Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Amelia2332

Tabletki antykoncepcyjne??

Polecane posty

Drogie dziewczyny... Mam 15 lat i 9 miesięcy. Pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 12 lat i 7 miesięcy. Nadal mam nieregularny okres, bardzo bolesne krwawienia i owulacje, że czasami myślę, że "umrę", a do tego jeszcze problem z trądzikiem i nadmierne wydzielanie łoju. Wiem, że to wszystko dojrzewanie i moje hormony buzują, ale coraz częściej rodzice się denerwują ze względu na moje zachowanie (głupie odzywki, wk..wianie się na wszystkich). Czy powinnam zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, aby uregulować moje hormony?? (Nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa, nie współżyłam z mężczyzną i w najbliższej przyszłości nie planuję tego, nawet nie mam chłopaka) Proszę was pomóżcie. Będę bardzo wdzięczna. ;)

nie sądze żeby tabletki były koniecznością, buzujące hormony są całkowicie normalne w tym wieku i przejdzie z czasem, każda nastolatka z tym sie boryka i tyle tak już jest miesiączki Ci sie same uregulują, Ty jestes jeszcze za młoda na tabletki, gospodarka hormonalna kobiety kształtuje sie do wieku 21 lat, jak masz jeszcze wszystko w rozsypce w organizmie to nie ładuj w siebie tabletek bo potem do ładu nie dojdziesz jak odstawisz za pare lat czy co i uwierz mi, ja też miałam 15 lat, humory, psykowanie, odzywki, wkurzanie sie na wszystko to normalna rzecz u wielkiej liczby nastolatek, z tego sie z czasem wyrasta, po prostu taki wiek

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, która mi bardzo pomogła ;) Chciałam zadać jeszcze jedno pytanie: Czy powinnam pójść go ginekologa chociażby na rutynowe badania żeby zobaczyć czy wszystko jest w porządku?? Moja przyjaciółka już była, też jest dziewicą dlatego miała robione USG i badania przez odbyt.

Oczywiscie,że powinnaś isc do ginbekologa:) Dobrze,że czujesz taka potrzebe, wiele 18-letnich dziewcząt nawet nie myśli by pójśc.

Gość oczywiscie, ze mozesz
pojsc do lekarza i zapytac go chocby o nieregularne miesiaczki. Od tego tez jest ginekolog :) mozesz poprosic mame zeby Cie umowila, albo zrobic to sama, jesli Cie to nie krepuje.