Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trtr

Kiedy najpóźniej uczyć jedzenia łyżką i korzystania z nocnika?

Polecane posty

Gość trtr

Jestem leniwą matką. Nie chce mi się. Nie daję dziecku łyżki, wolę nakarmić sama, szybko i czysto. Wyjątkiem jest czasem jedzenia jakiegoś serka homogenizowanego przez moje dziecko. Podobnie z sikaniem na nocnik. Wolę przewinąć i wyjść na spacer a na spacerze nie zastanawiać się czy wysadzać, czy nie. Sadzam czasem malucha na nocnik ale on posiedzi i zrywa się... Kiedy najpóźniej zabrać się za to tak na poważnie? Jak to było u was? (Tylko proszę o nielicytowanie się której dziecko wcześniej załatwało się na nocnik czy samodzielnie jadło bo to nie o tym temat.)

jesli o jedzenie chodzi to moja w wieku rok i 2 mies juz umiała, ale teraz jak sie spiesze to wole ja nakarmić przynajmniej szybciej i nic nie wywali na siebie :P z sikaniem możesz do 2 lat poczekać ale potem oducz, sikanie na nocnik czy sedes jest szybsze przecież, nie trzeba czasu tracić na pieluchę , bo dziecko przecież jest już bardzo ruchlie, poza tym wytarcie dziecka po kupie trwa 3 sekundy, bo nie rozmazuje sie na cały tyłek jak prz pampie

też jestem leniwą matką , ale moja młoda kupy robi do nocnika a ma rok z lekkim hakiem, robi bo mycie tyłka to była dla mnie jakaś makabra , jak się bierze za jedzenie to we mnie się gotuje i wolę sama nakarmić , ale czasem pozwalam jej na ubabranie połowy domu tym co je bo może się wreszcie nauczy , że fotel za nią nie zje . nie wiem ile ma twoje dziecko , ale z pieluchą to chyba można przeciągać do 3 lat bo i takie dzieci znam , a z jedzeniem to nie wiem , więc nic nie powiem ;)

Gość trtr
Mogłaś taką małą córeczkę posadzić przed jedzeniem i radziła sobie? Podziwiam! Moja (też mam córkę) jesienią skończy dwa lata. Zje np serek ale wykręca łyżkę spodem do góry. Nie mam cierpliwości żeby ją codziennie uczyć. Co do nocnika - mała nienawidzi tego. Już ją trochę przekonałam ale potrzeby wstrzymuje i robi dopiero gdy jej pozwolę z nocnika zsiąść.

Gość trtr
Asylium, no to teraz widzisz co naprawdę oznacza pojęcie lenistwa. Ty się nie kwalifikujesz. :D

Gość Kailo
Moja córcia ma 5 miesięcy i od dwóch tygodni podaję jej łyżeczką kaszki a drugą rączką trzyma "swoją" łyżkę i dzięki temu jest oj jest co prać :D. Uważam że dziecko powinno odpowiednio wcześnie zaznajomić się z łyżeczką nawet kosztem czystości (zakładam taki foliowy fartuszek, pieluchę na nogi i do dzieła;) )

ha ha ha no posadziłam, nawet kot był umazany kaszą , ale jadła , tylko jak się gdzieś spieszę , coś muszę załatwić itd to karmię sama , żeby szybciej było ale też ja mam łatwiej bo pracuję w domu i mogę jej poświęcić troche więcej czasu tak więc moje dziecko pierwszy raz łychę trzymało w łapkach jak miało coś koło 5 miesięcy a poza tym ona lubi dobrze zjeść więc zawsze rączką dopycha ;)

Gość kjkjfjdhfjfhksfhksjdfhbmnnb
Bo kurewskie lenie z was! Jak można ciągle dbać jedynie o swoją wygodę i nie nauczyć dziecka jak człowieka jeść albo załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne! A kto ma te dzieci tego nauczyć jak nie wy? Tylko wygoda się liczy , tylko się potraficie wkurwiać że dziecko ubrudzi albo że długo trwa...coś z wami nie tak leniwe babska.

