 8 miesięcy, więc nie piszcie bzdur, ze średnia jest od pół roczku.

Gość Ewela_19
...Może nie tyle raczkują co uczą się raczkować między tym 6-10 mies., bo początkowe raczkowanie, trudno nazwać sprawnym raczkowaniem - to jeszcze takie raczej nieporadne pełzanie. :)

Pełzać to mój synek pełza od 1,5 miesiąca, ale raczkowaniem to bym w życiu tego nie nazwała :) tyłek wypina do góry, unosi się na czworaka i się giba do przodu i do tyłu, ale jeszcze nie ma pojęcia co zrobić z rękami. Także długa droga przed nim i wcale mi jakoś do tego jego raczkowania nie śpieszno :P Ma 7 miesięcy.

Gość Ewela_19
A średnia autentycznie zaczyna się od pół roku i nikt jej nie wymyślił, tylko takie są fakty (mam akurat żywy przykład w domu). Oczywiście nie wygląda to tak, że pół roczne dziecko nagle klęka na czworakach i zaczyna żwawo raczkować, tylko powoli stopniowo się do tego przygotowuje ćwicząc mięśnie, zaczyna próbować się przemieszczać, pełzać, początkowo z rzadka, a potem częściej i nieco sprawniej - ale to się nie staje z dnia na dzień, tylko te kolejne fazy są rozpięte w czasie (dziecko może zacząć coś tam próbować po 6 m., a na prawdę raczkować dopiero około 8 m. lub później, albo wcale tylko zamiast tego się podciągać i próbować stać, bo dzieci się różnie rozwijają).

Gość wiewiev
Moje dziecko np.wcale nie pełzało, nie podciągało się na czworaki aż do 11 miesiąca życia. Wcześniej to jedynie czasem podkurczał nogi albo leżał podpierając się na wyprostowanych rękach.Tak że ta średnia 6-10miesięcy u nas to bujda.

Gość kjihi
moja ma akurat 9 miesiecy i raczkuje tak swobodnie od tygodnia, a wczesniej sobie pełzała lub przeturlała się tu i ówdzie

Gość Ewela_19
Pełzanie i raczkowanie podchodzi pod jedną i tę samą fazę rozwojową - tak przynajmniej je traktują największe profesjonalne serwisy dot. niemowląt. :) Nie ma co się martwić ani niepotrzebnie przejmować, na prawdę.

Gość Ewela_19
* naprawdę

Gość wiewiev
Ja się trochę przejmowałam, bo dziecko w ogóle mi nie pełzało.Po prostu w pewnym momencie zaczął się gibać w pozycji na czworaka,w ogóle nie przemieszczając się ani do przodu ani do tyłu, a miesiąc później zaczął raczkować.Czegoś takiego jak pełzanie, turlanie, kręcenie wokół własnej osi, czy czołganie w ogóle nie znam.Zaczął się ruszać i przemieszczać, jak zrobił pierwsze ruchy na czworakach.

Gość Ewela_19
Bo dzieci są różne i nie ma co generalizować i ich porównywać z innymi. Niektóre mamy niepotrzebnie panikują, że młodsze dziecko koleżanki już raczkuje a jej nie. Naprawdę przyjdzie i na nie właściwa pora. Natury się nie oszuka.

Dokładnie w Boże Narodzenie skończył pół roku, i poraczkował za zabawką . To jest forum, nie muszę się chwalić bo nikt mnie i tak tu nie zna i nie widzi ale tak jest. Jak miał 10 miesięcy stawiał pierwsze samodzielne kroki, jestem z niego dumna

Gość h m k l l l l k j h nn
Moje dziecko nie lubilo lezec na brzuszku. Jak umialo sie odwracac, to polozone na brzuch od razu obracalo sie na plecy. A raczkowac i tak zaczelo---jak mialo 11 miesiecy.

Gość h m k l l l l k j h nn
Pelzac nie pelzalo. Zanim zaczelo raczkowac to siadalo najpierw a potem na pupie sie przesuwalo. Raczkowac zaczelo z dnia na dzien. Wstawac przy meblach i chodzic przy nich i za raczke zaczelo jak mialo 13 m-cy. I balo sie puscic, samo poszlo kilka dni przed skonczeniem 15 m-ca.

Gość Miss M. nie zrozum mnie źle,
ale to że twoje dziecko raczkowało wcześniej czy wcześniej zaczęło chodzić to naprawdę żaden powód do dumy, bo nijak nie wpływa na jego przyszłe życie, ani umiejętności. Wiesz, równie dobrze dziecko które zaczęło się szybciej rozwijać może być powolne kiedy dorośnie, słabe z WF-u itd., a dziecko które zaczęło później może być niezłym atletą itd. Nie ma reguły. To kiedy dzieci zaczynają siadać, chodzić, a nawet to czy raczkują czy nie, nie ma wpływu na ich późniejszy rozwój. Reszta zależny po prostu od genów i uwarunkowań modnego człowieka.

Do wypowiedzi wyżej... cóż nie można się cieszyć, niedawno skończył roczek a sam robi na nocnik kupę, a siuku ok 3razy dziennie, dużo umie pokazać, przynieść..Od urodzenie nie miałam z nim problemów-Nie jest dla mnie ważne kim będzie w przyszłości-cieszę się z tego co jest...przecież na forum można sobie pogadać o tym co się dzieję z dziećmi, uwież,że przy koleżankach takich rzeczy nie mówię-że np.już tak długo chodzi a synek kuzynki w wieku 13 miesięcy chodzi tyko za ręce...