Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mrsmla

przypadkowa zmiana kolejnosci tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość mrsmla

Cześć. Mam takie pytanko, zażywam Yaz i środę zjadłam przez przypadek czwartkową tabletkę z jakiegoś poprzedniego blistra który mi został (tabletka ta była przewidziana na 21 dzień), w czwartek już prawidłowo wzięłam czwartkową zgodnie z cyklem przewidzianą na 14 dzień. Czy wszystko będzie dobrze jak będę teraz dalej normalnie je brała? czy tę środową prawidłową powinnam uzupełnić? Szukałam na różnych forach i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, proszę o omoc.

W srode zjadłas tabletkę z innego opakowania Yazu ? a w czwartek wziełas juz zgodnie z kolejnoscia "czwartkowa" tabletkę?? wiec bierzesz je normalnie, zgodnie z kolejnoscia , przy czym powinna zostac Ci w opakowaniu jedna srodowa tabletka

Gość wypowiadam sie
czy Yaz jest pigulka dwuskladnikowa, jednofazowa? Tzn. z taka sama iloscia hormonow w kazdej porcji? Jesli tak, nie ma znaczenia, ktora pigulke polkniesz w ktory dzien. Ale jesli to pigulki trojfazowe...wtedy kolejnosc przyjmowania pigulek ma ogromne znaczenie. Zajrzyj do ulotki swoich lekow.

Gość mrsmla
Tak właśnie tak, dzisiaj już wzięłam normalnie ;) tylko się zmartwiłam tym, że tamta nieprawidłowa była na inny dzień cyklu i one chyba mają różne dawki hormonów czy nie? To jak teraz jem dalej normalnie to wszystko ok?

Gość mrsmla
Dwuskładnikowa jest 24 z hormonami 4 placebo i potem znowu na opakowaniu nie pisze czy jednofazowe ale chyba z tego wynika, że tak. To dziękuję za pomoc:)

no przeciez yaz jest jednosfazowa tabletka wiec dawka hormonów jest taka sama, :o ostatnie 4 tabletki to palcebo numeracja na kazdy dzien jest po to abys zwyczajnie nie zapomniała przyjac tabletki

Nie. Wszystkie różowe tabletki mają dokładnie taki sam skład i nie ma znaczenia w jakiej kolejności je bierzesz. Naklejki z dniami tygodnia są po to, żeby łatwiej było pamiętać o wzięciu tabletki i kontrolować czy o żadnej się nie zapomniało.

Gość wypowiadam sie
tabletki placebo sa w trofazowych... A jednofazowych nie. Wszystkie sa takie same.

Gość wypowiadam sie
a to przepraszam. Sadzilam, ze wszystkie jednofazowe sa bez placebo. Jak moje :) w takim razie autorko, mam nadzieje, ze nie wzielas takiej "udawanej" piguly..? Ale one powinny wygladac inaczej, wiec pewnie bys zauwazyla..?

witaj - więcej info znajdziesz na stronie www.wpadka.pl - jeśli codziennie brałaś tabletkę to powinno być wszystko ok. Zapoznaj się z ulotką dołączoną do tabletek. Tam jest wszystko opisane. Brać codziennie jedną.