Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teczowa pogodynka

kto z was ma prawko? skrzyżowania równorzędne - ZAGDKA

Polecane posty

Gość teczowa pogodynka

http://zapodaj.net/de0397c28441.jpg.html http://zapodaj.net/25fe2ebebd8c.jpg.html odpowiedzi: 184 b,c 197 a czyli w 184 jadą w kolejności 2,1,3. w 184 pojazd 2 skręca w lewo, z naprzeciwka jedzie 3 jadąca prosto. w 197 jest podobna sytuacja tyle że to jedynka skręca w lewo a z naprzeciwka jedzie prosto 2. dlaczego w 184 skręcający w lewo 2 nie ustępuje pierwszeństwa autobusowi a w 197 skręcający w lewo 1 ustępuje nadjeżdżającemu z przeciwka 2? tu są dwie reguly - ustąp osobie po prawej i jeśli skręcasz w lewo ustąp jadącemu prosto lub w prawo. WIĘĆ DLACZEGO w podobnych sytuacjach w 184 liczy się reguła ustąp komuś po prawej a w 197 już nie?? nie mogę tego za cholere pojąć a jutro mam pierwszą jazde. Tylko z tym mam problem.

Gość vvnbnbvbnbn
Zapytasz instruktora

Gość gfhbrtgfhbs
wszystko sie zgadza, nie jarze czego nie rozumiesz?

Gość mam prawko!
pierwszy obrazek 184-b drugi obrazek 197-a

184 nie ustępuje autobusowi, ponieważ gdy osobówka, której ustąpi zgodnie z zasada prawej ręki odjedzie,to on a nie autobus ma prawą wolną :) a w 197 po prostu ustępuje jadącemu prosto podczas gdy sam skręca w lewo . mam nadzieję, że pomogłam, jak nie to pisz :)

184 nie ustępuje autobusowi, ponieważ gdy osobówka, której ustąpi zgodnie z zasada prawej ręki odjedzie,to on a nie autobus ma prawą wolną :) a w 197 po prostu ustępuje jadącemu prosto podczas gdy sam skręca w lewo . mam nadzieję, że pomogłam, jak nie to pisz :)

Gość jjshhdf
ale przecież działa tu zasada ustąp pierwszeństwa z prawej strony a jak masz kogoś z lewej to nie ustępujesz w obydwu przypadkach

Gość gfhbrtgfhbs
wszystko sie zgadza, nie jarze czego nie rozumiesz?

Gość mam prawko ja!
na pierwszym obrazku jad w kolejności 3,2 i 1! i prawidłowa powinna być odpowiedz b tylko!

Gość kobito..
ty odpowiadasz na to pytanie z punktu widzenia pojazdu 1. przeciez w pytaniu jest jasno określone o który samochod chodzi a poza tym jak bedziesz jezdzic po miescie to poza oczywistym patrzeniem jakbys miala oczy dookola glowy nie rozkminiasz np.jak ma jechac auto za toba jesli skreca gdzie indziej niz ty

Gość teczowa pogodynka
no ale ktora zasada jest ważniejsza w końcu?? ta ustąp po prawej czy ustąp jadącym prosto lub w prawo jesli skrecam w lewo? bo ogólnie tego nie rozumiem i niekórzy mowią ze jest dobrze, inni ze tylko b - a ja juz sama nie wiem ;/

Gość W pierwszym b i c
Ustępuje 2 ma pierwszeństwo przed 3 kolejno 3,2,1 A w drugim a kolejno 2,1,3. Miałam dzisiaj egzamin zdany zresztą to wiem...

Gość W pierwszym b i c
Na równorzędnym jest zasada prawej strony.Jak ty skręcasz w lewo to musisz ustąpić jadącym prosto,ale na pierwszym miejscu jest prawa strona

Gość zawsze ustąp temu z prawej
a jeśli skręcasz w lewo to masz po prawej wtedy tego z prawej i tego jadącego prosto, zobacz jak dojedziesz do środka skrzyżowania, to ten jadący prosto nagle się robi dla ciebie z prawej:)

Gość teczowa pogodynka
zobacz jak dojedziesz do środka skrzyżowania, to ten jadący prosto nagle się robi dla ciebie z prawej ahaaaaaa, nie zwróciłam na to wczesniej uwagi... ;) czyli w 197 juz czaje, a w 184 będzie tak ze jedzie 2 kawałek zatrzymuje sie bo ma autobus po prawej ale autobus nie moze jechac bo ma mnie po prawej. Czyli ja jade, później autobus bo zwolniła sie jego prawa a na koncu 2? CZYLI USTĄP KIEROWCOM PO PRAWEJ JEST PIERWSZĄ NAJWAŻNIEJSZĄ ZASADĄ a to ze skręcaniem w lewo jest dopiero na drugim miejscu, tak?

