Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce tylko to wiedziec

Czy postawienie drewnianego domku musze zglaszac-ROD?

Polecane posty

Domek miesci sie w przepisowych 25m2,bedzie stal na bloczkach fundamentowych,wiec czy do zarzadu ROD musze cos takiego zglosic? orientuje sie ktos ? :o

no nikt nie ma dzialki i nie wie ? :( Moj zarzad jest tylko raz w tygodniu,wiec nie mam sie kogo zapytac.

Waldek, ale jestes pewnien?

Gość waldek nie pisz pierdół jak
każdą nawet WIATE tak wiate musisz zgłosić !Pracuje w biurze projektowym .

Gość oczywiście ze musisz
obiekty tzw małej architektury nie wymagają planów i pozwoleń ale wymagają zgłoszdenia .Ten wyżej ma rację.Stawiasz szopkę czy inną rzecz na zgłoszenie .Ale domek już niestety musi mieć plany -tam mi sie wydaje .Choć to zależy od rejonu polski -niby przepisy takie same ale nie wszedzie jednakowo sie czepiają !

Gość oczywiście ze musisz
Ja nad morzem postawiłam domek letniskowy 20 m i niestety musiałam mieć plany a koleżanka pod warszawą na działce domek piętrowy i na zgłoszenie więc...co "kraj" to obyczaj

Ludzie ale domek letniskowy to co innego, moj na dzialce ROD ma miec wymiar 3x3 bedzie stal na bloczkach fundamentowych,wiec do zarzadu mam pismo napisac w tej sprawie, ze cos takiego chce postawic? ...wlasnie sie tutaj upewniam,bo wciaz krazy opinia,ze do 25m2 nie trzeba, ale wiadomo przepisy dzialaja w dwie strony,wiec co powinnam zrobic ?

Gość a ja powiem tak-bo mi sie
musisz uzyskać pozwolenie na budowę ponieważ jest to jednostka mieszkalna, najpierw udajesz się do urzędu miasta i składasz wniosek o wyciąg z planu miejscowego jeśli działka na której chcesz postawić taki domek go posiada to duże ułatwienie, potem z tą mapką działki udajesz się do projektanta który robi projekt a następnie do starostwa składasz wniosek o pozwolenie budowy tylko zgłoszenia wymaga dom gospodarczy parterowy do 25 m kw.ale to zupełnie co innego niż domek letniskowy, ludzie którzy bez pozwolenie wybudowali sobie takie wolno stojące obiekty w razie kontroli mogą zapłacić za samowolkę 25 tys. kary + natychmiastowa rozbiórka, także miej lepiej wszystko legalnie

i jeszcze jedno - czy to prawda,ze musi stac 3m od plotu ? bo jesli tak,to masakra :o Domek ma 3m + 3m od plotu,tzn.ze ma stac prawie na srodku dzialki? :( porazka

juz niedawno była afera jakiegoś posła co tak własnie stawiał i musiał rozwalać

od ulicy 4 metry od sąsiada 3 metry a jeśli sąsiad ma okno to niestety 4 metry .Własnie buduje dom i wiem to na bank

ja ten domek kupilam gotowy z allegro, w przyszlym tygodniu mi go przywoza i montuja.Na mojej glowie bylo tylko zalatwienie bloczkow i nagle oprzytomnialam,ze byc moze zezwolenia lub zgloszenie komus bedzie wymagane....

przepisy budowlane nie tycza sie mojego domku, dlatego wiele ludzi myli pojecia twierdzac,ze domki na ogrodkach maja zastosowanie w tych przepisach a to nie tak do konca ....:o

kiedyś było tak ze wystarczyła zgoda sąsiada a teraz nie ma !Nikt sie nikogo nie pyta takie prawo i koniec .Moja działka i dom teraz mają marbinesik wokół

Gość mieszkam nad morzem i tu
przepisy są baardzo rygorystyczne .To prawda ze musisz miec 3 m od płotu

Gość MAX 22
Mam dziakę w ROD więc powiem Ci że nie musisz prosić o pozwolenie ale musisz zgłosić do zarządu i dostarczyć plany. Plany mogą jaknajbardziej być zrobione przez amatora , nikt nie będzie się czepiał. Po prostu musi być jakaś dokumentacja Twojej działki.

ale nikt 3m nie ma od plotu postawionego domku, tylko ja mam miec ? :o nikt sie do tych przepisow nie zastosowal

stawiałem 3 domki tez składane z firmy EDMAR -chyba .Na bloczkach betonowych .I niestety nie było mowy o samowolce .Musiałem udac sie do biura projektowego,plan robili mi w/g istniejącego planu domku ,odległosć od ogrodzenia 3 metry .I zapamiętaj ,że nie ma czegos takiego ,że ciebie przepisy nie dotyczą bo to i tamto TO DOTYCZY WSZYSTKICH

Gość trezba zglaszac z tym,ze nie
potrzebujesz zezwolenia (, czekasz 30 dni, jesli nie odmówia to stawiasz. ale musisz miec przedtem plan zagospodarowania itd ( nie wiem, jak to jest w ROD, wiem, jak na normalnej dzilace, nawet psia buda musi miec projekty wszelkich instalacji, mapke itd, nawet taki maly i na bloczkach .Choc jak 25 m? sparwdz w prawie budowlanym ( jest w necie)

Max czyli zarzadowi jednak musze to zglosic, ok... Sa tylko w poniedzialki,wiec pojde i dokladnie sie dowiem,ale do tego czasu chcialam juz uzyskac jakies informacje a te 3m od plotu to i tak sie nie zastosuje,bo to bez sensu,to co mi grozi ? :(

AA i dodam jeszcze ze miałem kontrol i odbiór z nadzoru budowlanego:O no i co na to powiesz !A jakim cudem nie ma nikt 3 m to nie wiem moze jak ktos pisał wyzej u was sie nie czepiają

Do mieszkam nad morzem - ale te 3 domki moze stawiales na dzialkach budowlanych a nie w ogrodkach dzialkowych?

nie ma to znaczenia To wiem na 100% domek jest domkiem .Różnica też polega na tym czy jest to domek letniskowy czy zakwaterowania turyst Jesli letniskowy to zgłaszasz ,plany itd itp i czekasz jak ktos pisze 30 dni i jesli z nadzoru nie masz odzewu to świetnie .

ok dziekuje za dyskusje/podpowiedzi. Moim zdaniem niektorzy sie tutaj myla, bo ogrodki zrzeszone w ROD rzadza sie troche innymi prawami, ale w poniedzialek dokladnie sie dowiem co i jak .... dzieki i pozdrawiam

ok dzieki,juz zagladam

Gość kaganiec
Tak trzeba, chociaż najlepiej dowiedzieć się bezpośrednio w urzędzie. My mamy nawet domek piętrowy, a w nim schody Prudlik. Wygląda super ;-)

Gość polinetta alvarez
Oczywiscie ze musisz zgłosić! Teraz nawet budowe kurnika musisz zgłaszać.

Gość eze
Nieprawda! Działki ROD podlegają osobnym przepisom, nie potrzeba pozwolenia na budynek do 25 m2, nie płaci się również podatków od budynku. Ogległość od płotu o iile pamiętam wynosi 1 m. Nie mylcie działek ROd i POD z działkami własnościowymi.