Ja też uważam się za leniwą i moim zdaniem dzieci powinny jeść same jak najwcześniej - nie trzeba wtedy przy nich siedzieć i karmić a można coś ciekawszego robić. Wystarczy dobry śliniak i pielucha na kolana a do czystego jedzenia potrzebna jast wprawa i dzieci kiedyś muszą brudzić. Lepiej jak to robią w wieku 1-2 lat jak 3-4. Co do korzystania z nocnika to tak około 2 lat. Nie trzeba się męczyć miesiącami przy oduczaniu, wystarczy co jakiś czas na kilka dni zrezygnować z pieluch i sprawdzić czy już przyszedł ten czas (czy wie o co chodzi i samo choć trochę się pilnuje, bo wpadki będą), jak nie to spowrotem pieluchy i za miesiąc znowu próba. Jak dziecko jest bez pieluchy też jest o wiele łatwiej (pomijając okres nauki).

Gość fiubzdziuuu1
nie wiem jak z nocnikiem ale z łyżką to 14 miesięcy powinno już jeść

bo widzisz , my jesteśmy leniwymi matkami i nie chce nam się nauczyć dzieci jeść , czy siadać na nocnik , natomiast twoi rodzice byli na tyle leniwi , że nie nauczyli Cię kultury , nie wiem co gorsze...

Gość a=jvgul=jgyfssfksgfr
leniwa matka? dupy z Was a nie matki - jak się ktoś decyduje na dziecko to trzeba mu się poświęcać i wspomagać jego rozwój a nie ograniczać z powodu własnego lenistwa...

Gość kjkjfjdhfjfhksfhksjdfhbmnnb
Fakt poniosło mnie ale o kulturze tu nie mowa tylko o czymś innym. Nadal uważam że są sprawy gdzie nasza wygoda a już tym bardziej lenistwo nie wchodzi w grę. Za brzydkie słowa w poprzednim wpisie mocno przepraszam;). "Niekulturalna" ale zbająca i nieleniwa matka.

Moja z nocnika korzystała zaraz po drugich urodzinach - sądzę, że nie ma sensu wcześniej, gdyż dziecko po prostu fizycznie nie jest w stanie kontrolować pęcherza, chociaż oczywiście są wyjątki. Od 18 miesiąca sama je ładnie łyżką, wcześniej też kombinowała, ale po takim jedzeniu miałam do mycia podłogę a małą rozbierałam i spłukiwałam prysznicem, ubranie prosto do pralki. Myślę, że 2,5 letnie dziecko już powinno samo jeść łyżką, ale to tylko moje skromne zdanie.

Gość ewunia.........
Ja w sumie nie dziwię się że dziecko autorki nie potrafi jeść łyżeczką czy też nie zacznie w odpowiednim czasie korzystać z nocnika gdyż najpierw trzeba by autorkę nauczyć jak dbać o dzieciaka a jak tego się nie osiągnie to maluch jeszcze długo będzie "czysto" i schludnie jadał (za pomocą mamusi)

Gość Amaretka89
A ja nawet nie chcę mówić ile my mamy zdjęć z czasów kiedy mój synek trzymał pierwszą łyżeczkę i jak wokół wyglądało kolorowo jego otoczenie:D. Moje dziecko zaczęło eksperymentować z łyżką jak miało 7 mieisęcy i czasem łyżka trafiała do buzi a czasem nie;) ale efekt tego był taki że jako roczny maluch potrafił już sam zjeść (ile zjadł to zjadł ale sam) i bardziej nas z mężem bawiło niż wkurzało jego malowanie kaszką czy obiadkiem po foteliku czy spodenkach zresztą na taką ucztę zakłądaliśmy mu stare rzeczy i nie było problemu. Proponuję autorce by dawała małej jej dziecięcą łyżeczkę i dodatkowo żeby karmiła sama (raz mama raz dziecko) Ktoś tu dobitnie ale prawdziwie napisał jak się taka matka nazywa i podpisuję się pod tym.

Ja uważam że normalne zdrowe dziecko powinno być samodzielne i dziecko samo sobie trzyma butelkę jak je :) a od niedawna nawet ma swoją małą łyżeczkę i pomału próbuje nabierać sobie zupkę i strasznie sie cieszy jak mu się uda :) a ma dopiero pół roku :) A autorka tematu może wcale nie uczyć :) w końcu dziecko zauważy samo że coś z nim nie tak i zacznie sie usamodzielniać mimo wszystko :) a jak nie to pod szatką komunijną nie będzie widać pampersa :p