Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak pytam......

Kiedy wasze dzieci zaczęły pokazywać palcem?

Polecane posty

Gość tak pytam......

MOj syn ma 11,5 miesiaca. Czasami układa dłoń tak jakby pokazywał palcem ale jeszcze chyba do końca nie wie o co chodzi. Natomiast kiedy ja mu cos wskazuje palcem zawsze patrzy w tym kierunku.

Gość tak pytam......
up

Gość kadabra
Moj niunius ma prawie pietnascie miesiecy i zaczal pokazywac palcem mniej wiecej jak skonczyl rok dzis upewnilam sie ze wie o co mu chodzi jak pokazuje .Spal sobie w poludnie jak zawsze i slysze placz w pewnej chwili no i ide do niego a oni mi pokazuje palcem za lozeczko i uuuu ,uuuu ja patrze a tam smoczek mu spadl czy sam go wrzucil>Dalam mu i spal dalej Pozdrawiam

eudaiomonia >> bo pewnie go nauczyłaś, że palcem pokazywać jest niekulturalnie ;)

Gość 9miesiecy
u dziecka gest polazywania palcem pojawia sie w wieku 9m (to tak ksiazkowo), ale u jednych pokawia sie troche wczesnie u innych pozniej Roczne dziecko powinno pokazywac palcem

Gość tak pytam......
teorie książkowe to ja znam, pytam jak jest w praktyce bo wiadomo ze nie kazde dziecko rozwija sie zgodnie ze spisem tresci:)

Gość 9miesiecy
oczywisie ze ksiazka ksiazką ale mowienie ze kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie i nie nalezy sie martwic nie zawsze sie sprawdza. Dziecko musi umiec pokazywac palcem, to poprzedza mowienie pokazanie palcem oznacza "zobacz mamo jaka pilka" lub "chce to "

Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że gdzieś w okolicach 11-12 miesięcy. Ale głowy sobie nie dam uciąć.

Gość maddalena7
u mnie wlasnie jak miał skończone 9 m-cy pokazywał palcem. Rozwijal się b. szybko. 6,5 sam usiadł, 7 - wstał na nóżki i nie chciał usiąść na tyłku i się bawił tylko na stojąco np. na pufie ustawiał zabawki. W 9,5 m-ca zaczął bez chwiania chodzić. Bardzo się skupiał na tym co robi, bo nie przeszkadzała mu np. telewizja. Po miesiącu lub dwóch to już biegał nie chodził. Co do mówienia to bardzo szybko mówił po swojemu a w okolicach roku mówił ze zrozumiałych słów mama, tata, baba, ciacia co oznaczało ciocia, jak coś pokazywał to mówił "o to, to". Jak miał ok. 1,5 roku to doszło naśladowanie dźwięków typu brum, brum lub ko ko i pojedyncze słowa jak mu się zechce i obowiązkowo bo nie miał wyjścia to "cici" co oznacza, że chce do piersi. Opanował też w okolicy 18 mcy jeżdżenie na hulajnodze. Sam je od b. dawna ale teraz w wieku 2 lat posługuje się sprawnie widelcem i łyżką np. serek czy jak mu daję raz na ruski rok kaszkę, natomiast zupę jeszcze rozlewa. Pije z kubeczka nie rozlewając. Jedyne co jeszcze go dzieli od samodzielności to pampers :) Córka natomiast rozwija się trochę wolniej, bo np. ma właśnie 8 skończone (róznica między nimi 15 mcy) i staje dopiero na kolanka, ale na nóżki nie da rady. Siedzi stabilnie. Nie chce jeść nic oprócz piersi. Syn w tym wieku ze względu na to że lubił nowości jadł pięknie otwierając buzię i nie plując. heeee ale się rozpisałam i może za bardzo zboczyłam z tematu, ale chciałam pokazać, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Jedno np. szybciej mówi inne szybciej opanowuje chodzenie.

Gość maddalena7
nie dopisałam. Syn słowa takie jak baba i tata mówił przed 6 mcem a od 6 zaczął mówić mama. I tak mu zostało bardzo długo. Jak miał rok to doszło słowo ciacia ;) A dopiero od 18 mca jakoś tak zaczął naśladować dzwięki. Dodam, że jestem za tym aby nie przyspieszać rozwoju dziecka. Zacznie spokojnie wszystko opanowywać w swoim czasie :)