Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rumcajsowa Hanka

OGÓRKI -> dostałam 100 kilo RATUNKU !

Polecane posty

Gość majka...1
kiszone,korniszony,żydki ,z musztardą,pikle...............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gruby czarny kot
daj trochę:) możesz powkładać w takie duże baniaczki pięciolitrowe takie butelki po wodzie. i zalać zalewą jak do kiszonych. wrzucasz tam do butelki jeszcze jakieś kopry i zalewasz wodą taka do kiszonych , po przepis odsyłam na google

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość googlaj se leniu śmierdzący
paaaaaaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
Masz najprostsze, sprawdzone i w miare szybkie. kiszone oczywiscie, wiesz jak zrobić sama. Mozesz zrobić podwójne porcje albo co. Ogórki po meksykańsku: 2,5kg ogórków 4 łyżki soli 1,5 szklanki octu 1,5 główki czosnku 1,5 łyżeczki chili, najlepiej Kamisu 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju. Ogórki kroisz w skórkach, albo wzdłuz (tak jest w przepisie) albo na grube ok. 1-2cm talarki (tak ja robie). Posypać solą, wymieszać, zostawić na ok. 6 godzin, potem zlac sok. Posypac chili i zmiażdżonym czosnkiem, zalać olejem, zagotować ocet z cukrem, wlać, wymieszać, zostawić na ok.12 godzin.Włożyć do słoików, zalac zalewa z nich i uzupełnić tym odlanym sokiem. NIE pasteryzowac. Są swietne do wódeczki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
Ogórki musztardowe: ogórki pokroic na paski (wzdłuz)bez obierania. Zalewa: 1l wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru niepełna, 3 płaskie łyżeczki soli, 5 łyżeczek musztardy. Zagotowac, zalać ogórki. Pasteryzowac w zaleznoscoi od wielkości słoikow. 30min?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość becreative
jak grubaski, to zrob salatke szwedzka, moi rodzice zawsze robili mnostwo tej salatki, jedlismy caly rok az do wyrzygu, serio. jako dziecko nie lubilam, bo non-stop ta salatka do obiadu, a teraz bardzo lubie :) przepisy znajdziesz w necie, sprawdzone tez. czesc mozesz wykorzystac do tzatzikow - scierasz te ogory ale swieze na tarce, mocno mocno odciskasz z wody, dodajesz jogurt grecki, troche oliwy z oliwek, duzo czosnku, koperek, mozna troche majonezu, sol i pieprz - super do grilla albo pieczonych ziemniakow mozesz tez zrobic takie koncentraty do zupy ogorkowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
jeszcze robię taką mizerie ale z tym wiecej roboty bo trzeba obierać i na talarki w miare cienkie kroic, rzadko robię, ale chyba w tym roku kilka słoików jeszcze zrobie tej mizerii. jak chcesz przepis to pisz, ale to bardziej pracochlonne są.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ogórki kroisz w grubsze plastry nie obierając ich do tego cebula pokrojona w piórka solisz dosyć obficie i zostawiasz na ok 2 godziny póżniej wkładasz w słoiki i zalewasz zalewą to jest przepis na mała ilośc no ale zalewe robisz w/g ilosci ogórków na 2 szkl.wody szklanka octu szklanka cukru łyżka soli i do kazdego słoiczka kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy może byc po ząbku czosnku zakrecasz i gotujesz ok.5 min przepis prosty i sprawdzony przeze mnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kroolevsky Qcharz
Jeśli to ogórki zwykłe to podam tylko jedno magiczne słowo-TZATZIKI !:classic_cool: Wszystko pójdzie bez obaw. Tzatziki...:)[Nie mylić z "Tzytzki"!] Sprawdź przepisy w internecie i do dzieła!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
to są MOJE przepisy, które robie co roku. Tzn nie ja wymyślilam, ale dostalam tez. Robie od dawna, te ostre są pycha, musztardowe też, ale te meksykańskie rewelka, zobaczysz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
a ta mizeria podobna do tych co Agawa podała, też z cebulką, tylko ja daję jeszcze olej. Potem można jesc same do obiadu albo dodac śmietany, ale chyba lepsze same.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Woycio advisor
Obierz wszystkie. Usiądz wygodnie i powoli powoli jedz jednego po drugim. Zrób tylko przerwę gdy poczujesz że wychodzi dołem! Zuch Dziewczyna!:)Dasz radę!🌻Wierzymy Ciebie i Jesteśmy z Tobą!❤️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
jak robisz te meksykańskie to moze na pierwszy raz daj nieco mniej chili, ale niewiele mniej, one mają byc ostre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kroolevsky Qcharz Jeśli to ogórki zwykłe to podam tylko jedno magiczne słowo-TZATZIKI ! Wszystko pójdzie bez obaw. Tzatziki... [Nie mylić z "Tzytzki"!] Sprawdź przepisy w internecie i do dzieła! Ale czy przepis "na zimę" ? Czy na bieżące spożycie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×