Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bernadetttaaa

Jak ODMÓWIĆ gościom wizyty ?

Polecane posty

Gość ja mieszakm nad morzem i
dosłownie boje sie lata - - przyjezdza młodzież z rodziny na rozne Open'ery i inne jarmarki , po prostu informuje - ciociu , jutro bede z kolezanka ( chlopakiem itd) Jacys ludzi z zagranicy - owszem, kazdy raz na 5 lat, ale przeciez jest ich wielu. najchetniej ucieklabym z domu, ale z jakiej niby racji? jesli ktos wczesniej sie zapowiada, to mam system mowic- sorry, ale beda Xsinscy, a Xsinskim ,ze beda Ygrekowscy.

Ludzie mają to do siebie, że źle znoszą odmowy i dla własnego świętego spokoju trzeba się gimnastykować:/ Może nie wdając się w szczegóły powiedz, że ostatnio kiepsko się czujesz, jakieś migreny itp. i że nie byłabyś dobrą gospodynią i kiedy będzie lepsza okazja z chęcią ich ugościsz; ewentualnie córka się do czegoś tam przygotowuje albo, że już macie zaplanowaną wizytę dużego grona rodziny. Może nie jest to najlepsza metoda ale najlepiej się sprawdza bo i Ty nie czujesz się źle z odmową a i niedoszli goście nie pomyślą, że nie macie ochoty spędzać z nimi czasu. Niestety teraz ludzie na: "Wiecie chcielibysmy pobyć sami" różnie reagują... cóż zrobić tacy ludzie.

Gość Bernadetttaaa
/luca brassi/// ok. powiem to jeden raz. Ale jak mam mieć co tydz. migrenę? heeiiiii

Migreny mają to do siebie, że nawracają:P Możesz powiedzieć, że masz syndrom weekendowego bólu głowy:) hehehehe (serio jest coś takiego). A na poważnie powiedz to co ja ostatnio zrobiłam: "wiesz, jak będzie okazja to do Ciebie zadzwonię i się umówimy". Nie, że się zdzwonimy, tylko, że Ty zadzwonisz. Jak to nie podziała to masz znajomych tzw. "ssaki" a przy takich bez dość obcesowego potraktowania się nie obędzie. Powodzenia.

Gość Bernadetttaaa
Serdecznie wszystkim dziękuję za wspaniale rady. Póki co wyłączyłam telefon. Liczę i mam nadzieje, że nie zrobią mi niespodzianki! ... a może jakaś wredna jestem??? już nie wiem cały czas nasłuchuję czy czasem ktoś nie nadjeżdża ;-) siedzę, sobie w szlafroku na balkoniku, bez makijażu, pije piwko i tylko towarzystwo męża i córki mi w tym momencie odpowiada.

Gość a nie mozez po prostu udawac
ze was nie ma? troche chamskie, ale z drugiej strony jak przyjada niezpowiedziani i pocalujka klamke to nastepnym razem zapytaja ;P a ty zawsze mozesz powiedziec ze bylas gdzies indziej i telefon ci sie rozladowal.. coz w koncu nie masz obowiazku siedziec i czekac na nich ;P

Gość jslk;sl
emilianna wiem co masz na myśli. Jeśli ma się dobrych znajomych to nie ważne kiedy przyjadą (zwłaszcza jeśli uprzedzą) i na jak długo, tak samo jest z dobrą przyjacióką, nawet jakby wpadła do mnie o drugiej w nocy albo potrzebowała pomocy zawsze ją przyjmę. Tak samo jest dobrymi znajomymi tzw. paczką. Ale autorka nie wie co to przyjaźń, więc myśli że każdy powinien pytać się i czekać na pozwolenie aż księżniczka sama zaproponuje (co graniuczy z cudem). Też mam duży dom i moi znajomi są mile widziani, ja nie widzę problemu. Nic dziwnego ze ma tkich chamskich znajomych jak sama jest chamką i hipokrytką. :O

Gość gretao
Ojej! Ten ostatni wpis jakiś taki nie adekwatny do problemu... Zignorujmy go. Doskonale wiem, w czym problem. Ja również mam podobną sytuację. Mieszkamy poza miastem i już w czwartek obstawiamy z mężem, kto zadzwoni, by się wprosić. Sytuacja jest patowa, ponieważ nikt nie zaprasza do siebie, bo mieszkają z teściową, bo mają nerwowych sąsiadów, bo nie te fronty nad głową przepływają, bo milion innych wymówek. Uwielbiam takie słowa: A, przejeżdżaliśmy, pomyśleliśmy, że wpadniemy. Wspaniale. Nieraz goście mi się dublują, doskonale się integrują i jest elegancko, bo nikt nawet nie przywiezie cholernego piwa czy kiełbasy!!! Bo my na moment! Za moment to ja zwariuję!!!

Gość gość
co się dzieje z tym spoleczeństwem, 30 lat temu to było coś naturalnego że rodziny się odwiedzały, czekało się na to, aż przyjedzie wujek z kuzynem, aż pojedzie się do nich itd. wszyscy byli zadowoleni, a życie w czasie takich wizyt biegło innym rytmem i aż żal było się rozstawać i wracać do codzienności. a dzisiaj? usłyszałem własnie od ciotki że w tym roku nas nie zaproszą bo cos tam... choć wcale nie sugerowałem że mamy zamiar ich odwiedzic. to była taka odmowa prewencyjna, większego chamstwa nie spotkalem. odpowiedziałem że u nas zawsze sa mile widziani, ciekawe czy zrozumiała. wątpie bo chamy z tupetem nie rozumieją aluzji, trzeba im walnąć prosto z mostu. nie wyobrażam sobie że mógłbym komuś powiedzieć żeby do mnie nie przyjeżdżał

powiedz,ze dziekujesz za chec zlozenia wizyty ale masz juz inne plany i ze kiedys sama ich zaprosisz.powinni zrozumiec.

Gość mmaamaa
jestes chora, zle sie czujesz, a potem kiedy znowu zadzwonia to maz jest chory, a potem corka, poprostu......zeby wojny nie bylo gość---oczywiscie ze sie rodziny odwiedzaly, ale moze oni akurat w tym czasie nie maja na to ochoty?????normalne, mozna miec czasami potrzebe bycia samemu, ot tak.

gosc 00:16 ja zostalam wychowana w ten sposob,ze to gospodarz zaprasza a nie goscie sie wpraszaja.nie ma zaproszenia-nie udajemy sie z wizyta,nie pytamy o mozliwosc wizyty,no chyba,ze jest sie przejazdem to mozna zawitac na chwile ale NIGDY nie narzucac swoje wizyty i to z noclegiem w dodatku.od tego jest hotel.