Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie cos chce zrobic...

ala duszonki z piekarnika. Jak myslicie?

Polecane posty

Gość takie cos chce zrobic...

Chcialam zrobic cos w rodzaju duszonek z tym, że w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, na dno dałabym trochę oliwy, na to liście kapusty młodej w całości, na to ziemniaki w plastry, trochę poszatkowanej kapusty, boczek i kiełbasa pokrojona w kostkę, oczywiscie przyprawy i wszystko przykryte byłoby też liściami kapusty... Bedzie to dobre? jak myślicie? I czy oprócz przykrycia w postaci liści kapusty przykrywać jeszcze naczynie np folia aluminiowa czy to niekonieczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Od zawsze robiłam duszkonki tzn u nas się to nazywa prażone. Tak samo jak te pieczone na ognisku. tylko do garnka. Górę przykrywam folią i pokrywką. Bardzo dobre wychodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
z tym, że nie mam takiego garnka, który można dać do piekarnika :( Mogę zrobić w naczyniu żaroodpornym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nawet takiego zwykłego z emalii? Ja robiłam w emaliowanym, w ingenio zawsze wychodziły. Nie wiem jak w żaroodpornym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie robilam nigdy czegos takiego, ale jesli chodzi o samo w sobie naczynie, to nie powinno miec znaczenia, tylko wlasnie dobrze przykryj, zeby sie udusilo, a nie wysuszylo :) czyli jak masz pokrywke do naczynia zaroodpornego do daj, albo przynajmniej srebrna folie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
Zrobiłam :) przykryłam tylko liśćmi kapusty, nie dawałam przykrywki ale wyszło pycha! nie jadłam nic lepszego :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
swietnie :D to co tam dodalas (przyprawy) i ile sie piecze, w jakiej temp.? musze wyprobowac, jak tylko sie dorobie jakiejs wzglednej kielbasy ;) brzmi pysznie i swojsko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
dokładnie to robiłam tak: sparzyłam kapustę (łatwiej się liscie obiera), spód dna naczynia posmarowałam oliwą, dałam liście kapusty a na to ziemniaki pokrojone w plastry (na nie sól, pieprz i majeranek), kiełbasa w kostkę i boczek w paski, posiekana kapusta (ilość według uznania, ja dałam ok garści ale teraz stwierdzam, że lepiej dać trochę więcej)i znowu kolejna i już ostatnia warstwa ziemniaków i te też posoliłam, popieprzyłam i posypałam majerankiem i szczyptą oregano, polałam łyżką oliwy, wszystko przykryłam liśćmi kapusty i do piekarnika na mniej wiecej 1,5godz, piekłam w 180 stopniach. Po jakiejś godzinie ściągnęłam te liście kapusty i mieszałam co jakiś czas ziemniaki i tak sprawdzałam czy są już miękkie :) Sorki, że taki długi opis ale nie umiem pisać przepisów :D Naprawdę pyszne i mąż stwierdził, że w życiu nie jadł lepszych "duszonek", bardziej mu smakowały nawet niż te z ogniska które jadł gdzieś kilka razy. Ogólnie to ziemniaki mimo, że pieczone bez pokrywki nie przypiekły się a udusiły bo z kapusty sporo soku wyszło i naprawdę świetny smak z tego wyszedł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzieki :) wcale nie za dlugi opis, o to chodzi, zeby wszystko bylo wiadomo, ale smaki boczusiowo majerankowe ;) ummm ... a czosnek moze dajesz do tego? ostanio juz mi sie skonczyla wena co gotowac, a tu mi sie prztrafil swietny pomysl, proste, swojskie, pyszne :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
no właśnie nie dodawałam ani czosnku ani cebuli z racji tego, że teściowa jeść nie może ale pewnie taki dodatek będzie dobry, ja jednak nie dodałam ale mimo tego wyszło pycha :) Też uwielbiam takie swojskie żarło :p Jadłam kiedyś u znajomej duszonki ale nie smaowały mi tak jak te co dzisiaj zrobiłam. Proste i szybkie w przygotowaniu a jakie smaczne :) Robiłam nieraz taką zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą ale połączenie boczku, kapusty i kiełbasy to strzał w 10 :) Teraz takie danie na stałe zagości u nas w domu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