strasznie coś kręcisz :( Na 184 ten z 2 jedzie pierwszy, bo nie ma nikogo z prawej. Autobus nie może ruszyć, póki ma ciebie (1) z prawej, więc najpierw jedzie 2, który ma w tym przypadku pierwszeństwo, potem 1, a na końcu autobus Natomiast to czy skręcasz w lewo jest twoją sprawa, możesz skręcić wtedy, kiedy wszystkie prawe samochody puściłaś :)

Gość teczowa pogodynka
http://zapodaj.net/06562da824a3.jpg.html a tutaj puszczam dwójkę i później jadę ja czyli 1. tylko teraz pytanie - czy ja moge wjechac na skrzyżowanie i zatrzymac sie tak jakby w połowie zeby ustąpić 2 bo znajdzie się po mojej prawej stronie czy musze poczekac aż on opuści skrzyżowanie i dopiero wtedy wjechać?? czyli czy tutaj ta zasada jak skręcam w lewo a ktoś w prawo obowiązuje, tak?

Gość teczowa pogodynka
bo jesli wjade zanim 2 całkiem zjedzie ze skrzyżowania to moze sie zrobic chyba troche ciasno, prawda? czy jednak mam wjechać i w odpowiednim miejscu sie zatrzymać zeby puścić 2?

dojeżdżasz do środka skrzyżowania, w międzyczasie 2 skręca w prawo i ty zaraz za nim :)

Gość gunias
do tych sytuacji odnosi si tylko regua prawej rki reszta regu o których piszesz to mcenie w gowie, liczy si tylko regua prawej rki a obydwa skrzyowanie s równorzedne wic poza t regu nie obowizuje nic innego

ty robisz podstawowy błąd... Myślisz o tym co robią inni kierowcy. Skup się na sobie w przypadku rozwiązywania takich testów. Nieważne co robi kierowca z prawej, czy skręca w prawo, w lewo, czy jedzie prosto. Ty wiesz, że musisz puścić wszystkich, którzy znajdą się z twojej prawej!!! To jest najważniejsze. No, chyba, że z lewej nadjeżdża pojazd uprzywilejowany na sygnale, to też go musisz puścić, mimo iż to ty jesteś z prawej :)

aha, bo może nie wiesz że w przypadku rozwiązywania takich testów ty jesteś kierowcą w 1. I wyobrażasz sobie podaną sytuację na drodze

Gość teczowa pogodynka
dojeżdżasz do środka skrzyżowania, w międzyczasie 2 skręca w prawo i ty zaraz za nim no ale co jeśli za 2 jest jeszcze np. 6 innych pojazdów?? To je tez musze wpuścić.. i czy w takiej sytuacji dojeżdżam do srodka jezdni i je puszczam czy czekam az wszystkie przejadą i dopiero wtedy ruszam z miejsca?

Gość tak właśnie robisz
:)

Gość teczowa pogodynka
czyli podsumowując - jesli tam jest np 10 samochodów to mam ich puścić nie ruszając się z miejsca mimo ze mam zielone bo gdybym sie ruszyła to zanim by przejechali zablokowałabym skrzyżowanie, tak?

Gość na rysunku świateł nie ma
a gdyby były, to tym samochodom skręcającym w prawo też kiedyś by się skończyły i wtedy ty szybciutko byś pojechała w lewo z tego środka skrzyżowania. Czy jeżdziłaś juz kiedykolwiek? Bo mam wrazenie że rozważasz to czysto teoretycznie zadając takie pytania :)

Gość teczowa pogodynka
to prawda, teoretycznie, ale chce znac przepisy przed 1 jazdą. no ale niezaleznie czy swiatła są czy nie to czy mam w koncu wjechac na skrzyżowanie i zatrzymac sie np w połowie zeby ustąpić jak juz 2 bedzie po mojej prawej stronie czy jednak czekać i nie ruszac sie z miejsca tak jak na rysunku aż przejadą wszystkie pojazdy czyli dwójka i te ktore teoretycznie są za dwójką?

Gość HTJHGFHJ
reguła prawej ręki w pierwszym jedzie 2 potem 1 i 3 a w kolejnym jedzie 1 pierwszy i tyle :)