Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła panna młodaaaaaaa

proszę o szczegółowe instrukcje jak się załatwia ślub

Polecane posty

Gość przyszła panna młodaaaaaaa

krok po kroku :) Najlepiej w punktach jeśli komuś by się chciało Ja nie wiem zupełnie jak to wyglada - wybrałam sobie kościół i co dalej? Co z tymi całymi naukami w kościele, zaświadczeniami? Kiedy się płaci? Jestem z innego miasta niż narzeczony, a ślub bieżemy jeszcze w innym mieście. Czy najpierw ustalam datę z księdzem czy zamawiam restaurację (ślub będzie skromny na 20 osób) Z jakim wyprzedzeniem trzeba umawiać ślub w kościele - rok? miesiąc? nie mam pojęcia. Czy coś muszę jeszcze załatwiać w urzędzie? Bardzo proszę o informacje :)

Gość iwonkka22
google nie gryzie...na każdej stronie zwiazanej ze ślubem jest to opisane...

Gość mielenianka
Okolo pol roku przed slubem rozejrzyj sie za suknia. W firmowych salonach 4 miesiace wczesniej trzeba zamawiac. Jezeli szyjesz to nie musisz sie tak spieszyc. Ja swoja zamawialam 3 miesiace przed slubem szyta w salonie. Buty i dodatki razem. Nie pisze nic o strojeniu sali ani obsludze bo my mielismy cala organizacje wesela w cenie wynajmu sali. Nic poza alkoholem nas nie interesowalo. Zaproszenia, winietki, podziekowania dla gosci miesiac wczesniej.

Ja co prawda, panną młodą jeszcze nie jestem, ale kiedyś znajomy ksiądz opowiadał, jak to powinno być po kolei, więc on zalecił, żeby najpierw na samym poczatku tuz po wybraniu terminu ślubu zamówić salę weselną, bo tu jest najgorzej coś znaleźć, a potem na około pół roku przed ślubem przyjść do księdza i uzgodnić termin slubu, on powie wtedy, co nalezy przynieść- - jakie dokumenty itd... Dałoby się sprawy z księdzem załatwic nawet w 3 mies albo i mniej, ale wtedy bedziecie musieli gnać na łeb na szyje.. Podejrzewam, że zaraz po sali powinniście sie rozejrzeć za kamerzysta i fotografem, jeżeli chcecie, bo terminy maja najczęściej tez na rok do przodu pozajmowane, suknia slubna na ogół tez tak do pół roku przed slubem.

Najpierw rozejrzyj się za salą - jest z nimi duży problem, ponieważ teraz jest boom na imprezy lokalowe (od chrztu,przez komunie,rocznice na stypie kończąc). Jak będziesz miała z grubsza ustalony termin - dogadaj to z kościołem (znaczy się z księdzem :) ) lub z urzędnikiem.Z reguły nie ma problemu - przecież może być kilka ślubów dziennie (od razu ustalcie godzinę - będziesz musiała ją podać w lokalu, by wiedzieli o której się zjawicie). Wiele zależy co oferuje wł.lokalu - z reguły wszystko można dogadać (menu, wystrój itp), więc pewnie zostanie ci tylko do załatwienia alkohol. Jeżeli decydujecie się na ślub konkordatowy do Urzędu Miasta musicie podać datę. Dokumenty (akty urodzenia, papierek że nie ma przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa) z tego co się orientuję są ważne 3 miesiące. Termin nauk wyznacza kościół - często są organizowane hurtowo (dla wielu par),a indywidualne tylko na temat kalendarzyka (ocena śluzu itp.). Sukni lepiej szukać 4-5 miesięcy przed - przymierzać i wybrać tę, która najlepiej leży, jest wygodna i dobrze się w niej czujesz. Zaproszenia - 1-1,5 wcześniej należy rozwieść (bliższa rodzina lub mieszkająca blisko) lub rozesłać (dalsza rodzina lub mieszkająca dalej).

Ustalanie terminu sugeruję zsynchronizować z następującymi elementami: sala, fotograf/kamerzysta i zespół (chyba,że możecie z profesjonalizm od kogoś z rodziny liczyć). Wbrew pozorom z papierami nie ma wiele załatwiania (my załatwiliśmy wszystko w 3miesiące,bo tyle są ważne dokumenty :) ). Ksiądz wyznaczy wam też termin spotkania ze świadkami.

Gość a po co ksiadz wyznacza
termin spotkania ze swiadkami??

Przyznam,że już nie pamiętam.Ale mieliśmy jedno spotkanie właśnie w piątkę: my, świadkowie i ksiądz.Mieli na nie dostarczyć odpis aktu bierzmowania (jako zgodę ich parafii na świadkowanie).

A my zaczęliśmy od zaklepania terminu w kościele i to była bardzo dobra decyzja: mimo, że pochodzę z małej miejscowości, w której są 3 parafie, to jednak w moim kościele był problem z datą ślubu na 13 miesięcy do przodu! Jeśli nie robi się dużego wesela (u nas miało być max 75 osób), to nie powinno być większych problemów z lokalem. Nie mniej wszystko zależy od regionu. Najlepiej jest zsynchronizować kościół z salą, zespołem i kamerzystą/fotografem. Potem dopiero na pół roku przed ślubem można zacząć rozglądać się za suknią, odbyć nauki przedmałżeńskie etc.

Gość hitsezonu
zgoda na świadkowanie?????? pierwsze słyszę na chrzestnego tak ale na ślub???? u nas nie było czegoś takiego...

Gość ja bym nie zapraszala
a ja mam glupie pytanie...jak sie podpisuje dokumenty po slubie to panna mloda podpisuje sie swoim nazwiskiem czy juz meza??:D

1. Zaklepać termin w sali weselnej 2. Zaklepać zespół 3.Zaklepać kamerzystę i fotografa 4.jakieś pół roku wcześniej rozejrzeć się za suknią ślubną (dodatki możesz kupić później) 5.załatwić różne formalności z księdzem 6.Zaprosić gości 7.kupić garnitur 8.kupić alkohole 9. i na pewno jeszcze dużo rzeczy o których zapomniałam