Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość huighuygfk

czy zakład pracy

Polecane posty

Gość huighuygfk

wypłaca za urodzenie dziecka? bo chyba jakos nas ubezpiecza nie?

Gość kaskadaaa
jak opłacasz sobie dodatkowe świadczenie to tak a jak nie to figę dostaniesz

To zależy czy Was ubezpiecza, czy nie - to nie jest z automatu. A nawet jeśli Was gdzieś ubepziecza, to zależy co macie w pakiecie. Moja firma ubezpiecza nas w AXA i w pakiecie mamy, ze za urodzenie dziecka jest 950 zł, ale były też inne pakiety, gdzie np. za urodzenie dziecka były mniejsze sumy, albo nie było wcale. Tak więc zapytaj u siebie w firmie. Poza ty, jak Cię zatrudniali, to jeśli mają jakieś ubezpieczenie, to na pewno wypisywałaś wniosek ze swoimi danymi i podpisem - powinnas mieć więc też jeśli nie oryginał to chociaż kopie polisy ubezpieczeniowej i tam jest napisane za co i ile wypłacają. Jeśli nei masz, to zapytaj w swojej firmie. Jeśli jednak firma Was nie ubezpiecza nigdzie, to nic się za urodzenie dziecka nie należy. Pozostaje tylko becikowe :-)

Gość taka sobieeee
i nie zapomnij że zanim dziecko skończy rok to można sie starac o drugie becikowe .ZAPYTAJ W MOPRZE!!! ja przegapiłam a moze nie wiedziałąm ne pamietam ale jak dają to brać

Gość huighuygfk
drugie becikowe?z jakiej racji?

Gość mamusieńka..
drugie becikowe nalezy sie tym matkom i rodzinom ktorych dochod nie przekracza danej sumy na osobe (nie powinien przrkraczac 500 zł. z groszami na jednego czlonka rodziny, ale to tez zalezy chyba od miejscowosci) wnioski sklada sie w lokalnym osrodku pomocy spolecznej.

Gość a ja wam powiem...
w niektórych gminach jest dodatkowy tysiąc sponsorowany przez gminę, a te "drugie becikowe" to nic innego jak zasiłek rodzinny + dodatek z tytułu urodzenia dziecka.

Gość a ja wam powiem...
a zakład pracy nic z tego tytułu nie wypłaca, jeżeli masz ubezpieczenie pracownicze np w pzu, to wtedy dostajesz coś.

Gość amr2
Jednorazowe swiadczenie z tytulu narodzin dziecka nalezy sie w przypadku gdy pracodawca oplaca skladki ubezpieczenia grupowego. Swiadczenie to jest w roznej wysokosci w roznych firmach ubezpieczeniowych oraz okres skladek takze jest rozny - niektore firmy wymagaja min 12 skladem przed porodem inne 6. Co do becikowego to sprawa wyglada tak - nalezy sie becikowe rzadowe - kwota sztywna w wys. 1000zl, kolejne becikowe to becikowe samorzadowe - nalezy sie od gminy w ktorej jestesmy zameldowani lub, w ktorej przybwamy, mieszkamy min 6mcy przed porodem (tu nie jestem pewna, informacje zaslyszane) z tym, ze musi byc dowod zamieszkania np kwity oplaty czynszu itd. Becikowe samorzadowe moze byc w roznej kwocie i zalezne jest od jej wielkosci, ilosci mieszkancow oraz kwoty przeznaczonej na ten cel w danym roku budzetowym gminy.