Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amarantine

Depresja = niż intelektualny?

Polecane posty

Gość Amarantine

Jak myślicie, czy depresja może obniżać nasze zdolności intelektualne?

Gość bellla zalamana
moje na bank obniża

Gość Zuzanna Ameliiiiiia
Posrednio tak.

Gość taki se facet
niekoniecznie powoduje w ogóle albo mniejsze lub większe niże intelektualne ale zdecydowanie może

Gość Amarantine
Kiedyś miałam świetną pamięć, czytałam sporo książek, miałam spory zasób słownictwa, który umiałam umiejętnie wykorzystać. Nie miałam też problemów z nauką. Odkąd jednak zachorowałam na tę chorobę, moja umiejętność wchłanianie wiedzy, a także zdolność reakcji są znacznie obniżone. Często przyłapuję się na tym, że nie wiem o czym ktoś do mnie mówi. Nie umiem też szybko reagować, a już na pewno nie pod wpływem stresu. Z tego powodu wiele osób odbiera mnie jak jakiegoś przygłupa, opóźnioną w rozwoju. Mój umysł jest jakby sparaliżowany. Mam dość!

Gość Amarantine
Robiłam test Becka i wyszło, że mam ciężką depresję. Skontaktowałam się już z psychiatrą i psychologiem, za niedługo czeka mnie leczenie, ale martwi mnie to wszystko. Cierpię, bo nic mi nie wychodzi. Tracę pamięć.

Gość zs zmień forume, grzecznie
prosi cała kafeteria :O

Gość Amarantine
To nie jest prowo, jeśli tak to oceniasz. Daruj sobie.

Gość Amarantine
A niby dlaczego? Mam prawo wypowiadać się tak jak inni i jeśli wam to nie odpowiada, to won z tematu.

Gość hennalaka
To całkiem normalne. Ja leczę się na nerwicę i lekką depresje i mam straszne problemy z pamięcia i koncentracją. Często jest tak ze nawet jak biore prysznic to nie pamiętam czy się mydliłam juz czy nie. I dla spokoju mydle sie ponownie:-/ Jest to okropne tym bardziej jak sie pracuje. Ja dosłownie WSZYSTKO zapisuję sobie bo czesto za 2 minuty jak mi cos szef powie to ja nie pamiętam.

Gość Amarantine
Sorki, to bylo do zs. I bardzo dobrze, bo ten człowiek naprawdę nie ma co ze sobą zrobić.

zależy, u niektórych powoduje inspirację i przypływ inwencji ale to raczej depresja spowodowana czymś konkretnym może to nie depresja tylko dystymia?

Gość zs to miejscowy błazen
nie zwracaj uwago autrko

Gość hennalaka
Stres wykancza organizm, człowiek nie funkcjonuje jak powinien. Nie wiem tylko czy pamięc wróci mi spowrotem bo dopiero zaczynam się leczyć:-( Jest to okropne uczucie, czuje sie jak stara kobieta po 80-tce

Gość Amarantine
Hennalaka - wiem, co przeżywasz. Ja do pracy jeszcze nie chodzę, ale obawiam się tego, co czeka mnie dalej na studiach. Kiedyś świetnie sobie radziłam, a teraz niejeden raz jestem rozkojarzona.

tak , depresja jest powodem braku koncentracji, osłabienia słabej pamięci krótkotrwałej itd. Te skutki przejdą dopiero przy wyleczeniu/zaleczeniu depresji.

Gość hennalaka
Amarantine to niestety jeden z objawów nerwicy i depresji bo potwierdzil mi to lekarz. Ja jestem od paru dni na lekach mam nadzije ze to przywroci mi pamięc i koncentrację, bo tak sie dalej zyc nie da:-/ A oprocz zanikow pamieci masz inne dolegliwosci?? skad wiesz ze masz ceizka depresję??to moze stwierdzic tylko lekarz a raczej nie test z netu..

Gość Amarantine
Jeśli chodzi o zdolność do aktywności twórczych, to również zauważyłam, że coraz gorzej sobie radzę. Kiedyś pisałam sporo opowiadań, wierszy, recenzji itp. , a teraz mam problem, żeby napisać coś dłuższego. Coraz gorzej też czyta mi się książki, gazety, ogląda filmy. Jedyne, co świetnie pamiętam, to twarze i jakieś konkretne sytuacje, nieraz też takie, których nie chcę pamiętać.

Gość depresja niestety potrafi znis
zczyć, duzo rzeczy, ja w rok, zachowywałem się jak wariat, dopiero teraz na prochach, powoli do mnie dochodzi, ile starcilem w rok i jakie to wszystko bylo proste. Więc odpowiedź brzmi: Tak :)

Gość hennalaka
Dla mnie natomiast dziwnym objawem jest to ze coraz czesciej patrzę w taki sposób jak patrzy się na obrazki trójwymiarowe i to sie dzieje bardzo często w ciągu dnia. Macie taki objaw?

Gość Amarantine
Napisałam o tym, ponieważ jest to dla mnie problem. Już kiedyś słyszałam, że depresja niszczy koncentrację, więc też chciałam wymienić doświadczenia z osobami, które doznają podobnych objawów. Nie musisz się wpieprzać w każdy temat.

" Dla mnie natomiast dziwnym objawem jest to ze coraz czesciej patrzę w taki sposób jak patrzy się na obrazki trójwymiarowe i to sie dzieje bardzo często w ciągu dnia. Macie taki objaw?" z tego co wiem, to przy anemii, niedoborze magnezu lub żelaza mogą być takie zaburzenia widzenia... albo po prostu wada wzroku.

Gość hennalaka
Amarantine nie zwracaj na nich uwagi. Ja tez szukałam odpowiedzi na ten problem z pamięcią i w necie też mozesz sprawdzić ze jednym z objawow depresji ejst oslabiona koncentracja i słaba pamięc

Gość hennalaka
Daisy nie mam anemi a magnez zazywam. To jest tak jakbym odpływała w jakiś inny świat. Niby patrzę a jestem nieobecna.

Gość Amarantine
Nie mam czegoś takiego. Natomiast przeżywam ogromne katusze, jak mam z kimś rozmawiać. Nie dość, że jestem nieśmiała, to jeszcze non stop się zacinam i zapominam, co mówić dalej. Wiele osób ma mnie za opóźnioną w rozwoju, no i jest mi bardzo przykro, gdyż mocno się staram.

Gość depresja niestety potrafi znis
przepraszam, ja sie nie chcialem wpieprzac:) depresja naprawde, niszczy i to bardzo, i najlepeiej jak najszybciej z tym cos zrobić, czlowiek w depresji zachowywuje się całkiem inaczej, dsamo to ze skupiasz sie na swoim zachowaniu i rozgryzasz kazda swoja reakcję, ok ja nie filozofuję :), ale sam mam problemy ;/