ano majeranek jest super :) Do tego super pasuje ale ja ogólnie jestem maniaczką majeranku :D Posiałam niedawno w doniczce, na razie nie ma czego zbierać ale już niedługo i będę mogła szaleć :) Poza majerankiem uwielbiam właśnie oregano i bazylię, za tymiankiem nie przepadam - dziwny aromat jak dla mnie :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Varadero
My proponujemy zaprosić Szefa Kuchni do domu, który przyrządzi wspaniałe a co najważniejsze smaczne potrawy. Sprawdźcie szczegóły http://v-dero.pl/zamow_kolacje.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, tymianek jest taki bardziej 'apteczny' w smaku i mniej delikatny w dotyku, ze tak powiem ;) szczesciara z ciebie z tym swiezym majerankiem. niesamowita roznica smaku! robilam raz golabki z kaszy i grzybow ze swiezym majerankiem, a innym razem gulasz wegierski ... nie spodziealabym sie, ze tak wzmozona intensywnosc smaku nastapi ;) tak, ja na pewno te 'duszonki' wyprobuje, zeby bylo zdrowo zmaksymalizuje proporcje kapusty na rzecz boczku i bedzie git :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrobilam to wczoraj, faktycznie pyszne danie :) tylko ze duzo szybciej mi sie upieklo - tak do 1 godziny. dalam i kielbase, i boczek, a takze swiezy majeranek :) nie mialam jednak odpowiednio wysokiego naczynia zaroodpornego (planowalam zrobic duzo, na 6 slusznych porcji) wiec uzylam garnka zeliwnego i przykrylam przykrywka. w sumie to byl blad, bo sie za bardzo ugotowalo, a nie przypieklo. mysle, ze tak jak autorka proponuje - przykryc tylko liscmi kapusty - byloby najlepiej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
Ciesze się, że smakowało ;) Faktycznie chyba lepiej przykryć tylko liśćmi kapusty bo z tej od spodu i poszatkowanej już w ziemniakach dużo soków wyjdzie i bardziej się ugotuje. Już chyba 3 razy to robiłam od pierwszego razu :p Górę przykrywam liścmi kapusty ale po 30 min ja zdejmuje bo szybko sie przypieka a pozniej zostawiam odkryte naczynie i co jakiś czas mieszam te ziemniaki z dodatkami ;) Ta kapusta z dna naczynia tez swietnie smakuje wiec nie trzeba jej wyrzucać, jedynie ta co przykrywala skladniki na gorze :) Ostatnio robiłam te duszonki jeszcze z dodatkiem startej marchewki, też pycha ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie cos chce zrobic...
no i prawdziwe duszonki robi się właśnie w kociołku żeliwnym :) Fakt ze z kapusty duzo sokow wyjdzie i pozniej wlasnie tak sie to bardziej gotuje. Ja nie przykrywam naczynia z racji tego ze nie mam do niego przykrywki ale wtedy wlasnie ziemniaki, boczek i kielbasa sa fajnie podpieczone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to prawda, te liscie i z dolu, i z gory byly pyszne :) tez widzalam przepisy ze starta marchewka, burakami, cebula. w sumie chyba wszystko mozna dodawac, byle glowna baza (kapusta, ziemniaki, kielbasa) przewazala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale ale ...
konczita w piekarniku ja robiłas?też mam połowe kapusty i ogromna ochote na taka duszonke. Mozesz napisać co dodalas razem z przyprawami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, w piekarniku. a robilam dokladnie tak jak opisuje autorka, krok po kroku, te same przyprawy :) i nie przykrywaj pokrywka, tylko samymi liscmi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ale ale ...
Dziękuje konczito.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Koniecznie marchewka posiekana w plastry. Ja daję jeszcze paprykę świeżą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
my tez robimy w garnku,ale na kuchence...daję ziemniaki,buraka,marchewkę,kiełbasę oraz cebule i przyprawiam mniej wiecej co warstwe..na spod i na wierzch smalec-pychotka.podaje z maslanka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×