Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość justys001

Sprzęt fotograficzny

Polecane posty

Gość justys001

Witam! Jestem amatorką fotografii, i dopiero się zacznę uczyć tej profesji. Szukam aparatu. Lubie robić zdjęcia wszędzie i wszystkim czemu tylko się da, i potem wybieram najładniejsze. Szukam aparatu a możliwością zmiany obiektywu oraz zamontowania go na statywie. Z funkcją override ale i z możliwością włączenia autofokusu. Oczywiście chce żeby aparat miał wyświetlacz LCD :) Powinien mieć też funkcję selected delete (ale w to już chyba jest wypoarzony każdy sprzęt) i aperture priority exposure. I oczywiście z portem USB i kartą compact flash.prosze o pomoc w wyborze sprzętu, jak już wcześniej mówiłam jestem amatorką i dopiero zaczynam, wiec jescze sie nie oriętuję jakie modele i marki są najlepsze. Nie chodzi mi tu o aparat profesjonalny czy półprofesjonalny. Im bedzie mał wiecej opcji wyżej wyminionych tym lepiej. Z góry dziękuje za odpowidzi

Ciekawe na jaki model padło i czy nadal fotografujesz. : ) 

Zebrałam ostatnio cały swój sprzęt, aparaty i obiektywy... kupiłam dwie walizki (większą na kółkach i mniejsza) z wkładem gąbkowym IP55 i IP67 mam nadzieję, że będą dobrze zabezpieczone przed wilgocią niby szczelne... zamówiłam saszetki do nich pochłaniające wilgoć, ale odkąd w zeszłym roku odkryłam w jednym grzyba (?) to teraz trochę inaczej podchodzę do tematu. O tym też warto pomyśleć jeśli ma się wilgotne powietrze w domu.

Edytowano przez zielowania

2 minuty temu, zielowania napisał:

Ciekawe na jaki model padło i czy nadal fotografujesz. : ) 

Zebrałam ostatnio cały swój sprzęt, aparaty i obiektywy... kupiłam dwie walizki (większą na kółkach i mniejsza) z wkładem gąbkowym IP55 i IP67 mam nadzieję, że będą dobrze zabezpieczone przed wilgocią niby szczelne... zamówiłam saszetki do nich pochłaniające wilgoć, ale odkąd w zeszłym roku odkryłam w jednym grzyba (?) to teraz trochę inaczej podchodzę do tematu. O tym też warto pomyśleć jeśli ma się wilgotne powietrze w domu.

Wilgoć powodem nie masz dobrej wentylacji komin.  Napraw problem?

Przed chwilą, Fifofa napisał:

Wilgoć powodem nie masz dobrej wentylacji komin.  Napraw problem?

Powodów może być wiele : ) 

Przed chwilą, zielowania napisał:

Powodów może być wiele : ) 

Nie nawet możesz mieć +2 stopnie. Wilgoć niema wyciagòw tej kratki od wentylacji w pomieszczeniu. Zamòw sobie kominiarza wstawia rurę i kratkę i ona idzie do komina.

1 minutę temu, Fifofa napisał:

Nie nawet możesz mieć +2 stopnie. Wilgoć niema wyciagòw tej kratki od wentylacji w pomieszczeniu. Zamòw sobie kominiarza wstawia rurę i kratkę i ona idzie do komina.

Jest wentylacja. : ) Nie po to tu pisałam by szukać rady... ale jeśli ktoś ma większą wilgotność w domu to może te walizki się sprawdza. W domach jest ponoć większa wilgotność niż w blokach... rośliny to lubią sprzęt foto zdecydowanie mniej : ) 

4 minuty temu, zielowania napisał:

Jest wentylacja. : ) Nie po to tu pisałam by szukać rady... ale jeśli ktoś ma większą wilgotność w domu to może te walizki się sprawdza. W domach jest ponoć większa wilgotność niż w blokach... rośliny to lubią sprzęt foto zdecydowanie mniej : ) 

Jest niesprawna zapchane kominiarz przeczyscic zobaczy. Wilgoć bierze z pary wodnej. Przy kratce zapał świczke zapalniczkę naturalnie powinien ten ogień bez rządnych wiatrakòw iść ten ogień w rurę còg jak w piecu. Tylko do pieca jest osobna rura i do wentylacji też osobna rura 

Edytowano przez Fifofa

2 minuty temu, Fifofa napisał:

Jest niesprawna zapchane kominiarz przeczyscic zobaczy. Wilgoć bierze z pary wodnej. Przy kratce zapał świczke zapalniczkę naturalnie powinien ten ogień bez rządnych wiatrakòw iść ten ogień w rurę còg jak w piecu. Tylko do pieca jest osobna rura i do wentylacji też osobna rura 

W wakacje był czyszczony.

