Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sheee9

do studentów/ osób uczących się

Polecane posty

Gość sheee9

ile czasu poświęcacie na naukę ? w zależności czy to przed sesją czy na codzień. ja przykładowo z jednego przedmiotu ok 1h dziennie,wolę mniej a cześciej i systematycznie a nie gdy zbliża się sesja to wszysko na raz i przez to zarywać noce i się stresować. pewnie zaliczam się do wąskiej grupy która uczy się codzienie dlatego czekam na wasze opinie, osob które uczą się lub studiują ile i jak czesto poświecacie czasu na nauke

Gość sheee9
dziwne podejscie. Ja się ucze przede wszyskim dla siebie, dla zdobycia wiedzy a nie z racji tego, czy trzeba czy nie..

Gość ja tak jak ty
z kilku powodów: 1. raz zawaliłam - i dostałam nauczkę co to znaczy zarywanie nocy na ostatnią chwilę - powiedziałam sobie - nigdy więcej! 2. taki mam charakter, że wolę być systematyczna - ale oczywiście bez przesady, jak raz czy dwa sobie odpuszczę, to nic się nie stanie. 3. Mimo że jestem na dziennych - pracuję na cały etat, więc nie mam za bardzo czasu na naukę i uczę się w wolnych chwilach.

Ja poświęcam minimalne ilości czasu. Kiedyś bardziej sie przykładałam a odkad mam dziecko to studia są na drugim miejscu. W semestrze uczę się około pł godziny dziennie tzn właściwie tylko przeglądam co na ćwiczeniach było ostatnio a w czasie sesji poświęcam na naukę około dwóch godzin dziennie. I tak od dwóch semestrów. To chyba cud że jeszcze żadnej poprawki nie miałam. Studiuję dziennie ekonomię na państwowej uczelni

Nie napisałam,że uczyłam się tylko przed sesją. W trakcie roku akademickiego też,ale jeśli chodziło tylko o to żeby się wykuć i potem zabłysnąć na zajęciach,to raczej nie(no może jeden rok był taki:)

Ja skończyłam dwa kierunki i jeśli chodzi o pierwszy, to uczyłam sie owszem, miałam dobre oceny, ale uczyłam sie tak jak piszesz, głównie przed sesją. Natomiast drugi wybrałam bardziej hobbystycznie i czytałam książki na bieżąco (również literaturę dodatkową). Teraz pracuję w zawodzie związanym z tym drugim kierunkiem, bo jestem specjalistą w swojej dziedzinie, tak więc opłacało się:) Ale też uważam, że żeby się dobrze nauczyć, trzeba chcieć i lubić dany temat. Myślę, że nawet gdybym spędzała noce nad książkami na pierwszych studiach to i tak nie zdobyłabym takiej wiedzy jak na drugich, bo te studia zwyczajnie okazały się być nudne:P

Gość sheee9
Yavagrana - popieram to co napisałaś zdecydowanie. Ja miałam podobną sytuacje po pierwszym semestrze naszczescie sie przeniosłam na inny kierunek i teraz nauka nie sprawia mi katorgi a ucze sie z przyjemnoscią a nie z koniecznosci, dodatkowo też czytam ksiazki z poza programu ktory mamy bo zwyczajnie lubie i mnie to interesuje. uwazam, ze jezeli ktoś coś lubi i nie wazne co to będzie za kierunek to w przyszłośći sobie poradzi a jak ktoś ma zamiar isc na studia tylko dlatego, ze sa ''przyszlosciowe'' a obijac sie,przy zblizajacej sesji wykuc i zdac to nie bedzie specjalista w tej dziedzinie i poxniej dziwia sie tacy,ze nie moga znalezc pracy po studiach

Gość Witamiżegnamzarazem
I słusznie robisz. Ja, na ten przykład, w ogóle się nie uczyłem. :) No, niech będzie...że po liceum zacząłem poważniej o nauce myśleć, ale do liceum(włącznie) absolutnie olewałem. Pamiętam, że z 2, 3 tygodnie przed zakończeniem trzeciej klasy, i jakieś 5 przed rozpoczęciem matur, odpuściłem sobie tydzień w szkole, aby pooglądać serial Twin Peaks...;P

Gość jak sie uczylam tak jak ty
to oblewalam sesje pamietam 1 sesje na 1 roku uczylam sie systemetycznie juz od 1 zajec i to b duzo przyszla sesja myslalam powtorze i bedzie ok i gowno prawda bo po 4 mies gowno pamietalam wiec teraz mam taki system przed egzaminem ucze sie przez ok miesiac po 6 godzin dziennie a tydzien przed biore urlop i siedze 12 godzin dziennie i tak z kazdym egzaminem

Pierwszego kierunku wolałabym nie zdradzać, bo chcę zachowac anonimowość na forum (ziarnko do ziarnka i sporo informacji się jednak ujawnia:)). Drugi kierunek to cos związanego z ekonomią, który wybrałam z pasji i zainteresowania. Teraz pracuję w dziale finansowym, a poza tym prowadzę własną działalnośc, co bardzo sobie chwalę:)