Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ..... ;(

ostatni pociąg do auschwitz

Polecane posty

Gość ..... ;(

jakie są jeszcze filmy o holokauście? poza ostatni pociąg do auschwitz i list schindlera?

Gość ..... ;(
i pianisty. ewentualnie dobre książki na ten temat

ogólnie o obozach: Książki: 5 lat kacetu - S.Grzesiuk Boso ale w ostrogach - S.Grzesiuk Film mi się kojarzy "Jeniec - dokąd nogi poniosą" czy jakos tak. Na tym ryczałam jak bóbr.

Gość fewvrewrv
bo ma zrytą banię . prostę. kto normalny może oglądać z zaciekawieniem cierpienie tych biednych ludzi, i jeszcze sie tym fascynować

Estera Goldbaum- nie... mylicie się i oceniacie... To nie jest ot tak patrzenie się na cierpienie innych i fascynowanie się ich cierpieniem. To powrót to dramatycznych wydarzeń, które miały miejsce w obozach masowej zagłady. To ważny fragment historii, którą szczegółowo powinien poznać każdy człowiek, to śledzenie historii ludzi, którzy musieli już tam, w obozie podejmować bardzo ważne decyzje, często sami musieli między sobą wybierać tego 'skazanego na śmierć', realizm obozowego strachu, lęku, tragedii ludzkich...

Gość ..... ;(
interesuje się tym zagadnieniem z historii i uważam że każdy powinien mieć jakaś wiedzę na ten temat bo to jest nasza historia.

"Ucieczka z Sobiboru". Czytałam ostatnio książkę o getcie we Lwowie - jakiś taki tytuł chyba "Dziewczynka w zielonym sweterku". Agnieszka Holland nakręciła film, bodajże kandydat do Oscara. Mam szajbę na punkcie Holocaustu i II w. św. :O

"Jacek w Ravensbrck" - Janina Augustynowicz "Przeżyłem, więc jestem." - Tadeusz Sobolewicz A tu masz link,jest wymienionych kilka interesujących pozycji http://czytelnia.onet.pl/1,8,8,8991107,26898980,1404175,0,forum.html

Gość dziewczynka w czerwonym
sweterku, z ksiązek Stella muller - świat oczami dziecka - o gettcie w płaszowie

Mnie akurat "Ostatni pociąg do Auschwitz" najmniej poruszył. Nie wiem dlaczego. Wczoraj za to czytałam o Mauthausen :O "Wybór Zofii" też w związku z tematem, ale nie czytałam. "Z krwi i nadziei" chyba Samuela Pisara.

Gość asdfg
Zofia Nałkowska i jej książki Roma Ligocka Dziewczynka w czerwonym płaszczyku

Mikloś Nyiszili -Byłem asystentem doktora mengele.Tyle że niektóre rzeczy drastyczne , no ale tak jest w tej literaturze. Czytałam wspomnienia Rudolfa Ha tego od oświęcimia ale nie polecam. Najlepeij przejdx się do biblioteki tam masz masę staroci , wpomnień powojennych -trafiają się perełki.

dzieci doktora mengele - swietna ksiazka,polecam. Filmy: Pasazerka - stary polski film o Auschwitz, Szara strefa Chlopiec w pasiastej pizamie Wybór Zofii Ostatni pociąg

Roma ligocka była powiązana bodajże z rodzina Horrowitzów? Tych od Polańskiego?Tak coś kojarzę.Sorka za off topowanie.

No, pamiętam jak jako dziecko najpierw przeczytałam jedno z opowiadań z "Medalionów", a później poszlam do biblioteki wsiąkłam przy półce z literaturą obozową :O Trauma została na ładnych kilka lat. Coś mi się jeszcze kojarzy "Byliśmy wtedy dziećmi", (czy "wówczas dziećmi") taka ksiązka stała u mnie w domu na pólce. Wspomnienia dzieci, chyba z Oświęcimia.

Gość Oświęcimianin
Polecam książkę Kazimierza Piechowskiego "Byłem Numerem" oraz film dokumentalny"Uciekinier" o historii samego autora z jego własnym udziałem

" Eichman" film o procesie głównego dowodzącego akcją eksterminacji Żydów czyli "ostatecznego rozwiązania" .. W nawiasie mówiąc całkiem niezły film:)