W wakacje był czyszczony.

Wiem  znajomi przeprowadzali na przestrzeni lat, też był taki problem zawsze była wina tego, u nich nieraz nie było możliwości wstawić tej rury od wentylacji 

Jak nie masz nasłonecznionego mieszkania ale jak niema wentylacji to popraostu wilgoč robi swoje, nic z tym wtedy niezrobi.

Czy osuszacze powietrza działają skutecznie nie wiem, zużywa prąd na ile czasu trzeba właczaclc na jakimś forum budowlano remontowym trzeba było się dowiedzieć. Środki zastępcze kiepskie bo osuszacz dużo prądu ciągnie.

Sprawna wentylacji nic nie zużywa prądu 

2 minuty temu, Fifofa napisał:

Wiem  znajomi przeprowadzali na przestrzeni lat, też był taki problem zawsze była wina tego, u nich nieraz nie było możliwości wstawić tej rury od wentylacji 

Jak nie masz nasłonecznionego mieszkania ale jak niema wentylacji to popraostu wilgoč robi swoje, nic z tym wtedy niezrobi.

Czy osuszacze powietrza działają skutecznie nie wiem, zużywa prąd na ile czasu trzeba właczaclc na jakimś forum budowlano remontowym trzeba było się dowiedzieć. Środki zastępcze kiepskie bo osuszacz dużo prądu ciągnie.

Sprawna wentylacji nic nie zużywa prądu 

Wiem co może być przyczyną, coś innego.

Za kròtki jest odcinek od komina niema cugu trzeba na dachu dać rurę większą po długości. Powiedz kominiarzowi naprawił wyciąg aby był skuteczny. Oni nawet mają przyrządy specjalne taki wiatrak przykładają i patrzą z jaką siłą wciąga.

Przed chwilą, Fifofa napisał:

Za kròtki jest odcinek od komina niema cugu trzeba na dachu dać rurę większą po długości. Powiedz kominiarzowi naprawił wyciąg aby był skuteczny. Oni nawet mają przyrządy specjalne taki wiatrak przykładają i patrzą z jaką siłą wciąga.

To nie to : ) ale dzięki za rady.

Edytowano przez zielowania

Wiem co może być przyczyną, coś innego.

Nawet jakbyś tam pranie suszyła nawet jakbyś gotowała na gazie nawet była łazienka. Zawsze stosuje się wentylację sprawną  Nawet w łazience nie ma wilgoci 

Profesjonalnych suszarniach tam powinien być taki wyciąg  taki wiatr do rury byś czuła aż wiatr,   doprowadzenie powietrza.

Takich pomieszczeniach nawet można suszyć kabanosy czy inne sprawy. Wspomaganie dużymi wentylatorami to ma wydajność.

Domu powinno starczyć còg jak w piecu i wszystkie pomieszczenia gdzie zbiera wilgoć powinny być wentylowane sprawnie 

Jest urządzenie wilogosciomierrz nawet nie drogie, każda stacja pogody też ma, zobaczyła skąd ta wilgoć idzie. Stacji pogody powoli działa, ale są szybsze urządzenia bierzesz do ręki 

Edytowano przez Fifofa

Rozpisalem nawet jak masz rynnę uszkodzoną od deszczułki  i po ścianie leje woda, ściana cała przesiąknięta wodą można sprawdzić zdiagnozować problem i naprawić.

Dzięki, mam stacje pogody wiem jaka jest wilgotność. 

Dach był nie aż tak dawno zmieniany raczej wszystko jest ok. napisałam już że wiem co może być przyczyną. Nie szukam tu rady, ale doceniam .)

47 minut temu, zielowania napisał:

Dzięki, mam stacje pogody wiem jaka jest wilgotność. 

Dach był nie aż tak dawno zmieniany raczej wszystko jest ok. napisałam już że wiem co może być przyczyną. Nie szukam tu rady, ale doceniam .)

Stacja pogody mierzy całe pomieszczenie czy pomieszczenia ten przyżad przykładasz do ściany i widzisz w ktòrym miejscu dokładnie  jest problem . 

Mam nadzieję pomogłem. Naprawić nie trzeba wymieniać całego dachu czy rynny tylko w tym miejscu gdzie przedostaje woda.

Edytowano przez Fifofa

4 minuty temu, Fifofa napisał:

Stacja pogody mierzy całe pomieszczenie czy pomieszczenia ten przyżad przykładasz do ściany i widzisz w ktòrym miejscu dokładnie  jest problem . 

Mam nadzieję pomogłem. Naprawić nie trzeba wymieniać całego dachu czy rynny tylko w tym miejscu gdzie przedostaje woda.

To coś innego. .)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować